​На YouTube москва закуповує мільйонні перегляди для проросійської пропаганди

Видання niezalezna.pl наводить приклад відеоблогера на YouTube, який рекламується польським прапором, гербом, «проклятими солдатами», перекресленими серпом і молотом. Одночасно, він висловлює гасла, що належать до путінської пропаганди. Коли перевірити кількість переглядів, виявляється, їх майже півмільйона. «Тільки ж це число зовсім не мусить бути правдивим. Півмільйона переглядів можна... купити на торговій платформі Allegro за 2 тисячі злотих (470 євро)», – пише Пйотр Лісєвич у найновішому номері тижневика «Gazeta Polska», повідомляє «Польське радіо».


Ця стаття є першою в польській пресі, де поставлено певні запитання про методи популяризації проросійської правиці на сайті YouTube. Це перший аналіз фактів, які не є секретом, але з якогось приводу досі не розглядалося, як вони пов’язані між собою.

Першим таким фактом є те, що перегляди на YouTube справді масово викуповуються і це не є проблемою для спецслужб будь-якої держави.

Другою беззаперечною тезою є те, що москва намагається в усій Європі будувати націоналістичну правицю, яку підтримує (зрештою, радикальну лівицю також). Немає сумніву, що підґрунтя для неї створюють інтернетні «фабрики тролів». Звіти їхніх колишніх співробітників загальновідомі.

Третя теза стосується польської політичної сцени. Праве крило, яке реально існує в Сеймі, майже повністю антиросійське. План москви, який на основі однієї схеми вводиться в дію в різних країнах, у Польщі з очевидних причин стикається з опором. У країні, яку протягом століть окупувала і вважала своїм васалом росія, жоден мислячий і разом чесний політик чи публіцист не вірить у добрі наміри москви стосовно Польщі. Адже Польща – це не Франція, Італія чи Іспанія, що лежать здалеку від росії, де вона є однією з досить віддалених загроз. У Польщі це настільки близька і пряма загроза, що проросійськими можуть бути лише запроданці або дурні.

І тут доходимо до четвертого спостереження – інакше, ніж у реальності, відеоблогери, які асоціюються з правими силами і мають велику кількість переглядів, набагато менш «русофобні». Серед них і такі, що проголошують жорстку проросійськість, і такі, що непомітно поширюють пропагандистські тези Путіна. Коли пригадати початки діяльності декого, нерідко можна відкрити момент, наприклад кілька років тому, коли нікому невідомі особи раптом почали мати сотні тисяч переглядів. З’являється підозра, що, можливо, їхні кар’єри штучно «розкрутили», щоб запустити ефект снігової кулі – якщо люди побачать сотні тисяч переглядів, самі також почнуть дивитися.

«Шахрайство, що полягає у фальшуванні кількості переглядів, не поборюється ефективно. Коли блокують одну «ферму», що випускає неправдиві перегляди, постає наступна», – пояснює експерт IT Конрад Абрамович. За його словами, автори роликів бувають нечесними задля грошей за кількість переглядів і щоб їхня продукція з’являлася в категорії ТОП-відео. Тоді більше осіб її побачить.

Про російські фабрики тролів з кожним роком нам відомо все більше. Наприклад, у такому закладі в Петербурзі працювало 300 людей 24 години на добу. Кожен був зобов’язаний розмістити 135 коментарів принаймні з 200 знаків.

Діяльність російських тролів у польській Всемережі починалася непросто. Траплялися русизми, кальки з російського мислення, яких не міг би вжити поляк, помилки через те, що автор користувався одночасно багатьма свіженькими акаунтами. Здається неможливим, щоб у фабриках тролів, які працюють проти Польщі, не вирішили фальшувати кількості переглядів на YouTube, якщо цей метод ефективний.

Результативність такого промислу спирається на факт, що російського троля не завжди можна відрізнити від когось наївного. Ось приклади, як створюється альтернативний віртуальний світ польської правиці: «Путін, може, й противник, але і видатний державний діяч, а з росіянами можна договоритися, адже ж вони, все-таки, визволили Польщу, зате українці – це небезпечні для Польщі бандерівці. Американці – це янкі і «гнилий Захід», найбільший ворог поляків – Ізраїль, а з ЄС треба якнайшвидше вийти, а не боротися в його структурах за свої права. Взагалі не варто, щоб Польща мала будь-яких союзників, бо всі вони, як показує історія, були для неї недобрими...»

Фото УНІАН



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.