Завдяки резолюції ООН, Україна отримала інструмент для захисту своїх інтересів

genassambleya

 
Резолюція ООН може бути абсолютно переконливою основою для захисту позиції України по Криму в усіх міжнародних судах. Таку думку в коментарі УНІАН висловив заступник директора Центру Разумкова Валерій Чалий, повідомляють «Конфлікти і закони».


Валерій Чалий назвав резолюцію Генасамблеї ООН безпрецедентним рішенням і зауважив, що навіть у попередніх конфліктних ситуаціях, зокрема, під час війни в 2008 році між Росією та Грузією, думки розходилися більше. «А тут фактично чітка і єдина позиція по Україні та в масштабах ООН, я б сказав, що це майже одноголосне рішення. Очікування навіть української делегації були менші. Тобто, це, насправді, дуже позитивний сигнал, і я думаю, що це результат контактів, що відбулися, і особисто візит Генерального секретаря ООН, його заступників, які на місці ознайомилися з ситуацією в Україні і, очевидно, контакти з країнами ООН. Дуже чітке посилання на статтю 2 статуту ООН показує, що всі ті країни, які не підтримали цю резолюцію, фактично, виводять себе за рамки загальноприйнятих механізмів», - сказав Чалий.

Він також зазначив, що очікував від Білорусі більш гнучкого підходу в цьому питанні, але президент Білорусі Олександр Лукашенко продемонстрував «свою залежність від позицій президента РФ».

«Проте, що ж дає Україні резолюція Генасамблеї ? Вона не містить в собі юридично зобов'язуючих норм саме для подальших кроків у рамках механізмів ООН, але це політико-правовий документ, який може бути абсолютно переконливою основою для захисту позиції України у всіх міжнародних судах з питань захоплених об'єктів власності, інфраструктури, земель, територій, військових кораблів і т.п. в Криму. Є чітке невизнання, по суті, всім світом анексії Криму - це величезна підстава для позиції України в напрямку повернення де-факто Криму до складу України... Зараз Генасамблея просто дала інструмент українській дипломатії для захисту своїх інтересів... Треба не гарячкувати, а робити швидкі дії з подачі позовів з українського боку в міжнародні суди», - зазначив експерт.

Нагадаємо, Генеральна асамблея Організації Об'єднаних Націй прийняла резолюцію, яка не визнає проведений 16 березня референдум в Криму про відділення від України і подальшої анексії півострова Росією.

«За» резолюцію проголосували 100 членів Генасамблеї, утрималися - 58, а одинадцять проголосували «проти».

У резолюції, яка називається «Територіальна цілісність України», зазначається, зокрема, що референдум в Криму «не має сили і не може бути підставою для зміни статусу Автономної Республіки Крим або міста Севастополя».



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.