У ВР зареєстрували законопроект щодо вдосконалення виборчого законодавства

plenar zasidan

 

Народні депутати від «УДАРу» Віталій Ковальчук, Наталія Агафонова та Павло Різаненко зареєстрували у Верховній Раді євроінтеграційний законопроект №3396-1 щодо реформування та вдосконалення виборчого законодавства, повідомили «Конфліктам і законам» у прес-службі партії «УДАР».


«У нашому законопроекті ми врахували всі основні зауваження Венеціанської комісії. Одна з ключових норм нашого документу – новий принцип формування Центральної виборчої комісії, згідно з яким Президент має обов’язково враховувати пропозиції депутатській фракцій і груп. Кожна депутатська фракція має право на обов’язкове представлення у ЦВК двох осіб, від позафракційних депутатів пропонують одну», - розповіла Наталія Агафонова.

Автори законопроекту вважають, що Україна ще не готова до того, щоб кандидатів в депутати в одномандатних округах реєстрували Окружні виборчі комісії, оскільки це може призвести до багатьох порушень. Тому ударівці пропонують залишити цю функцію за ЦВК.

Законопроектом також передбачено обов’язковість проведення жеребкування щодо кандидатур як до складу Окружної виборчої комісії, так і дільничної виборчої комісії. Причому, окремо по кожній ОВК і ДВК. «Це пропозиція Венеціанської комісії щодо усунення від участі у роботі ДВК і ОВК так званих технічних кандидатів та партій», - зазначила Агафонова.

Для припинення практики позбавлення депутатських мандатів, яка неодноразово мала місце протягом останнього року, народні депутати від «УДАРу» пропонують внести зміни до Кодексу адміністративного судочинства і встановити термін позивної давності у 5 днів. «Після того, як депутат, наприклад, набув повноважень, в нього вже не можна відібрати мандат. Це стосується і депутатів, і Президента, й інших виборних посад», - підкреслила Наталія Агафонова.

У законопроекті також передбачена норма, згідно з якою ЦВК не може не встановити результати виборів, як це було на останніх парламентських виборах у 5 округах.

«Наша мета – зміна виборчої системи, а саме - пропорційна система з відкритими регіональними списками. І подача цього законопроекту необхідна для того, щоби ми виконали одну з вимог ЄС перед Вільнюським самітом», - наголосила Агафонова.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.