Опозиція вимагає припинити тиск на журналістів

Фото Олени БілозерськоїУпродовж останніх тижнів працівники Міністерства внутрішніх справ викликали на допити журналістів у трьох містах, розташованих у різних регіонах України. Єдине, що об`єднує цих трьох незнайомих між собою людей – їхня професійна діяльність, в ході якої вони оприлюднили факти псування бігбордів з новорічним привітанням від Віктора Януковича. Це сталося у Львові, Одесі та місті Костопіль Рівненської області.

Зокрема, у Львові під час допиту кореспондента інтернет-видання Gazeta.ua Євгена Борісова слідчі розпитували про джерела інформації, які він використав для написання статті «У Львові націоналісти закидали фарбою білборд з Януковичем» від 05.01.2012.р. Водночас слідчі опитували його знайомих з метою з`ясувати, чи міг кореспондент сам понівечити бігборд.

Іншого журналіста цієї газети Віктора Гомоля з міста Костопіль Рівненської області намагалися викликати до райвідділу без повістки для розмови про його статті про пошкодження бігбордів з привітанням Віктора Януковича.

Останній випадок - виклик повісткою одеського журналіста з інтернет-газети «Взгляд из Одессы» Ігоря Столярова у зв’язку із тим, що він є автором матеріалу про пошкодження в Одесі бігбордів Януковича.

Крім того, наше занепокоєння викликають події навколо журналістки з Полтавської області Ірми Крат, яка змушена переховуватися разом із дитиною через погрози правоохоронців порушити проти неї кримінальні справи за її опозиційну діяльність.

Реагування вимагають і дії правоохоронних органів щодо телекомпанії «Нова Одеса», робота якої була заблокована бійцями підрозділу «Сокіл» та співробітниками УБОЗу.

У зв`язку з цим, ми, народні депутати України, члени Комітету з питань свободи слова та інформації, заявляємо свій протест, оскільки перешкоджання професійній діяльності журналістів прямо заборонено Законом.

Вважаємо, що в діях працівників МВС мали місце порушення прав журналістів на вільне одержання, використання та поширення інформації, гарантованих статтею 34 Конституції України та статтею 5 Закону України «Про інформацію».

На нашу думку, виклики на допит чи бесіду журналістів та їх знайомих без вручення повістки та вимоги слідчих МВС без рішення суду оприлюднити джерела інформації їх журналістських матеріалів - є втручанням у професійну діяльність журналістів та засобів масової інформації та містять ознаки переслідування та тиску на журналістів за оприлюднення певної інформації, що заборонено згідно з положеннями статей 24 та 25 Закону України «Про інформацію», та карається згідно статті 171 Кримінального кодексу.

Ми, народні депутати України, вимагаємо від Генеральної прокуратури України вжити заходів для перевірки законності дій МВС та захисту прав журналістів.

Народні депутати України:

Олександр Абдуллін

Олена Кондратюк

Юрій Стець

Віктор Уколов

Андрій Шевченко



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.