​Краківський суд засудив трьох поляків за напад і підпал Угорського культурного центру в Ужгороді

Суд у Каркові у понеділок засудив трьох поляків до одного і трьох років позбавлення волі та двох років обмеження волі, яких обвинуватили у спробі підпалу фасаду будинку Товариства угорської культури в Ужгороді. Нагадаємо, судовий процес над екс-активістами «Фаланги», обвинувачених у теракті в Україні, закінчився 11 березня, повідомляє Польське радіо.


Йдеться про інцидент, що трапився 4 лютого 2018 року. За кільканадцять днів після підпалу польські спецслужби затримали трьох поляків: Адріана Марґлєвського, Томаша Шимковяка і Міхала Прокоповича. Їх обвинуватили у скоєнні злочину терористичного характеру, пов’язаним із нанесенням нацистських символів та підпалом будинку, а Прокоповича також у фінансуванні цих дій та підбурюванні до них.

За словами польської прокуратури, їхні дії мали на меті «публічно розпалити ненависть на національному ґрунті між українцями та угорцями», а також спричинити «підрив політичної системи України та поглибити національні поділи між українцями та угорцями».

Краківський районний суд також визнав обвинувачених винними у скоєнні злочину терористичного характеру. Найсуворіше покарання отримав організатор акції – Міхал Прокопович. Чоловіка засудили до трьох років позбавлення волі і штрафу у розмірі 15 тис. злотих.

У свою чергу, Томаш Шимковяк засуджений до року позбавлення волі і штрафу 4 тис. злотих. Натомість Адріанові Марґлєвському, застосовуючи надзвичайне пом’якшення покарання, суд призначив два роки обмеження волі у вигляді виконання громадських робіт. Обидва ці чоловіки також повинні спільно сплатити громадській організації «Товариство угорської культури Закарпаття» понад 2 тис. злотих відшкодування.

Під час процесу Марґлєвський вказав, що «метою акції було знищення майна та погіршення взаємин між угорською меншиною та Україною», а не підпал будинку угорського центру. Як він, так і Шимковяк, наголосили, що перед самою акцією вони переконалися, що в будинку нікого не було, про це їх раніше запевнив також Міхал Прокопович.

У свою чергу, Шиковяк сказав, що ця акція не пов’язана з діяльністю радикальної, ультраправої організації «Фаланга» (пол. Falanga). Він додав, що був колись членом «Фаланги» і брав участь, зокрема, в організованих нею демонстраціях, але нині не належить до неї. Марґлєвський зазначив, що ніколи був членом її структур.

У свою чергу, Міхал Прокопович підкреслив, що замовником атаки був Мануель Оксенрайтер, який працює в офісі німецького депутата націоналістичної, ультраправої і прокремлівської партії Альтернатива для Німеччини (AfD) Маркуса Фронмаєра і є редактором праворадикального часопису «Zuerst!». Адвокат Оксенрайтера сказав Радіо Вільна Європа, що його клієнт заперечує звинувачення. Депутат AfD помістив у Facebook заяву, що його працівник категорично заперечує усі звинувачення, а принцип презумпції невинуватості повинен поширюватися і на працівників, працевлаштованих парламентаріями. Він додав, що може звільнити Оксенрайтера тільки тоді, коли прокуратура почне розслідування проти нього і висуне йому обвинувачення.

Раніше у суді польський прокурор Маріуш Садло заявив, що цей напад був частиною зусиль росії, спрямованих проти України. Метою було внутрішнє послаблення України і дестабілізація ситуації в цій країні. «Намагаючись здійснити підпал, обвинувачені хотіли поглибити конфлікт між українцями та угорською меншиною. Потрібно було представити українців тими, хто переслідує угорську меншину, а Україну державою, що не здатна гарантувати їм захист», - наголосив він.

Згідно із обвинувальним актом, Міхал Прокопович передав Марґлєвському і Шимковяку куртки, сім-картки та мобільні телефони, аби вони записали свою атаку, а також гроші на цю ціль та винагороду за виконане замовлення. Адріан Марґлєвський намалював свастику та цифри «88», що пов’язані з нацистським привітання «Heil Hitler» на фасаді будинку та кинув пляшку із запалювальною сумішшю, а під час другої спроби підклав змочену у бензині куртку, яку підпалив. Томаш Шимковяк записував перебіг акції. Унаслідок їхніх дій були пошкоджені фасад та вікно будинку.

Вирок суду у Кракові може бути оскаржений.

Фото pixabay.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.