​Чого хоче росія і до чого готується європейський світ у 2024 році

The Wall Street Journal опублікував статтю про російське озброєння: «Тегеран доставляє безпілотники до росії над Каспійським морем для розміщення на фронті в Україні», - пише, а також подає відео з коментарем: «Безпілотники, що самознищуються, відіграють ключову роль у стратегії росії щодо ударів по містах та цивільній інфраструктурі в Україні. Події на відео та фотографіях свідчать про те, що безпілотні літальні апарати надає Іран, незважаючи на заперечення москви».


«росія планує купити в Ірана балістичні ракети малої дальності , що посилить здатність москви націлюватися на інфраструктуру України в критичний момент конфлікту, заявили офіційні особи США. Тегеран доставляє безпілотники до росії над Каспійським морем для розміщення на фронті в Україні», - пише видання.

Білий дім оприлюднив дані розвідки, які показують маршрут доставки та місце будівництва нового російського заводу безпілотників. Також в Білому домі заявили: москва перебуває на просунутій стадії переговорів із Тегераном про придбання балістичних ракет малого радіусу дії. Все активніше армія рф використовує і дрони: на заводі в Татарстані до 2025 року планують виготовити понад 6 тис. безпілотників типу Shahed. Також, за повідомленнями ЗМІ , Іран розробив для росії новий ударний та розвідувальний дрон Shahed-107 з дальністю польоту близько 1500 км.

https://www.wsj.com/articles/tehran-ships-drones-to-russia-over-caspian-sea-for-deployment-on-ukraine-front-u-s-says-a4935e1b

19 січня 2024 р. Комісар Євросоюзу з питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон заявив , що підприємства країн ЄС здатні виробити цього року не менше 1,3 мільйона артилерійських снарядів. Бельгійська франкомовна компанія RTBF уточнює, що єврокомісар не став називати нинішні обсяги виробництва снарядів через секретність таких даних. Як зазначає RTBF, перед оборонною промисловістю ЄС є подвійне завдання: в першу чергу відновити власні резерви та надати військову допомогу Україні.

16 січня 2024 р. в німецькому виданні BILD вийшла стаття «Бундесвер готується до збройного конфлікту проти росії», в якій, зокрема, йдеться: Можлива ескалація між НАТО і росією вже в лютому цього року. Це навчальний сценарій, який крок за кроком, місяць за місяцем описує, як діятиме російський диктатор путін і як НАТО має захищатися.

За цим сценарієм Бундесверу ескалація почнеться всього за кілька тижнів. Десятки тисяч німецьких солдатів повинні бути відправлені в бойові дії https://www.bild.de/bild-plus/politik/ausland/politik-ausland/exklusives-geheim-papier-bundeswehr-bereitet-sich-auf-putin-angriff-vor-86752990.bild.html?fbclid=IwAR2onsp5OEQolxwpm5TZgQhSgwsYeeFtou1IsiJhHyfwpEpT57IPAsBewsE.

Професор Джастін Бронк (старший науковий співробітник з авіації та технологій у групі військових наук RUSI та редактор журналу RUSI Defence Systems, Британія, його конкретні сфери знань включають сучасне бойове повітряне середовище, засоби протиповітряної оборони наземного базування росії та Китаю та можливості швидкісних реактивних літаків, повітряну війну під час російського вторгнення в Україну, безпілотні бойові літальні апарати та нові технології зброї) ще наприкінці 2023 р. описав «Три виклики для європейських військово-повітряних сил НАТО щодо стримування майбутньої агресії росії проти членів Альянсу – поточна вразливість авіабаз НАТО та варіанти зміцнення або розосередження; поточні недоліки в готовності екіпажів НАТО до бойових дій високої інтенсивності та зміни, необхідні для їх усунення». На жаль, у стратегії про Україну не йдеться, бо не суб’єктна.

У досліджені йдеться безпосередньо про наступне:

росія залишатиметься супротивником у доступному для огляду майбутньому і, ймовірно, продовжуватиме переозброювати та відновлювати масштабні звичайні сили після припинення бойових дій в Україні. У геополітичних інтересах Китаю – відокремити ресурси США та Європи від Індо-Тихоокеанського регіону. Тому Китай, ймовірно, допоможе росії переозброїтися, коли в Україні буде певна форма припинення вогню. Це значно підвищить рівень загрози, яку може становити росія в середньостроковій перспективі.

Ймовірність тривалої військової загрози з боку росії та, дедалі більше, зобов’язання США щодо Індійсько-Тихоокеанського регіону означають, що європейські повітряні сили НАТО повинні вжити заходів для термінового відновлення надійного бойового потенціалу проти російських військ.

