​Таємні символи та найвідоміші пасхальні обряди: схід vs захід

Сьогодні одне з найголовніших релігійних свят східного християнського обряду. Чотири тижні тому Великдень святкували католики та протестанти. Ми підготували для вас розповідь про те, чому яйця та паски стали символами свята та чим святкування Великодня західної традиції різниться від східної. Христос Воскрес!


Чому на Великдень печуть паски?

Паска – символ Царства Небесного та воскресіння, хліб вічного життя, яким став для людей Ісус Христос, символ присутності Бога у житті всіх людей. Солодкість паски, здоба та краса – це три чесноти: співчуття, милосердя й турбота, якими Творець обдаровує кожного християнина.

Традиція випікати паску на Великдень є досить давньою та походить ще з дохристиянських часів. За легендою, апостоли залишали своєму воскреслому Вчителю (Спасителю) місце за столом та шматочок хліба (грецькою — «артос»). Паска — це й є домашній еквівалент артоса, що й досі залишається одним із найдавніших символів Воскресіння Христового. З часом ця традиція стала обов'язковим атрибутом Великодня. Сучасні господині, як і сотні років тому, випікають на честь свята хліб округлої форми. Або купують вже готові паски, виготовлені в комерційних пекарнях.

Вважається, що їсти паску до освячення — гріх. Навіть господиня, під час готування, не повинна куштувати виріб.

Освячують паску з вечора суботи або рано в неділю. Напередодні готують кошик, до якого кладуть крім паски ще крашанки та інші наїдки. Кошичок закривають вишиваним рушником та йдуть до церкви на Великодню Службу Божу, яку правлять усю ніч. У дні свят під час зустрічі люди вітають один одного словами: – «Христос воскрес!» – «Воістину воскрес!». Недільний сніданок починається з свяченої їжі - паска та крашанка – ними потрібно «розговітися» після тривалого посту, тобто, з'їсти скоромну, непостну їжу, освячену в церкві.

Яка відмінність між святкуванням Великодня в західному та східному християнських обрядах?

Відмінність можна простежити ще напередодні свята, під час посту. Великий піст за візантійською традицією від православних та греко-католиків вимагає більшої помірності в їжі. Протягом сорока днів заборонено вживати м'ясо, молоко, яйця та будь-які продукти тваринного походження, у томи числі рибу. У дні великих свят, наприклад на вербову неділю, дозволено послабити пост та поласувати рибою.

Натомість, Католицька церква не вимагає від своїх вірян дотримуватися настільки суворого посту. На відміну від православних та греко-католиків, римо-католикам належить повністю відмовитися від скоромної їжі тільки в деякі дні страстного тижня, що передує Великодню: в Попільну середу, Страсну п'ятницю та Велику суботу. У ці дні не можна їсти ані м'ясні, ані яєць, ані молочних продуктів.

Представники всіх конфесій визнають, що дотримання посту не обмежується тільки дієтою. Для повноцінного очищення християнам радять опікуватися також постом духовним: проводити більше часу в молитві та покаянні, певний час уникати земних задоволень, вести замкнене, скромне життя.

Різниця в богослужінні

Щороку Великої суботи, напередодні пасхальної неділі за юліанським календарем, по полудню в Єрусалимському храмі Воскресіння Господнього відбувається таїнство сходження благодатного вогню. Священики розносять його по всіх міських храмах та селищах. Літаками благодатний вогонь доставляють у країни по всьому світові, щоб віряни могли запалити свої свічки від цього вогню та принести його до своїх осель як символ очищення, воскресіння та вічного життя.

У католицькому храмі західного обряду перед початком пасхальної служби запалюють особливу пасхальну свічку - Пасхал. Традиції сходження благодатного вогню в римо-католицькому служіння немає.

Що символізує куряче яйце?

У християнстві пасхальне яйце - символ Гробу Господнього, під шкаралупою якого ховається нове життя. Яйце - символ нового життя, символ воскресіння.

Та існує декілька легенд, які демонструють й інші точки зору:

що камінь, яким закрили гробницю Ісуса Христа, нагадував обрисами яйце,

також, згідно переказів, Марія Магдалина в дар римському імператору принесла яйце як символ життя та повідомила про воскресіння Ісуса Христа. Звичайно, імператор не повірив у звістку, що Ісус воскрес, і промовив, що яйце швидше стане червоним, ніж станеться те, про що йому розповіли.

У будь-якому разі, фарбовані яйця символізують страждання та кров Христа. З часом почали їх розмальовувати в різні кольори, кожен колір має своє значення:

- червоний - символізує пролиту за людей кров воскреслого Спасителя та радість життя,

- жовтий, золотий і помаранчевий є символом достатку та добробуту,

- блакитний – лик Пресвятої Богородиці, уособлює надію та доброту,

- зелений - уособлює відродження.

Єдиний заборонений колір для фарбування великодніх яєць – це чорний. Він є символом скорботи, жалоби, тому для такого світлого свята він категорично не підходить.

Найпоширеніші барвники для фарбування яєць - це природні компоненти: цибулиння, кора вишні, буряк. У сучасному житті є надзвичайно поширеними найрізноманітніші варіанти декорування пасхального яйця: наклеювання трафарету чи готової картинки, розпис, декупаж та інші техніки, які часами доводять цю традицію до рівня мистецтва.

Джерело: Yavp.pl

Фото Yavp.pl



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.