Державні обвинувачі не навели жодних доказів провини Луценка

 

О 9:30 ранку судова колегія Печерського районного суду міста Києва у складі трьох суддів під головуванням судді Сергія Вовка продовжила розгляд кримінальної справи проти екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка.


На попередньому судовому засіданні 14 лютого 2012 року була розпочата стадія дебатів.

Зі своїми промовами виступили прокурори – представники державного обвинувачення. Прокурори вважають, що отримані від Ю.Луценка покази «свідчать про його нещирість перед судом, відсутність каяття за вчинені злочини».

Прокурор Дмитро Лобань пропонує суду визначити екс-міністру Юрію Луценку покарання у вигляді позбавлення волі терміном на 4 роки 6 місяців із конфіскацією майна, 3 роки позбавлення права обіймати посади та позбавити звання держслужбовця. Обвинувачення вважає пом’якшувальними обставинами позитивні характеристики, державні заслуги Юрія Луценка, а також наявність неповнолітнього сина.

Підсудному Леоніду Приступлюку прокурори пропонують визначити покарання у вигляді 3 років позбавлення волі умовно із випробувальним терміном.

Суддя С.Вовк відмовив у клопотання захисту та підсудного Луценка про дозвіл на фото- та відео фіксацію виступів сторони захисту та підсудного екс-міністра Ю.Луценка.

Адвокат екс-водія Л.Приступлюка – Сергій Поліщук просить винести його підзахисному Леоніду Приступлюку виправдувальний вирок через відсутність у його діях складу злочину.

Адвокат екс-міністра Ю.Луценка - Олексій Баганець заявив, що обвинувачення його підзахисного Юрія Луценка ґрунтується на припущеннях і доказах, отриманих незаконно. У ході досудового слідства мало місце штучне створення доказів обвинувачення. О.Баганець також звинуватив слідство у тиску на свідків під час досудового слідства та наголосив на вибірковості в отриманні доказів. Він нагадав, що із 86 допитаних у суді свідків жоден не підтвердив провини Луценка, а також спростував твердження про його вину в протоколах допитів.

Адвокат Олексій Баганець попросив суд винести виправдувальний вирок екс-міністру Юрію Луценку. Адвокат упевнений, що ні в ході досудового слідства, ні в суді вина Луценка встановлена не була: «Прошу суд постановити щодо мого підзахисного виправдувальний вирок у зв'язку з відсутністю в його діях складу злочину».

9:35 Дебати тривають

Судова колегія продовжила засідання.

Виступає адвокат екс-міністра Юрія Луценка – Ігор Балик.

Ігор Балик цитує обвинувачення, пред’явлене Генпрокуратурою: «Луценко, усвідомлюючи злочинність своїх дій…» «Може, обвинувачам це приснилося? Обвинуваченню незнайома наука доведення в судовому процесі. Або вони пропустили цю тему, коли вчилися?», - обурювався у виступі адвокат екс-міністра. За його словами, державні обвинувачі «не навели жодних доказів провини – навіть сфальсифікованих».

Адвокат наголосив, що злочини Ю.Луценка, які йому інкримінують, можливі лише в разі змови всього керівного складу та житлової комісії МВС.

«Особа вважається невинуватою, доки її вина не доведена у законний спосіб», - наголосив юрист Балик. Він порівняв переслідування представників української опозиції з великим терором 1937-39 років.

Адвокат також зупинився на епізоді із свідком В.Мельником. «Невже зґвалтований досудовим слідством свідок Мельник давав у ГПУ більш правдиві свідчення, аніж на суді? Мельник визнав, що покази на досудовому слідстві не відповідають дійсності. Обвинувач хоче засудити невинного – і знає це», - наголосив захисник екс-міністра.

Адвокат Ігор Балик також констатував керованість суду з боку сторонніх осіб.

Також своє слово сказала і адвокат Оксана Дитинко.

У своєму виступі адвокат наголосила, що всі 86 викликаних до суду свідків обвинувачення повідомили, що Луценко не давав їм жодних незаконних наказів. «У той же час ми хотіли викликати своїх свідків - але це виявилося непотрібним: невинуватість Луценка підтвердили свідки обвинувачення, викликані додатково», - зауважила О.Дитинко.

