​Як стати мільярдером в Україні


З початку літа 2023 року громадяни почали масово задавати питання владі щодо непотрібних і завищених тендерів та витрати коштів на серіали та новостворені канали та «Єдиний марафон». Але влада циркачів та клоунів 95 кварталу, під керівництвом продюсерів, вперто робила і робить вигляд, що не бачить вимоги суспільства відправляти ці кошти на ЗСУ, закупівлю зброї та ППО. А коли вже у квітні 2024 року петиція щодо спрямування коштів від «Єдині новини» і «FreeДом» на потреби ЗСУ набрала необхідну кількість, то у відповідь суспільство почуло від лобіста Ахметова та інших клептократів - громадянина Шмигаля, що «перенаправлення коштів, виділених на «Єдиний телемарафон» та телеканал FreeDom є недоцільним, оскільки реалізація єдиної інформаційної політики є пріоритетом національної безпеки в умовах воєнного стану».

Однак, окрім того, що подібне - це розбазарювання коштів платників податків, існує ще один нюанс: «Єдині новини», то... цензурована солянка з включенням з різних телеканалів, які офіційно є приватними. Як зазначила в одному зі своїх матеріалів журналістка Зоя Казанжи, Компанія Nielsen (світовий лідер у сфері вимірювання аудиторії) зафіксувала, що «Єдиний марафон» дивляться кожного дня всього 4 відсотки населення. 5−6 разів на тиждень - 7 відсотків. Не дивляться ВЗАГАЛІ - 38 відсотків, але при цьому платники податків... утримують ці канали не менше ніж за 1,7 мільярдів гривень. Однак найогидніше в цій історії ще й те, що всі ці канали... приватні. Гроші платників податків за співання осани людям при владі та Єрмака, котрий не є офіційною владою, не є обраним депутатом, однак має пряму дотичність до забороненої проросійської партії регіонів (як і його п'ять-шість менеджерів) йдуть до кишень конкретних клептократів: Пінчука, Ахметова, Фірташа та Коломойського. І вийшла цікава ситуація, коли навіть фінансування своїх приватних ТВ каналів ці особи переклали на платників податків.

Загалом, команда зелених мародерів створила прецедент саме з узурпуванням ТВ простору. А от щодо перекладання витрат клептократів на бюджет, тобто: безпосередньо платників податків, то це - не ноу-хау. Це правило було заведено Кучмою для обраних, з яких він створив клептократів. Серед них були як і колишні члени КПРС, так і зять Кучми, і відверті уркагани, які на сьогодні а-ля «еліта».

Починалось все з простого: спочатку певні особини брали в державних банках кредити, аби за ці кредити оплатити мінімальну приватизацію колись державних підприємств. Потім всі ці ж особи, через афільовані компанії, вже брали кредити під державні гарантії, які, часто не повертали, або використовували схему, яку описав Бігус: ««Порошенко «продає» Гладковському «Богдан» за 300 мільйонів доларів, але грошей у Гладковського - немає. Гладковський бере кредит 300 мільйонів доларів у державному «Ексімбанку»... Потім банк реструктуризує кредит та переоформляє його під 1% річних... Порошенко на виручені гроші купує боргові зобов'язання України та має з них 12% річних... Потім кредит визнається проблемним та підлеглі Порошенка викуповують кредит у 300 мільйонів доларів в Ексімбанку за 30 мільйонів доларів ... Все - бюджет очищений від зайвих 300 млн, ніхто нікому не винен ... Хоча, ні, Україна ще винна Порошенку 12% річних із 300 млн доларів».

Практично всі, кого в Україні називають олігархами, нічого і ніколи за власні кошти не робили, навіть свій бізнес вони прокручували, маючи дотичність впливати на державні банки, чим шалено і користувались.

А далі пішло ще цікавіше. Приблизно з 2011 року підприємствам клептократів офіційно, через Верховну Раду, почали списувати борги. У тому числі і за комунальні послуги. Згодом, завівши до ВР більшість своїх лобістів, тобто осіб, котрі наче є депутатами від народу, але при цьому інтереси народу не представляють, почали протягувати інші схеми отримання грощей з повітря: це і плата Фірташу за доставку газу, а ще згодом купу незрозумілих платежів та усілякої абонплати, яку беруть за ведення обліку споживачів КП, нарахування та одержання оплати за спожиті комунальні послуги, розподіл обсягу послуг між різними споживачами, інші функції, пов'язані з обслуговуванням абонентів.

