​«ПриватБанк» уклав кредитний договір з неповнолітнім і втратив можливість стягнути борг

Спірні правовідносини виникли між сторонами з приводу стягнення заборгованості за кредитним договором, укладеним між банком і Олександром після спливу понад 10 років з дня їх укладення, повідомляє «Судова влада України» з посиланням на прес-службу Рівненського апеляційного суду.


Під час розгляду в Рівненському апеляційному суді встановлено, що 29 вересня 2007 року між ПАТ КБ «ПриватБанк» та Олександром укладено кредитний договір, за умовами якого останній отримав кредит у розмірі 5000 грн у вигляді встановленого кредитного ліміту на платіжну картку зі сплатою відсотків за користування кредитом у розмірі 22, 80 % на рік на суму залишку заборгованості за кредитом з кінцевим терміном повернення, що відповідає строку дії картки.

Банк свої зобов’язання виконав і надав Олександру кредит. Однак, станом на 28 лютого 2018 року за останнім рахується заборгованість в сумі 63866 грн 80 коп.

18 травня 2018 року представником Олександра подано зустрічний позов до банку про визнання кредитного договору недійсним.

16 квітня 2019 року Дубенський міськрайонний суд відмовив ПАТ КБ «ПриватБанк» у задоволенні позову до Олександра про стягнення заборгованості. Зустрічний позов Олександра до банку про визнання кредитного договору недійсним задовольнив.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанції, ПАТ КБ «ПриватБанк» оскаржив його в апеляційному порядку. В апеляційній скарзі йшлося про порушення судом норм матеріального та процесуального права. Просив скасувати оскаржуване рішення та ухвалити нове про задоволення його позову.

Залишаючи рішення місцевого суду без змін, апеляційну скаргу банку — без задоволення, суд апеляційної інстанції виходив з того, що на момент укладення кредитного договору Олександр був неповнолітнім (17 років). Тому, коли позичальником є неповнолітня фізична особа, кредитний договір з нею може бути укладений лише за згодою її батьків або піклувальників. Банком не доведено, а судом не встановлено факту надання батьками Олександра згоди на укладення ним кредитного договору.

Неповнолітня особа може розпоряджатися грошовими коштами, що внесені повністю або частково іншими особами у фінансову установу на її ім’я, за згодою органу опіки, піклування та батьків (усиновлювачів) або піклувальника. Згода на вчинення неповнолітньою особою правочину має бути одержана від батьків (усиновлювачів) або піклувальника та органу опіки та піклування відповідно до закону.

Фото court.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.