​Майдан, як вулкан, вибухнув у Шаргороді. Місто бере в руки вила

Кілька днів тому зателефонував із Крижополя, що на Вінниччині, поет Микола Завальний. Стривожений, зі смутком у голосі.


- У нас, - казав приятель, - таке відбувається, їй-право, уже на межі Коліївщини. Народ настільки зненавидів ті реформи, які нібито здійснює влада, словами важко передати навіть і мені… Насправді, це щось подібне до спланованого винищення українців. Ледве стримую людей, бо я тут обраний головою громадської ради. Люд стихійно уже декілька разів намагався перекрити залізницю, я ледве відмовив. Це ж сполучення Півдня держави, насамперед Одеси, з зовнішнім світом.

Ходив сьогодні до голови районної держадміністрації. Пропонував від імені громади припинити всі дурниці із знищення медицини району. Уявіть собі. В Крижополі закривають районну лікарню. Тепер, не приведи Боже, якщо захворів, то потрібно їхати аж до Могилева-Подільського, там шукати лікаря. А це край області. Аж під самою Молдовою. Могилів–Подільський від нас за 120 кілометрів. Хіба ж це мислимо так обслуговувати людей?

Учора, 23 січня ц.р., прийшла новина з мого рідного Шаргородського району. Покажу її зримо. Ні, це не Київський, а Шаргородський Майдан, що вибухнув, немовби вулкан. Не продовження на українському Поділлі інавгурації президента Трампа. Людей, як бачите, зібралося – море розливане. Злих на дурощі влади. На безглуздість, якихось буцімто перетворень для життя «по-новому». І в Шаргородському районі планують закрити всі медичні заклади, медичний округ перенести до Могилева-Подільського, а до нього дістатися... Легше, мабуть, до Вінниці чи й до самого Києва дістатися, ніж туди, у самий закуток держави. Той, хто придумав таку «реформу», справжній ворог українського народу... І це не жарт, не алегорія для міцності виразу.

У минулий понеділок під районною радою, де відбувалося засідання депутатського корпусу з цієї проблеми, зібралося понад п’ять тисяч громадян. Дехто каже, що їх було більше, так що визначайте самі, хто насправді правий. Люди вимагали від своїх обранців засудити безглузде знищення лікувальної медицини у районі. Сесія одноголосно прийняла вердикт, з одночасним засудженням реформ імені Гройсмана, затвердила звернення до всіх мислимих і немисливих вождів-правителів: негайно припинити геноцид українського народу!

Такий народ, котрий не дає себе перетворити в підстилку, зізнаюся, до серця мені!

Тут же відбувся і багатотисячний мітинг жителів району. Народ заявив, що це перша, попереджувальна акція. Якщо «реформа-знищення» районної медицини не буде зупинена, озлоблений люд візьме до рук вила. Начебто, наступний збір уже відбудеться завтра, 25 січня (поки що інформація про збір сьогодні відсутня – ред.). На ньому заслухають звіт обраної напередодні всенародно ради активу. Бунчужні мають доповісти, як на рішення ради, на заклик всенародного віче шаргородців відреагувала влада - і обласна, і столична. Чи цікавить її думка народних обранців, а головне - тисяч і тисяч громадян районну, які оголошують протест щодо таких новацій і «перетворень».

Що це насправді цілеспрямоване винищення українського народу, не важко переконатись. Коли у Шаргороді я працював у районній газети (до квітня 1976 року), там усім світом, за участі колгоспів та радгоспів і промислових підприємств району, споруджували нову районну лікарню. Так би сказати, у складчину. Справилися з цим завданням остаточно лише нещодавно, ввівши у дію шикарне приміщення сучасної чотириповерхової поліклініки. Оснастили всі корпуси необхідним обладнанням. Служіть людям, доглядайте за здоров`ям громадян! Так, начебто, мали б сказати пани-начальники районним медикам після цього. Ні, такого не сталося. Нагорі вирішили розпочати «революційні перетворення» для налагодження життя «по-новому». І знайшли, бачите, для цього причину. Заявили: у районі малий приріст населення. Який же, давайте уточнимо? Торік народилося 370 немовлят.

Справді, небагато. Коли я 1966 року закінчував школу, так у наших чотирьох класах ОДНІЄЇ СІЛЬСЬКОЇ школи (бо в один рік атестати зрілості вручали учням двох десятих і двох одинадцятих класів - тривала тоді якраз чергова шкільна реформа) було 120 випускників. Але людям усе одно потрібно жити і мати медичний захист, тим паче, що нині у селах багато пенсіонерів, одиноких людей. Який вони Могилів-Подільський можуть побачити? Повна брехня!

Отож, новий «план реформ» Порошенка/Гройсмана передбачає все, що набуто, що створено людьми, закинути, закрити, знищити, напевне ж, просто розорити. Людям доведеться їздити лікуватися до Могилева-Подільського, аж на сам Дністер. З яким, до речі, сполучення Шаргородський район майже немає. Якщо добиратися з Шаргорода у свій так званий медичний округ, то треба виїхати за 12 кілометрів від райцентра до траси Немирів – Могилів-Подільський, а там, панове, як уже кому повезе. Бо треба ще намотати майже 60 км під самий кордон. А якщо виїжджати до нової лікарні з дальнього села Шаргородського району, то вийде не менше 100 кілометрів. В один лише кінець

Ви уявляєте, яка «благородна», «людяна» реформа? Особливо ж тоді, коли людина хвора, коли з болями важко й кімнату перйти...

Коли я в молоді роки трудився у тих благодатних подільських краях, то, окрім центральної районної лікарні (ЦРЛ) у Шаргороді, існували дільничні лікарні з ліжками для хворих, цілодобовими постами медиків. Такі працювали у крупних населених пуктах - Джурині, Пеньківці, Рахнах-Лісових, Деребчині, Мурафі, Соснівці - себто, ще у шести селах! У них трудилися висококваліфіковані кадри медиків. Хто б міг тоді сказати, що це згодом стане немислимою розкішшю для людей!? Замало не в кожному селі тоді розміщалися фельдшерсько-акушерські пункти, працювали аптеки. Тепер у населених пунктах усе це знищено, залишилося розорити, хрест-навхрест зашити вікна центральної районної лікарні та новенької поліклініки і написати плакат: «Слава реформам Порошенка й Гройсмана! Ура!!!». Або їдьте, люди, лікуватись до Могилева-Подільського, а ще ліпше одразу лягайте … до гробів. Це все, дійсно, вельми по-новому! Така, без злорадства, з великим жалем скажу, - унікальна інтеграція в Європу... уперед ногами.

Олександр Горобець, blog.liga.net

Фото Анатолія Банаха.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.