​Археологічні дослідження у Грушовичах будуть подовжені на один день

Заплановані на два дні археологічні дослідження на цвинтарі у селі Грушовичі неподалік Перемишля будуть подовжені на один день. Відразу після початку розкопок у четвер представник української сторони хотів, аби роботи не проводили, повідомляє Польське радіо.


Завданням досліджень є встановлення, чи у місці пам’ятника, присвяченого воякам УПА, що стояв там до минулого року, є, як стверджує українська сторона, останки членів українського формування.

Дослідження проводить Бюро пошуків та ідентифікації Інституту національної пам’яті Польщі під головуванням віце-президента ІНП Кшиштофа Шваґжика. У склад групи входять, зокрема, археологи та судово-медичний експерт. В археологічних роботах беруть участь як спостерігачі також п’ятеро експертів з України. На чолі групи - відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті Святослав Шеремета, якому Польща торік заборонила в’їзд на свою територію.

«Ми продовжуємо працювати на місці, що заскочило нас, тобто при стрічковому фундаменті під пам’ятником на честь Української Повстанської Армії, якого вже рік не існує», - сказав проф. Шваґжик.

Фундамент має форму хреста розмірами приблизно 3,5 на 3,5 метра. Його залили на глибину 70-80 см. «Там бетон з дуже міцним риштунком, що незвично для подібних конструкцій, незвично для цвинтарів», - зауважив віце-голова ІНП Польщі.

Він додав, що «цей фундамент заливали там протягом декількох днів». «І, напевно, не йшлося про невелику могилу або невелике місце пам’яті. Від самого початку намір був такий, аби встановити монумент на честь УПА», - вважає професор Шваґжик.

За його словами, тільки після розбору фундаменту польські експерти почнуть земельні роботи.

«Гадаю, що у п’ятницю пополудні матимемо інформацію, на яку чекаємо. А отже, чи є там людські останки, чи ні», - пояснив віце-президент ІНП.

Шваґжик зауважив, що відразу після початку робіт представник української сторони Святослав Шеремета наполіг, аби роботи не проводили. За словами польського історика, український представник групи заявив, що те, що вони там роблять – це порушення міжнародного права та «варварство».

Водночас віце-голова ІНП Польщі зазначив, що «якщо відносини між поляками та українцями також у сфері пошуків мають поліпшитися і бути добрими, то вони повинні розвиватися тільки на правді». «Вони можуть бути побудовані у результаті наукових досліджень. Також таких спільних, як тут. Іншого шляху немає», - підкреслив він.

За словами професора Шваґжика, у зв’язку із тривалим розбиранням фундаменту пам’ятника, «дослідження будуть подовжені на один день». «Якщо не буде жодних несподіванок, то я гадаю, що до суботи вечора ми завершимо роботу», - сказав він.

У свою чергу, Святослав Шеремета сказав журналістам, що «ці дослідження непотрібні, позаяк це українське місце пам’яті». «Крім того, на підставі договору від 1994 року польська влада повинна внести це місце до спеціального реєстру та взяти під охорону», – додав він.

На його думку, «польська сторона багаторазово порушувала цю угоду». «Неодноразово це місце руйнували і у квітні минулого року цей пам’ятник був знищений», - зауважив він.

Водночас Шеремета зазначив, що зі своєю групою у Грушовичах вони перебувають «тільки як спостерігачі». «Можемо дивитися, фільмувати, записувати. Натомість ми не можемо втручатися у процес роботи», - сказав він.

Український чиновник додав, що його група буде там до закінчення робіт, тому що він хоче мати «повну картину того, що тут буде відбуватися».

Фото РАР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.