Насправді ніяких звинувачень у США Коломойському ніхто не висував

Щодо справ Коломойського у США. Прочитав, що кілька відомих українських блогерів та новинних ресурсів повідомили про те, що Коломойському міністерством юстиції США нібито висунуті звинувачення. Це не відповідає дійсності. Ніяких звинувачень Коломойському ніхто не висував.


Насправді міністерство юстиції США, яке в Америці є одночасно генеральною прокуратурою, подало цивільний позов у федеральний окружний суд Південного округу Флориди. На жаль, в Україні не люблять розрізняти цивільний позов та звинувачення у скоєні злочину. У даному випадку йдеться саме про цивільний позов, а не про звинувачення у скоєнні кримінального злочину.

За цим позовом Коломойському не загрожує ніякий термін за ґратами та екстрадиція у США (як і за будь-яким цивільним позовом, це не може абсолютно нікому загрожувати). Цей цивільний позов загрожує його статкам, які оцінено у $70 мільйонів і конфіскації яких вимагає у позові міністерство юстиції.

Сутність цього цивільного позову у тому, що нерухомість, придбана афільованими з Коломойським американцями (офісний хмарочос PNC Plaza у Луівілі та Dallas office park, відомий у минулому як CompuCom Headquarters у Далласі), була куплена на гроші, незаконно виведені Коломойським та Боголюбовим з Приватбанку та таким чином відмиті у цій нерухомості. Саме конфіскації у власників цієї нерухомості, яка й оцінена у $70 мільйонів, на користь США вимагає від суду міністерство юстиції.

Цитую офіційну заяву міністерства юстиції США:

«У позові стверджується, що Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов, які були власниками Приватбанку, одного з найбільших банків України, розтратили і вивели з банку мільярди доларів. Вони брали шахрайські позики та отримували кредитні лінії від банку приблизно з 2008 по 2016 рік, коли ця схема була розкрита, а банк був націоналізований Національним банком України. У позові стверджується, що вони відмили частину злочинно отриманих грошей, використовуючи мережу офшорних банківських рахунків, в першу чергу в кіпрській філії Приватбанку, перш ніж перерахувати кошти до США. Як стверджується у позові, взяті позики рідко поверталися, за винятком таких коштів, що були одержані найбільш шахрайським шляхом. Як стверджується у позові, громадяни Мордехай Корф та Уріель Лабер, асоційовані з Коломойським у США, що працюють у Майамі поза межами якоїсь компанії, створили мережу організацій, зазвичай у назвах яких використовується «Optima», для подальшого відмивання незаконно привласнених коштів та вкладають їх (у нерухомість та покупку компаній – І.А). Вони придбали нерухомості та бізнесів на сотні мільйонів доларів по всій країні, включаючи нерухомість, яка підлягає конфіскації: офісний хмарочос PNC Plaza у Луівілі та Dallas office park, відомий у минулому як CompuCom Headquarters у Далласі. Загальна вартість будівель становить приблизно $70 мільйонів».

Отже, що це означає? Якщо міністерство юстиції США виграє суд (який буде продовжуватись довго) і його позов буде задоволено, тобто нерухомість буде конфісковано, статки Коломойського зменшаться на $70 мільйонів. Ніяких звинувачень Коломойському у скоєнні кримінального злочину, передбаченого федеральним кримінальним кодексом США, це не означає.

Треба зрозуміти, що не можливо прогнозувати, чи будуть у майбутньому висунуті у США Коломойському звинувачення у скоєнні кримінального злочину чи злочинів. Американська федеральна юстиція може висунути звинувачення іноземному громадянину, або якщо він скоїв злочин на території США, або скоїв злочин за кордоном, що завдав суттєвої шкоди інтересам США, або американському бізнесу, або скоїв злочин, за який злочинець переслідується у будь-якій цивілізованій країні (торгівля наркотиками, зброєю, людьми).

Якщо ФБР проводить обшуки у Клівленді, пов’язані з компаніями, афільованими з Коломойським, значить, у нього є підстави очікувати, що буде знайдено щось суттєве. Адже обшук має бути санкціонований судом. Але щодо звинувачень у скоєнні кримінального злочину, то вони можуть бути висунуті лише, якщо є юридично бездоганні стовідстокові докази. Бо для визнання обвинувачуваного винним у федеральному суді присяжних потрібно одностайне рішення 12 присяжних. Для цього їх усіх потрібно переконати, що підсудний винен. Якщо хоча б один присяжний проти - усе, вина не доведена, винним обвинувачуваний не визнається. Тому будь-які розслідування тривають у США дуже довго, вони можуть тривати роками. Я можу лише щиро побажати ФБР знайти докази. Це позбавило би Україну від величезного тягаря.

Але не плутайте цивільний позов з кримінальною справою. Це зовсім різні речі. Не видавайте бажане за дійсне. Тільки знання та розуміння реальних речей – це сила.

PS Посилання на повний текст офіційної заяви міністерства юстиції США: justice.gov.

Igor Aizenberg, fcaebook.com

Фото eadaily.com



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.