10:20 Виступає дружина екс-міністра

Фото nso.org.ua

Після виступу двох адвокатів слово взяла цивільний захисник екс-міністра, дружина Ірина Луценко.

Розпочавши свій виступ і звернувшись до суду, Ірина Луценко не забула звернутися і до прокурорів, присутніх у залі: «Шановні пацани прокурори! Називаю вас так, бо вами керує головний пацан: він як сказав, так і зробив».

Коментуючи рішення прокуратури, Ірина Луценко наголосила, що прогнозований вирок Луценку - за Фрейдом. «Рівно такий, щоб ізолювати мого чоловіка на парламентські й президентські вибори», - наголосила вона. Говорячи про рішення прокурорів, окрім засудження Луценка, присудити йому й конфіскацію майна, дружина наголосила: «Чому конфіскація? Бо є двоє синів, і вони хочуть, щоб рід Луценків виздихав!»

Суд оголосив технічну перерву на 10 хвилин.

12:05 Виступає адвокат Ігор Фомін

Після технічної перерви свій виступ почав адвокат Ігор Фомін.

Ігор Фомін наголосив: «Справа за обвинуваченням Луценка - це легенда розміром у 52 томи справи та сотні сторінок обвинувального висновку. За рівнем фантастичності її авторів ми мали б порівняти їх з романістом Гербертом Уелсом, однак за рівнем майстерності вона до його творів не дотягує. Ця легенда вражає розмірами, кількістю задіяних в її створенні людей, сотнями свідків, гучними словами… Але варто лише спробувати дістатись до її суті, як вона, мов той замок із піску, піщинка за піщинкою розсипається та зникає від першого дотику та найменшого руху». 

13:10 Перерва у судовому засіданні

Суддя Вовк перервав виступ Ігоря Фоміна та оголосив обідню перерву до 14:00.

***

У суді присутні декілька опозиційних депутатів та представники посольств низки європейських держав та США.

14:05 Суд продовжив роботу

Після перерви адвокат Ігор Фомін продовжив читати свою доповідь. Наразі він зупиняється на епізоді про виділення однокімнатної квартири Л.Приступлюку.

Закінчуючи свій виступ, адвокат Ігор Фомін, звертаючись до колегії суддів, заявив: «Сьогодні, в цей день ви маєте обов’язок перед народом України, який надав вам право судити (чинити правосуддя). Ви маєте відпустити невинну людину додому, до люблячої сім'ї. Проявіть мужність, підтримайте тих офіцерів МВС, які чесно свідчили вам, підтримайте надію народу України на справедливість – постановіть законне рішення. Виправдайте Юрія Луценка!».

Своє слово сказав і підсудний Леонід Приступлюк: «Я не скоював жодного злочину і прошу мене виправдати».

15:00 ЛУЦЕНКО РОБИТЬ ЗАЯВУ У СУДІ

Перша частина промови Луценка присвячена юридичній частині його справи. Він спростовує всю брехню, зліплену прокурорами.

Юрій Луценко заявляє, що прокуратура не використала жодного доказу, здобутого у судовому слідстві. «Я весь час думав: як після восьми місяців слідства, допиту свідків звинувачення буде взагалі брати участь у дебатах?.. Я думаю, що вони будуть пересмикувати факти... Прокуратура фактично не використала жодного доказу, здобутого в ході судового слідства», - сказав він.

За його словами, майже всі інкриміновані йому злочини базуються на «свідченнях, сфальсифікованих під час досудового слідства».

«Я вірю тільки показам у судовому слідстві», - заявив Луценко.

Юрій Луценко заявив, що у кримінальній справі, сфабрикованій проти нього, він нарахував 61 брехню прокуратури.

«Що було порушено? Лише спокій Януковича. Лише мій язик - причина арешту. Мій розум і сила волі», - наголосив Луценко.
Луценко зазначив, що його адвокат Ігор Фомін робить велику честь прокурорам у його справі, коли порівнює їх із Шерлоком Холмсом. «Холмс був розумний, а у цих на обличчі написано», - сказав екс-міністр, звертаючись до присутніх в залі прокурорів.

