​Палата представників Конгресу США оголосила Трампу імпічмент, але він очікує виправдання у Сенаті

Палата представників Конгресу США оголосила імпічмент президентові Дональду Трампу на підставі обвинувачень, що він зловживав посадою задля власної політичної вигоди, а також чинив перешкоди намаганням розслідувати його дії.


Зараз ще невідомо, наскільки швидко відбудеться другий етап процедури у верхній палаті, в Сенаті, де очікують, що республіканська більшість відкине обвинувачення президента, повідомляє «Голос Америки».

Лідер сенаторів - республіканців Мітч Макконнелл сказав, що ця справа буде головною на порядку денному у січні.

Спікер Палати представників Ненсі Пелосі повинна офіційно передати документи у Сенат, але одразу після голосування у середу вона не вказала на часові рамки.

Натомість Пелосі повідомила, що перед визначенням, хто з Палати представників буде виконувати роль прокурорів, вона хоче бачити, як сенатори планують організувати судовий процес.

Палата представників, де переважають представники Демократичної партії, пізно у середу підтримала два пункти обвинувачення Дональда Трампа - республіканця, який став третім президентом, котрому оголосили імпічмент за 243-річну історію США.

Щодо першого пункту обвинувачення, 230 членів Палати, усі демократи, крім двох, проголосували за, але 197 - усі республіканці, голосували проти.

Щодо другого пункту 229, усі демократи, окрім трьох, голосували за, але всі республіканці голосували проти.

Одразу після голосування Білий дім оприлюднив заяву, назвавши подію «шахрайським імпічментом» і кульмінацією «однієї з найганебніших сторінок історії нашої країни».

У заяві сказано: «Президент впевнений, що Сенат відновить належний порядок, справедливість і законні процедури, які були проігноровані у діях Палати представників. Він готовий до наступних кроків і впевнений, що його повністю виправдають».

Палата, готуючись до голосування пізно у середу, обговорювала імпічмент понад шість годин.

Законодавці - демократи обґрунтовували підстави для імпічменту. Вони чергувалися з республіканцями, які доводили, що президент не вчинив нічого поганого, коли домагався, щоб Україна оголосила розслідування стосовно ймовірного суперника Дональда Трампа на президентських виборах наступного року, Джо Байдена, а також щодо його сина Гантера, який мав посаду в українській газовидобувній компанії.

Трамп також визнав, що домагався, аби Київ розслідував підозри про втручання України в американські президентські вибори 2016 року, хоча ці підозри відхилили усі розвідувальні служби США.

Трамп звернувся з тими домаганнями безпосередньо до новообраного українського президента Володимира Зеленського у телефонній розмові у липні після того, як Білий дім тимчасово затримав виділення Україні 391 мільйонів доларів військової допомоги в умовах війни з російськими силами на Донбасі.

Трамп у вересні затвердив виділення допомоги, не дочекавшись оголошення Зеленським початку розслідування щодо Байдена.

Республіканці під час дебатів назвали це доказом того, що Дональд Трамп не використовував військову допомогу як важіль тиску на Україну.

Трамп багато разів називав «бездоганною» свою липневу телефонну розмову із Зеленським, в якій він просив українського президенти «зробити нам послугу».

На тлі розвитку процедури імпічменту президент Трамп наполягав, що, коли він говорив «нам», то мав на увазі не себе особисто, а Сполучені Штати.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.