Велике занепокоєння – це брак валюти та кваліфікації для високо-інтенсивних місій серед екіпажів та іншого ключового персоналу в більшості повітряних сил Європи. Тактика та процедури, необхідні для ефективної боротьби з державним супротивником, таким як росія, дуже відрізняються від тих, які необхідні для забезпечення повітряного патрулювання в мирний час або безпосередньої підтримки з повітря повстанських груп.

Основним питанням, що викликає занепокоєння, є те, що жодні європейські повітряні сили НАТО наразі не мають достатнього досвіду чи необхідних запасів боєприпасів для придушення та знищення засобів протиповітряної оборони противника (SEAD/DEAD) у масштабі. Смертоносність мобільних зенітно-ракетних систем (ЗРК) з обох сторін в Україні є яскравим нагадуванням про наслідки нездатності проводити SEAD/DEAD у масштабі. Без такого потенціалу європейські військово-повітряні сили НАТО не можуть достовірно досягти та використати контроль над полем бою, на якому борються російські війська чи навіть такі близькі збройні сили, як Іран.

Єдина альтернатива – визнати, що перевага в повітрі недосяжна над майбутніми полями битв, на яких боротиметься росія чи інша держава-супротивник – вимагатиме повного перепланування об’єднаних сил НАТО до сил, які спираються на масовану артилерію, бронетехніку та піхоту як основу своєї бойової потужності, а не вогнева потужність з повітря. Ця альтернатива передбачає демографічні, політичні та фінансові витрати, які значно перевищують витрати на відновлення довіри до військово-повітряних сил НАТО.

https://rusi.org/explore-our-research/publications/whitehall-reports/regenerating-warfighting-credibility-european-nato-air-forces

Міністр закордонних справ рф Лавров на прес-конференції 18 січня 2024 р. сказав, що максималістські цілі росії в Україні залишаються незмінними і росія не зацікавлена у переговорах з Україною чи Заходом.

Протистояння між росією та Заходом стосується не лише майбутнього механізму безпеки України; це стосується всієї стратегічної структури Європи після холодної війни. Загалом, росія вимагає ще одного поділу континенту на сфери впливу, чого європейці намагалися уникнути останні три десятиліття. Це не протистояння «переможець отримує все», і можливо багато перестановок. Проте можна сказати точно, що континент зіткнувся з найгіршою кризою безпеки.

Зусилля і прагнення росії - перебудувати новий світовий порядок, перетворити себе на правителя великого євразійського простору, що охоплює Азіатсько-Тихоокеанський регіон і Європу, і побудувати міцніші альянси з Китаєм, Іраном та Індією. росія – ядерна країна! (На цьому тлі ніколи не було так актуально, щоб українська влада перманентно аналізувала стратегічне мислення, тактику рф та її амбіції і була готова до будь-яких «жестів» з боку рф.)

Треба також визнати: чисельність армій європейських країн НАТО, без урахування Туреччини та США, близько 1,3 млн осіб. путін вже збільшив чисельність своєї армії до 1,3 млн осіб, тому що має в рази більший мобілізаційний потенціал. Оборонна промисловість росії може вийти на випуск 2 млн. снарядів і 200 танків на рік.

Уся Європа разом не змогла налагодити виробництва для України 1 млн. снарядів. Її річні потужності лише 600 тис снарядів. http://surl.li/ovbgm. Не забуваємо, що Ізраїль отримав частину військової техніки, яка готувалася для України.

За різними оцінками експертів, Китай готується до великої війни зі США за Тайвань, починаючи з 2006/2027 роки, після переозброєння своєї армії. путін розраховує на те, що з листопада 2024 року до кінця січня 2025 року, після президентських виборів у США і до вступу нового президента на посаду, американці не зможуть вплинути на діяльність НАТО. Наразі час вимагає повної розбудови сил НАТО, а це передбачає демографічні, політичні та фінансові витрати.

Єдина, хто готується до військових конфліктів, загроз, небезпек - це Польща. Країна уклала оборонних контрактів на суму понад 40 млрд дол, купує сучасні Абрамси, корейські танки, гаубиці, РСЗВ, ППО, БПЛА, десятки корейських винищувачів FA50 Про це повідомив президент Дуда і «Польське радіо»

https://www.eurointegration.com.ua/rus/news/2022/09/16/7146960/

А Україні нарешті потрібно мати свою чітку стратегію і план партнерства з глобальними гравцями, професійну дипломатію, розбудовувати економіку, а головне - перезавантажити уряд, мати план В, С, а не лише лопати! Владі більше комунікувати з народом. Україні потрібні 3П: Перемога, Порядність, Професіонали, але ніяк не заморозки війни, мародерство, дії по ситуації.

Манана АБАШИДЗЕ, Конфлікти і закони

Фото надане автором



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За минувшие сутки рашисты ударили Искандером по железной дороге в Смиле - поражена гражданская инфраструктура и логистические сообщения

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.