«Коли приходить в банк молдованин і хоче обдурити банкіра, так це точно так само, як Войченко хоче обдурити мене», - зазначив Луценко. «Про молдован - це я про Цушка згадав, уточнив в жарт», - сказав він.

«Неможна судити людину через фантазії. Брехати ще можна, але судити - неможна», - акцентував Луценко.

На думку Луценка, 61 факт брехні ГПУ свідчить про «професійний рівень нашої деградованої прокуратури».

Так, за словами Луценка, перша ж брехня полягає в тому, що він у своїй роботі керувався профільним Положенням, що описує його обов'язки, від 2000 року. При тому, що в 2005-му, коли Луценко вперше приступив до обов'язків міністра, діяло вже інше Положення.

У зв'язку з цим Луценко обурився тим, що «ні Войченко, ні інші представники прокуратури не спромоглися відкрити портал «Лігабізнесінформ», задати «положення» в пошук і перевірити, який документ діяв в 2005, 2006 роках...».

«Тому говорити про перевищення мною службових повноважень, згідно з Положенням, яке в 2005-му вже не діяло», одного цього достатньо, щоб закрити справу і сказати «гуд бай» 365 статті. Правда, містер Зінченко?», - підкреслив Луценко, звертаючись до прокурора.

Юрій Луценко заявив, завершуючи свій сьогоднішній виступ: «Я не збираюся нікому мстити і навіть ні на кого ображатися. Я залишаюся нормальною людиною, у якої немає образи ні на суд, ні на звинувачення. Але в цій справі повинна бути якась правова логіка». За його словами, більше ніж за рік кримінального переслідування прокуратура не змогла знайти доказів вчинення ним злочинів на посаді міністра за чотири роки.

«Я не потребую жалості. Я нічого не прошу, навіть у суду. Я все одно виживу, скільки б мені не написали цих років, я все одно вийду і залишуся таким, яким є. Прокуратура мене звинувачувала, що я не каюсь - так, я не каюсь. Я не бачу жодного злочину, який вчинив. Я не бачу підстав вибачатися і каятися. Мені багато за що є вибачатися політично, але юридичних злочинів я не скоював», - заявив він. «У мене велике прохання, при всіх обставинах у цій країні і нелюбові до Луценка керівництва країни, все ж не засуджувати його за відзначення дня міліції», - заявив Юрій Луценко, звертаючись до судової колегії. «Якщо все інше є фантазії, вигадки і нечистоплотне шулерство Генпрокуратури, то це буде підлим стосовно всієї міліції», - сказав екс-міністр.

«По суті, це є забороною одній єдиній людині святкувати професійне свято. Генпрокуратура може святкувати і співати «Мурку» ввечері, пожежники можуть це робити, СБУ може ,і лише в міліції це заборонено», - заявив він.

Щодо епізоду по Приступлюку, то Луценко сказав, що в його діях можна вбачати «халатність», але не «перевищення службових повноважень».

17:10 Технічна перерва

У суді оголошено технічну перерву. Після неї - репліки

17:35 Прокуратура репліки вдома забула?

Після технічної перерви представники держобвинувачення заявили, що не мають реплік для виступу.

Суддя С.Вовк вирішив зробити перерву у судовому засіданні у зв’язку із завершенням стадії дебатів у суді. Наступне засідання відбудеться у четвер, 16 лютого 2012 року, о 9:30 ранку.

За матеріалами "Народної самооборони"



Коментарі

  +0 #1 укр 4 февр. 2012 г., 19:33:03
Відомості про особу є обмеженого доступу за ст.ст. 11,20,21 Закону «Про інформацію», та ст.ст.6, 10, 22 Закону «Про доступ до публічної інформації» -відомостей не отримаєте.. Корупціонери надійно захищені законами, які створені корупціонерами, що сидять у ВзР. Рядовий громадянин про курупціонера за цієї влади нічого не дізнається. Корупціонер буде і далі спокійно красти.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.