Найбільш нахабним і жадібним виявився Ахметов, котрий з усіма президентами завжди домовлявся про умови грабунку населення. І якщо при президенті Порошенкові спочатку у Ахметова були неприємності, то вже згодом він отримав можливість грабувати населення через формулу Роттердам+. І от що цікаво: САП і НАБУ навіть періодично повідомляють, що відбувається, або закінчено розслідування чергового епізоду «за підозрою певних осіб, причетних до запровадження, та дії так званої формули «Роттердам+», через яку споживачі електроенергії незаконно переплатили понад 20 млрд грн упродовж 2018-2019 рр. Щоправда, ані Ахмєтову, ані Порошенкові (реальним вигодонабувачам) ніяких підозр ніхто не висуває.

Проте Ахметов давно повинен був отримати обвинувачення за багатьма статтями кримінального кодексу, серед яких і статті за державну зраду. Бо його ім'я випливало не лише, коли згадували бойовиків, що допомогли захопити Донецьку область, а й сама формула Роттердам+ - це лише 5 % використаного на ТЕС вугілля було імпортним, а те, що завозилось, було з окупованих територій. Як наголошував один із координаторів блокади Донбасу Анатолій Віногродський, другий командир батальйону «Донбас»: «Постачання йшли з окупованих територій, де реальна вартість вугілля – 500-700 гривень за тонну».

Однак Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, формула Роттердам+ була затверджена (хоча вони володіли всією інформацією), а, отже, ніхто ж не вважає, що в НКРЕКП шкодили державі і українцям і в інтересах Ахметова, бо ідіоти? І хоча і Гройсман, який був прем’єром, і Юрій Луценко, котрий посідав посаду генерального прокурора, заявляли, що формула «Роттердам плюс» становить корупційну загрозу, вона спокійно пропрацювала до 2019 року, дозволивши Ахметову частково відновити мільярди, які він втратив через війну. Щоправда, і закон 2017 року «Про ринок електроенергії», коли голосували, обіцяли, що він передбачає запровадження конкурентних відносин на енергоринку, а по факту монополіст Ахметов продовжує грабувати населення.

Але і це були не всі схеми. Згодом, у ЗМІ з’явилась інформація, що «Журналістка ICIJ Тетяна Козирєва виявила у витоку Cyprus Confidential масштаби бізнес-холдингів Ріната Ахметова, включаючи прямі чи опосередковані інтереси в 60 офшорних компаніях, переважно зареєстрованих на Кіпрі.

Більшість компаній, що входять до мережі Ахметова, пов’язані з System Capital Management Ltd (SCM), корпоративним консорціумом Ахметова, через який олігарх має значний вплив на життєво важливі галузі української економіки», - йдеться у матеріалі.

Файли, зокрема, проливають світло на участь Ахметова у вугільній промисловості росії після анексії Криму у 2014 році».

Однак, незважаючи на таку вже відому інформацію, СБУ жодним чином не переймалась особистістю Ахметова. А Зеленський ще й дозволив йому підняти вартість електроенергії для населення. Але і цього йому мало, і він знову, через своїх лобістів, нав'язливо розказує, що вартість електроенергії знову треба піднімати.

І це тільки один клептократ. А ще є Пінчук, Фірташ, Порошенко, Коломойський і весь список українського Форбс, котрі ставали багатими лише за умови гарного використання адмінресурсу, лобістів, які протягували їхні інтереси через Верховну Раду, та покриття їхніх витрат за рахунок українського бюджету, або обкладання населення надуманими поборами, які узаконювались.

Тож в державі спочатку треба кардинально вирішити питання щодо утримання за рахунок платників податку клептократів, котрі всі свої витрати поклали на бюджет і живуть за правилом: прибуток - приватизувати, збитки - націоналізувати. Та й введення відповідальності чиновників і депутатів за рішення в інтересах осіб, які шкодять державі та народу, - теж не завадить.

Оксана КОТОМКІНА, Конфлікти і закони

Фото з відкритих джерел



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Рашисты совершили два преступных удара по Харькову и Одессе, обстреляв баллистическими ракетами С-300 и Искандер жилые районы обеих городов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.