​Західні ЗМІ: російські військові тренуватимуться воювати з НАТО з території Білорусі

«Вони (росіяни) незабаром почнуть свої масштабні щорічні навчання, які називаються «Запад 2017». Очікується близько 150 000 до 200 000 військових, і вони роблять вигляд, що це контртерористичні навчання, але насправді це репетиція повномасштабної війни з НАТО», - сказав екс-заступник генсека НАТО Александер Вершбоу в коментарях NPR.


У рамках «Запад 2017» військові будуть проводити навчання в Білорусі, на заході росії, в Балтійському морі та на території російського анклаву Калінінград, - повідомляє The New York Times (NYT).

Для навчань було відновлено «Першу гвардійську танкову армію», бо вперше з часів розпаду Радянського Союзу під об’єднаним командуванням буде зібрано так багато наступальних сил, зазначає NYT. Сама назва надсилає чіткий сигнал країнам Балтії та Польщі, - прокоментував колишній командувач об'єднаними силами НАТО у Європі генерал США Філіп Брідлав. Справді, «Перша гвардійська танкова армія» брала участь у протистоянні з Німеччиною у Другій світовій, а також у придушенні «Празької весни» 1968 року.

Військові експерти говорять, що маневри можуть бути використані як привід для збільшення російської військової присутності в Білорусі, яка межує з трьома країнами-членами НАТО – Польщею, Литвою та Латвією, повідомляє видання.

«Дуже непокоїть те, що вони не підуть і це не паранойя», - сказав NYT генерал Томі Томас, який очолює командування спеціальними силами, виступаючи на національній конференції з безпеки в Аспені, США, в липні.

Об’єднані війська задіяні в навчаннях на території Білорусі та розміщені неподалік від кордону з Білоруссю в Смоленську, матимуть 800 танків, більше 300 одиниць артилерійського обладнання та десяток пускових систем Іскандер, пише NYT.

Це більше танків, ніж в активних частинах НАТО, розташованих в країнах Балтії, Польщі та Німеччині разом, відзначив Філіп Карбер, президент фонду Потомак.

Графіка підготовки до навчань Запад:

«Єдина причина, чому створюється Гвардійська танкова армія, так це для наступальних дій, - говорить командуючий силами армії США в Європі генерал-лейтенант Бен Годжес, - це не питання внутрішньої безпеки. Це не означає, що вони автоматично це зроблять, але це спроби залякати і натиснути на союзників».

«Навіть проста наявність гвардійської танкової армії біля кордонів Польщі поставить НАТО перед дилемою, - сказав Карбер, - чи посилювати Балтику, чи захищати східну Польщу? У НАТО немає сил, щоб зробити і те, і інше за короткий час», - сказав Карбер NYT.

Більш короткострокова небезпека це - чи використає росія навчання Запад для того, щоб посилити контроль в Білорусі. Останнім часом з’явились повідомлення, що Білорусь не хоче зростання постійної дислокації російських військ.

«Маленькі зелені чоловічки з росії в Білорусі? До навчань Запад-2017? За цим треба слідкувати», - твітує голова інформаційної служби НАТО в москві.

У той же час, під час навчань планується створення передового командного пункту на заході Білорусі і проведення навчань біля Бреста та Гродна на кордоні з Польщею та Литвою, повідомляє NYT.

Російські посадовці стверджують, що навчання будуть набагато меншими, ніж оцінки НАТО.

«У нас є всі підстави вважати, що буде задіяно набагато більше військових, ніж офіційно подані цифри», - сказав генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ у липні.

Росіяни все ще не погодились на залучення до моніторингу міжнародних спостерігачів.

«Де фото, як росіяни приймають віденську інспекцію на навчаннях Запад?», - запитує колишній посадовець Міністерства оборони США в Twitter.

На противагу цьому, Сполучені Штати дозволили російським, китайським та навіть північнокорейським спостерігачам спостерігати за нещодавніми навчаннями НАТО, які проводились в Румунії, Угорщині та Болгарії, повідомляє «Голос Америки».

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.