Суди загальної юрисдикції не можуть підмінювати конституційний контроль – Микола Оніщук

onischuk vru

 
Останнім часом почастішали випадки, коли суди загальної юрисдикції, зокрема адміністративної, ухвалюють рішення на виконання повноважень органу конституційного контролю, яким є Конституційний суд України. Останні приклади – рішення ВАСУ щодо дострокового припинення повноважень народних депутатів О. Домбровського та П. Балоги та порушення провадження Київським окружним адміністративним судом щодо дострокового припинення повноважень народного депутата Ю. Одарченка.


Як відомо, в середу Київський адміністративний окружний суд буде розглядати справу про позбавлення Ю. Одарченка депутатських повноважень за позовом громадянина Горбатова до ЦВК з приводу того, що реєстрація народного депутата була здійснена всупереч закону, тому що на момент реєстрації він був членом правління товариства з обмеженою відповідальністю.

У зв’язку з цим екс-міністр юстиції Микола Оніщук зауважив, що за Конституцією Україна є правовою державою (ст. 7), а державна влада її здійснюється на засадах поділу на законодавчу, виконавчу та судову (ст. 6).

При цьому, Основний Закон забезпечує парламентський суверенітет, в тому числі через неможливість судового втручання в законодавчу діяльність народних депутатів та парламенту в цілому.

За словами екс-міністр юстиції, «здійснення конституційного контролю за законодавчою діяльністю Верховної Ради відноситься виключно до компетенції Конституційного суду, в тому числі, коли йдеться про порушення процедури розгляду, ухвалення чи набрання чинності законами України, чи-то дострокового припинення повноважень народних депутатів з підстав, визначених конституцією України», - повідомляє прес-служба Інституту правової політики.



Коментарі

  -1 #1 Севастополь,Вера 17 апр. 2013 г., 06:21:41
Адвокат в этот раз получил, что заслужил.
С камнем за душою, потому что он служил.
Так деньги отрабатывал, не брезгуя ни чем.
Хочу признаться, а мне обманывать зачем?

Бог за подлость покарал настоящего Иуду.
Если нужно, в суде свидетельствовать буду.
Смешно, когда Высоцкий говорит о чести.
Были в арсенале рычаги изощрённой мести.

Гражданам он попал сейчас в немилость.
Как страшный сон, но это не приснилось.
В жизни человеку можно многое простить.
Но характер мой не умеет просто льстить.

Мог на своей машине человека сбить.
Как с непосильной ношей по судам ходить?
Не могу смириться, как же с этим быть?
Не могу Высоцкого преступление забыть.

У него остались милицейские привычки.
Адвокат имел к делам особые «отмычки».
В нём непременно преобладает криминал.
И в водоворот истец доверчивый попал.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.