У суді над Луценко свідки викрили нові факти фальсифікацій у прокурорських протоколах

О 9.15 ранку Печерський районний суд міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжив розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.
 
Нагадаємо, що суд почав допит свідків і вже були допитані три із 148 свідків у справі.
 
На минулому судовому засіданні 21 вересня був допитаний Олексій Приліпко, пенсіонер МВС. Станом на 2005 рік він був начальником Департаменту розвідувально-пошукової діяльності. Саме в цей Департамент на службу був прийнятий водій екс-міністра Леонід Приступлюк. Свідок О.Приліпко у суді підтвердив, що водій міністра внутрішніх справ наділений розвідувально-пошуковими функціями та володіє секретною інформацією. Отже, водій зараховується на службу саме до Департаменту розвідувально-пошукової діяльності. При прийомі на службу всі документи Л.Приступлюка були складені вірно, ніяких вказівок від міністра Ю.Луценка щодо прийому на службу Л.Приступлюка він не отримував.
 
Інші свідки, які були викликані на допит, до суду не з’явилися.
 
Юрій Луценко заявив клопотання, щоб свідки В.Мельник (обіймав посаду керівника Апарату Міністра) та М.Курко (начальник Департаменту роботи з персоналом МВС України) були допитані в один день, аби «унеможливити тиск прокуратури на свідків».
 
Нагадаємо також, що дружина екс-міністра Ірина Луценко звинуватила голову Державної пенітенціарної системи Олександра Лісіцкова у викривленні фактів щодо стану здоров’я Юрія Луценка.
 
«Я буду говорити про хворобу мого чоловіка, аби не заговорити її, як це сталося із нині покійним Василем Джарти», - заявила Ірина Луценко.
 
Дружина екс-міністра також готова у прямому ефірі одного із центральних телеканалів у діалозі із головою Державної пенітенціарної системи Олександром Лісіцковим встановити істину у питанні здоров’я Юрія Луценка.
 
9:30 Адвокати оголошують клопотання
 
Адвокат екс-міністра Олексій Баганець заявив клопотання про зміну запобіжного заходу для його підзахисного у зв'язку з наявним висновком лікарів МОЗ від 20 вересня 2011 про необхідність повноцінного лікування Юрія Луценка в спеціалізованому медичному закладі. Адвокат нагадав, що 30 серпня Юрія Луценка обстежили в лікарні швидкої медичної допомоги, а пізніше, 15-20 вересня, - у київському діагностичному центрі.
 
О. Баганець перерахував всі наявні діагнози, поставлені комісією МОЗ Юрію Луценку.
 
«Комісія МОЗ не спростувала діагноз, встановлений нашому підзахисному 30 серпня, а саме цироз печінки», - сказав він.
 
Баганець також зазначив, що цей діагноз є вагомою підставою для скасування арешту, оскільки підсудному необхідно повноцінне лікування в медичній установі. Він підкреслив, що якщо цього не буде, хвороба може прогресувати і ускладнюватися.
 
Адвокат екс-міністра також нагадав, що в Україні смерть підсудних, що знаходяться в СІЗО, через несвоєчасне надання або ненадання медичної допомоги досить висока. Адвокат навів останні приклади летальних випадків у СІЗО, пов'язані з такими ж хворобами.
 
Адвокат також зазначив, що на всі запити захисту до керівництва Лук'янівського СІЗО про те, яке саме лікування отримував Юрій Луценко відповідно до рекомендацій лікарів, досі відповіді не отримано.
 
О. Баганець наголосив, що подальше утримання Луценка під вартою ставить під загрозу його життя. Стан здоров'я екс-міністра адвокат оцінив як критичний.
 
У свою чергу представники прокуратури зазначили, що адвокат намагається ввести суд в оману, оскільки нібито діагноз «цироз печінки» не підтверджений, тому підстав для зміни запобіжного заходу немає.
 
У відповідь на ці слова з боку звинувачення Юрій Луценко наполягає, щоб прокурори пред'явили суду документи, з яких вони процитували його діагноз.
 
«Тепер я хочу побачити, на чому ґрунтується ця гоп-компанія», - сказав Луценко, підкресливши, що документи з його діагнозу є секретними і зберігаються у СІЗО.
 
