Юрій Луценко оголосив голодування за незаконне утримання під вартою

Лідер «Народної самооборони» Юрій Луценко оголосив про початок з завтрашнього дня голодування на знак протесту проти правового свавілля в українських судах. Про це він оголосив сьогодні, 21 квітня, після того, як Апеляційний суд Києва задовольнив клопотання Генпрокуратури про продовження терміну тримання Юрія Луценка під вартою ще на місяць - до 26 травня.
 
Основним аргументом ГПУ на користь тримання лідера «НС» під вартою було те, що його захисники та інші звинувачувані по його справі ще не встигли ознайомитись з матеріалами справи. Сам Луценко закінчив ознайомлення зі своєю кримінальною справою вчора.
 
«У мене немає іншого виходу, як оголошувати голодування в знак протесту проти того, що відбувається в українських судах. Справа в тому, що якщо мене потримати тут, щоб інші читали матеріали справи, то, значить, мене треба буде тримати, щоб я ходив на суд, а потім — тримати, щоб я чекав апеляції, а потім тримати, щоб я чекав Верховного Суду. Тобто, мене будуть тримати вічно! Аргументів у них немає вже жодних, вже немає до чого причепитись, але все рівно: «Луценко має сидіти!». Тому єдиний знак протесту, який я собі можу дозволити, це оголошення з завтрашнього дня голодування в знак протесту проти порушення всіх моїх прав», - заявив Юрій Луценко.
 
Лідер «НС» зауважив, що збирається голодувати стільки, скільки витримає організм.
 
Нагадаємо, що кілька місяців тому захисник Ю. Луценка звернувся до Європейського суду з прав людини із заявою про порушення прав Юрія Луценка при застосуванні утримання під вартою в якості запобіжного заходу. Європейський суд з прав людини звернувся до українського уряду із запитаннями про законність утримання під вартою лідера політичної партії «Народна самооборона» та колишнього міністра внутрішніх справ України Юрія Луценка. І тепер представники влади муситимуть аргументувати переслідування Ю. Луценка не перед залежним та упередженим українським судом, а в Страсбурзі.
 
Слід зазначити, що Європейський суд вже неодноразово виявляв стурбованість тим, як в Україні визначають доцільність утримання особи під вартою до судового вироку. В Україні правоохоронні органи зловживають правом утримувати під вартою обвинувачених на етапі досудового слідства та під час судового розгляду, і справа Юрія Луценка є одним із яскравих прикладів такого зловживання, отож представникові України в Європейському суді виправдовуватися буде важко.
 
Український суд, вирішуючи питання про утримання під вартою Ю. Луценка, виніс рішення, яке не може вважатися правосудним за мірками Європейської конвенції з прав людини, адже Ю. Луценко не є суспільно небезпечним, він не намагався уникнути правосуддя навіть попри те, що довіра до українського суду є мінімальною, бо ж переконаний в тому, що кримінального злочину не вчинив. Утримання під вартою та кримінальне переслідування лідера однієї з опозиційних політичних сил – не що інше, як спроба усунути його від політичної діяльності.
 
За матеріалами nso.org.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.