Чи забезпечить новоутворена міжвідомча робоча група Кабміну відкритість виборів?

kmu vibori

 
Громадськість позитивно оцінює будь-які заходи влади щодо забезпечення публічності та відкритості виборів, в тому числі - створення Кабінетом Міністрів України від 16 липня спеціальної міжвідомчої робочої групи (Постанова КМУ №633). Однак, викликає занепокоєння спосіб реалізації задекларованих намірів, зокрема, не конкретно сформульовані завдання групи, повідомляє прес-служба ГМ ОПОРА.


Зокрема, не зрозуміло, який саме зміст вкладають ініціатори Постанови у завдання «сприяння забезпеченню координації дій органів виконавчої влади у забезпеченні ними публічності та відкритості під час проведення виборів». Повноваження групи несумісно широкі з огляду на задекларовані цілі групи та її статус як «тимчасового консультативного органу КМУ». Робоча група може отримувати в установленому порядку від центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій інформацію, необхідну для виконання покладених на неї завдань. Крім того, група може залучати до участі у своїй роботі представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, а також незалежних експертів.

ОПОРА відзначає, що українське законодавство покладає на Центральну виборчу комісію першочерговий обов’язок забезпечувати публічність і відкритість виборчого процесу. Тому необхідна інформація повинна надходити в розпорядження та оприлюднюватися саме ЦВК. Не зрозуміло, яку додаткову інформацію розраховує отримувати Уряд від місцевих органів влади та органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій і з якою метою та в який спосіб відбуватиметься залучення до участі в групі представників цих структур? За відсутності чітко виписаних завдань і повноважень Робочої групи, існує загроза прихованого адміністративного втручання у хід виборчого процесу з боку центральних органів державної влади.

ОПОРА звертає увагу на очевидну невідповідність між офіційними повноваженнями окремих членів робочої групи та формальним завданням, яке на них покладено. Так, очолюватиме групу віце-прем’єр міністр України, Міністр інфраструктури Борис Колесніков. Нагадаємо, що Мінінфраструктури України є головним органом у системі центральних органів виконавчої влади у формуванні та забезпеченні реалізації державної політики у сферах авіаційного, автомобільного, залізничного, морського і річкового, міського електричного транспорту та у сферах використання повітряного простору України, туризму, діяльності курортів, метрополітенів, дорожнього господарства, забезпечення підготовки та реалізації в Україні інфраструктурних проектів. Не зрозуміло, яким чином керівник цього міністерства в межах своїх безпосередніх повноважень може сприяти публічності виборчого процесу.

Теж саме стосується участі в групі іншого віце-прем’єр міністра і Міністра соціального політики Сергія Тігіпка. Очолюваний ним орган є головним у системі центральних органів виконавчої влади з формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах зайнятості населення та трудової міграції, трудових відносин, соціального захисту населення, з питань сім'ї та дітей, а також захисту прав депортованих за національною ознакою осіб, які повернулися в Україну. Також залишається незрозумілим, в який саме спосіб голова Державної митної служби України може посприяти відкритості парламентських виборів.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.