«Я хочу дізнатися, чому прокурор не надає документи про стан мого здоров’я? Як я можу коментувати тут черговий маразм прокуратури, якщо я не знаю, на чому це ґрунтується?», - обурився він і наголосив, що цитування його діагнозу під час судового засідання є злочином: «Вони розуміють це, судячи з того, як ці мишки затихли».
 
Дружина екс-міністра Ірина Луценко також звернулася до прокурорів: «Пацани, давайте докази. Лобань, покажи документ! Ми показували документи, а ви?».
 
Юрій Луценко також зазначив, що його діагнози «з кожним обстеженням стають все кращими і кращими».
 
Луценко сподівається, що «падлюк-прокурорів на всіх не вистачить, а це обов’язково входить в лікування».
 
«Але в цьому допоможе Верховна Рада, яка на наступний рік хоче збільшити фінансування прокуратури на 50%. Це все для профілактики і лікування печінок наших громадян і гостей країни», - зауважив він.
 
10:10 Суд пішов думати про зміну запобіжного заходу для Луценка
 
Судді пішли у нарадчу кімнату для ухвалення рішення за клопотанням захисту про зміну запобіжного заходу екс-міністру внутрішніх справ Юрію Луценку.
 
У свою чергу, представники прокуратури заявили, що не бачать необхідності в зміні запобіжного заходу колишньому міністру.
 
«У СІЗО перебуває сто людей з відкритою формою туберкульозу, і це при тому, що санчастина розрахована на 40 чоловік. Ще сто хворі на СНІД, і це тільки ті, у кого його виявили», - зазначив Луценко і додав, що це питання порушувалося експертами Датського Гельсинкського комітету.
 
«Що говорити, якщо мені призначили пункцію печінки і кров беруть прямо в камері», - зазначив Луценко.
 
У той же час, говорячи про умови свого утримання, екс-міністр МВС сказав: «Не я перший, не я останній».
 
Він також зазначив, що не вірить, що суд задовольнить клопотання захисту про зміну йому запобіжного заходу.
 
***
 
Підтримати Юрія Луценка в залі суду прийшли Тарас Стецьків, Володимир Ар'єв, Олесь Доній та В'ячеслав Кириленко. У залі також знаходиться отець Михайло з Червонограда Львівської області, який неодноразово вже приїжджав на суд для підтримки екс-міністра.
 
11:15 Суд думав, але нового нічого не придумав
 
Після годинної наради суд відхилив клопотання адвокатів Юрія Луценка про зміну запобіжного заходу у зв'язку із погіршенням стану здоров'я.
 
Суд також прийняв окрему ухвалу суду: керівництву СІЗО звернути увагу на стан здоров'я Юрія Луценка.
 
Адвокат Олексій Баганець заявив ще одне клопотання про госпіталізацію його підзахисного Ю.Луценка до спеціалізованої медичної установи.
 
«Обвинувачення каже тільки про жирову хворобу печінки. Натомість прокурори чомусь не читають далі – про портальну гіпертензію та варикозне розширення вен стравоходу, що є початковою стадією цирозу печінки», - наголосив Баганець.
 
Адвокат вимагає від суду помістити Юрія Луценка до лікарні швидкої медичної допомоги, що рекомендувала і комісія лікарів МОЗу, та доручити конвойному полку доставити Луценка до лікарні.
 
Прокурори заявили у відповідь, що немає достатньо підстав для ухвалення судом такого рішення. Окрім того, дане питання знаходиться не у компетенції суду, а виключно – у компетенції СІЗО.
 
«Захисники сказали, що ми просимо про госпіталізацію. Я нічого просити не хочу. В довідці від 30 серпня чорним по білому написано, що мене потрібно госпіталізувати. Але прокурор вважає, що мене треба тримати тут, доки не здохну, і тоді можна буде поставити діагноз. Я вважаю, що все йде по спланованому владою плану», - наголосив Юрій Луценко.
 
Після тривалої наради на місці суд прийняв рішення піти у нарадчу кімнату. Подумати...
 
12:15 У перерві, поки суд знаходиться в нарадчій кімнаті, Юрій Луценко спілкується з представником посольства Швеції в Україні - першим секретарем та заступником посла Мортеном Енбергом.
 
Дружина екс-міністра Ірина Луценко порівняла ситуацію її чоловіка із долею покійного прем’єр-міністра Криму Василя Джарти. За її словами, більше року фахівці МОЗ діагностували у Джарти виразку шлунку, і таке неуважне ставлення призвело до того, що потім у нього виявили рак шлунку.
 
