​Пленарне засідання Верховної Ради України 19 червня 2019 року

Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання. Із трибуни Парламенту виступила Перший заступник Голови Верховної Ради Ірина Геращенко, яка поінформувала, що сьогодні, 19 червня, Міжнародний день боротьби з сексуальним насильством в умовах конфлікту, проголошений резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 19 червня 2015 року з метою привернення додаткової уваги до проблеми сексуального насильства в умовах різних конфліктів.


Вона розповіла про ситуацію із сексуальним насиллям, яка склалася в зоні військового конфлікту на сході України та у зв’язку із окупацією Криму.

«Насправді, у зв’язку з конфліктом на Донбасі і окупацією Криму, ми навіть не знаємо масштаби злочинів, які не мають строку давності», - сказала І.Геращенко.

Вона нагадала про випадок, який трапився у травні 2017 року, коли п’яні бойовики намагалися зґвалтувати цивільну спостерігачку СММ ОБСЄ, і підкреслила: «У доповіді Управління Верховного Комісара ООН з прав людини повідомляється більше, ніж про 30 таких інцидентів, які сталися, починаючи з березня 2014 року по січень 2017 року з обох сторін лінії розмежування. А за період з 16 серпня по 15 листопада 2018 року задокументовано вже 40 подібних порушень прав людини, зокрема і під час незаконного утримання».

Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що таких злочинів набагато більше, але не можливо отримати повну інформацію через обмежений доступ до окупованих територій, заручників, в’язниць.

І.Геращенко повідомила, що неодноразово інформувала міжнародні організації, зокрема ООН, про сексуальні злочини, скоєні в умовах конфлікту на Донбасі. Вона звернулася до українських дипломатів із проханням: «Приділяти цій темі особливу увагу, інформувати наших партнерів, що російська федерація і її маріонетки використовують такий злочин як сексуальне насильство для катування українців».

Народний депутат також висловилася за необхідність посилення кримінальної відповідальності за сексуальні злочини в умовах конфлікту.

Головуючий надав слово народним депутатам для виступів із оголошеннями, заявами, повідомленнями і пропозиціями.

Верховна Рада перейшла до розгляду у другому читанні проекту Виборчого кодексу №3112-1.

Парламентарії розпочали розгляд 467-ї правки із 4568-ми, внесених до порівняльної таблиці законопроекту.

Головуючий надав слово голові підкомітету Комітету з питань правової політики та правосуддя Олександру Черненку, який доповідає рішення Комітету по кожній правці, яка розглядається.

Після півгодинної перерви народні депутати продовжили розгляд проекту Виборчого кодексу з поправки №651.

Всі правки ставилися на голосування, однак жодна не була підтримана народними депутатами.

Після розгляду 783-ї правки головуюча на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на прохання двох фракцій оголосила перерву в засіданні на 15 хвилин і попросила керівників фракцій зібратися для консультацій.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій повідомив, що у Києві, у власній квартирі трагічно загинув народний депутат Дмитро Борисович Тимчук.

«Ми знали його як великого українського патріота, підполковника запасу, координатора групи Інформаційний спротив, яка з 2014 року дуже багато зробила для висвітлення правди про російську агресію в Україні», - сказав Спікер Парламенту і від імені Верховної Ради України висловив співчуття сім’ї, родині, близьким і всім друзям Дмитра Тимчука.

Народні депутати вшанували пам’ять колеги хвилиною мовчання.

А.Парубій закрив ранкове пленарне засідання, зазначивши, що розгляд правок Верховна Рада продовжить на наступному пленарному засіданні у четвер, 20 червня.

За матеріалами інформаційного управління ВР України

Фото з прямої трансляції на каналі «Рада»



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.