«Півтора місяці його немає. Це людина з близького оточення президента. У лікарів були сумніви, але вони не використали їх на користь хворого», - зазначила дружина екс-міністра.
 
Вона наголосила, що у лікарів МОЗ також є сумніви щодо здоров'я Луценка, і вони не можуть ні підтвердити, ні скасувати попередні діагнози. Проте результати обстежень говорять про ознаки цирозу печінки.
 
Комісія лікарів рекомендувала медчастині СІЗО ставити крапельниці Луценку, але його навіть немає куди покласти в медичному відділенні.
 
«Про яку пункцію печінки може йти мова в СІЗО, де СНІД і сифіліс?», – наголосила дружина.
 
13:05 Суд вчергове не знайшов підстав
 
Після більш ніж годинної наради суд відхилив клопотання захисту Ю.Луценка про термінову його госпіталізацію до медичного закладу. Мотивація - суд не знайшов правових підстав для цього.
 
За словами головуючого судді С.Вовка, відповідальність за переведення хворого до лікарні та його охорону несе начальник СІЗО. Окрім того, рішення про госпіталізацію є прямим обов’язком місць попереднього ув’язнення, тому суд не знаходить підстав для задоволення клопотання.
 
Суд перейшов до допиту чергового свідка.
 
Допитують Миколу Сороку, який з 2004 по 27.02.2005 року працював на посаді заступника начальника управління роботи з персоналом вказаного Департаменту розвідувально-пошукової діяльності Міністерства внутрішніх справ України.
 
На запитання прокурора Д.Лобаня свідок М.Сорока сказав, що не приймав на роботу Л.Приступлюка. За його словами, водія на службу приймав Департамент по роботі із персоналом МВС України. Висновок цього Департаменту і є підставою для прийняття на службу. «До нас не було вимог», - зазначив М.Сорока.
 
Свідок у ході допиту повідомив, що згідно Закону про міліцію в органи внутрішніх справ приймаються особи віком від 18 років. Граничний вік в Законі не вказаний. Згідно положення – це 45 років, проте термін служби може бути продовжений на 5 років, потім ще на 5 і далі. За словами М.Сороки, продовжити термін служби може керівник. Для цього готується подання безпосереднім керівником підрозділу, в якому служить особа. Потім із висновками кадрової комісії, у деяких випадків – і без висновків, документи надаються керівнику, у випадку із Приступлюком – міністру.
 
Адвокат Баганець запитав у свідка, чи давав він під час допиту в прокуратурі свідчення про те, що вказівку про прийом на службу Л.Приступлюка давав особисто Юрій Луценко. Сорока відповів, що не казав такого, та й Луценко особисто ніяких вказівок не давав.
 
Баганець також запитав свідка Сороку: «Чи давали Ви показання під час допиту у прокуратурі, що з приходом Ю.Луценка на посаду міністра він почав «чистку кадрів», почав призначати на посаду людей з кола близьких осіб?»
 
Свідок М.Сорока відповів ствердно, що не давав таких показів. «Це не мої слова», - сказав М.Сорока, тим самим підтвердивши, що протокол його допиту підроблений.
 
Юрій Луценко зі свого боку наголосив, що це вже третє свідчення про сфальшовані протоколи допитів у прокуратурі.
 
На уточнююче запитання адвоката Баганця, чи «саме Юрій Луценко давав вказівку начальнику Департаменту роботи з персоналом М.Курку, що саме за вказівкою Юрія Луценка водій Приступлюк призначений на посаду оперуповноваженого Департаменту розвідувально-пошукової діяльності і таку вказівку отримував начальник цього Департаменту О.Приліпко», Микола Сорока заявив, що це було його «особисте припущення щодо Курка».
 
Микола Сорока заявив, що «всі водії міністрів внутрішніх справ працювали в секретному підрозділі, в розвідці. Це пов’язано із допуском до секретності. Водії всіх міністрів, і Білоконя, й інших».
 
«Юрій Луценко не надавав будь-яких вказівок особисто чи через будь-яких осіб призначити Л.Приступлюка саме таку чи іншу посаду в МВС», - наголосив Микола Сорока у відповіді на запитання адвоката Фоміна.
 
15:00 Суд прийняв рішення оголосити перерву
 
Після сьогоднішнього допиту одного свідка по справі суд оголосив перерву до 29 вересня 2011 року до 9:15 ранку.
 

За матеріалами "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.