Тимошенко знову сам на сам з судом – без захисників і права на захист

27 липня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко.
Перед початком суду Юлія Тимошенко здала в канцелярію суду клопотання про відвід судді Родіона Кірєєва.

Про це вона заявила під будівлею суду в середу, передає «Українська правда».

Тимошенко нагадала, що у вівторок суддя відмовився зачитувати її клопотання про відвід, мотивуючи це тим, що воно не зареєстровано в канцелярії.

«Я передала заяву про відвід судді у канцелярію, щоб він оголосив його у засіданні і власне відвів себе, і більше не брав на себе таку ганьбу», - сказала екс-прем'єр.

За словами Тимошенко, вона знову буде заявляти клопотання про надання їй терміну для залучення адвокатів.
Нагадаємо, перебіг вчорашнього засідання суду продемонстрував, що нічого правосудного у процесі не лишилося. У той час, як Юлія Тимошенко заявила клопотання про відмову від захисників Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка, оскільки суд позбавив їх реальної можливості надавати повноцінний захист, і це задокументували самі адвокати, суддя Родіон Кірєєв "переписав" ситуацію на догоду владі і задовольнив клопотання частково, не надавши екс-прем'єру три доби для пошуку нових адвокатів, як його зобов’язує стаття 46 Кримінально-процесуального кодексу.

Більше того: суддя ухвалив дві окремі постанови, згідно з якими суд звернувся до Київської міської дисциплінарно-кваліфікаційної комісії адвокатури і Київської обласної дисциплінарно-кваліфікаційної комісії адвокатури для реагування на неналежне виконання Миколою Сірим та Олександром Плахотнюком функцій захисників.

Таким чином, Юлія Тимошенко була позбавлена не тільки захисту, але й можливості за три доби, відведені законом, знайти нових адвокатів.

Станом на 11:00 засідання почалося

На початку засідання Кірєєв повідомив, що в канцелярію надійшли відповідні клопотання Тимошенко.

При цьому він зажадав, щоб Тимошенко оприлюднила свої заяви стоячи. Екс-прем'єр у свою чергу заявила, що в цьому немає необхідності, оскільки заяви передані суду в письмовому вигляді.

Кірєєв в черговий раз роз'яснює Тимошенко її обов'язки, намагаючись підняти її з місця.

Після її чергової відмови, суддя сам почав зачитувати клопотання. Після чого суддя видалився до дорадчої кімнати щодо вирішити клопотання.
Юлія Тимошенко заявила, що суддя Кірєєв позбавив її всіх прав як учасника процесу
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко у судовому засіданні заявила клопотання про відвід головуючому у судовому процесі та про відкладення розгляду кримінальної справи.

"Ви грубо порушуєте присягу, нічого спільного з судовим процесом це не має. Ви забрали у мене всі права як учасника процесу. І тому я підтримую своє клопотання", - заявила Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні.

Юлія Тимошенко також зазначила, що суд порушив статтю 296 Кримінально-процесуального кодексу, не надавши їй можливість викликати свідків від сторони захисту, залучати експертів та докази, отримані стороною захисту.

Як відомо, на минулому засіданні суддя Родіон Кірєєв частково задовольнив клопотання Юлії Тимошенко про відмову від захисників Миколи Сірого та Олександра Плахотнюка, не надавши екс-прем'єру три доби для пошуку нових адвокатів, як його зобов’язує стаття 46 Кримінально-процесуального кодексу.
Юлія Тимошенко висловила слова підтримки Юрію Луценку

Під час перерви у судовому засіданні у справі Юлії Тимошенко лідер партії "Батьківщина" відвідала екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, справа якого сьогодні також слухається у Печерському районному суді міста Києва.

Юлія Тимошенко увійшла до зали судових засідань та висловила Юрію Луценку слова підтримки. "Я його підтримала і сказала, що зараз потрібно бути мужнім, тримати позицію і мати впевненість в тому, що авторитарні режими довго не тримаються. Крім того, я впевнена, що зараз так розвиваються події, і я про це сказала Юрію Віталійовичу, пов’язані з настроями людей в державі, пов’язані з їх розчаруванням тих, хто підтримав Януковича, і я йому сказала, що майбутнє України базується на тому, що українці розібралися в тому, що Янукович – це не Президент, Янукович – це не їх вибір, Янукович – це не майбутнє України", - сказала Юлія Тимошенко.

Юлія Тимошенко вимагає відкласти розгляд кримінальної справи

Юлія Тимошенко вимагає від судді Родіона Кірєєва задовольнити у повному обсязі її клопотання про відкладення розгляду кримінальної справи.

"Я маю три робочі дні на пошук нових захисників згідно з законом, я не відмовляюся від захисту. А вчора суд зневажив це моє право. Згідно зі статтею 289 КПК у випадку відсутності захисника розгляд справи слід відкласти. Не перетворюйте суд на цирк. Вас семеро з одного боку. Я – одна і не можу захищатися. Я розумію, що ви мусите чинити розправу наді мною, але робіть хоча б ілюзію судового процесу", - заявила Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Перед цим головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв відмовив у задоволенні клопотання екс-прем'єр-міністра про свій відвід. 
Щойно Юлія Тимошенко на писала у своїй сторінці на Twitter: «Зараз обвинувачення вимагає мого арешту.Кірєєв пішов думати в нарадчу кімнату.Просили б уже відразу кинути з мосту Патона».
 
Кірєєв пішов до дорадчої кімнати вирішувати це питання.
Прокурор Микитенко заявив клопотання про арешт Тимошенко
 
Представник державного обвинувачення прокурор Микитенко заявив клопотання про зміну міри запобіжного заходу для Юлії Тимошенко з підписки про невиїзд на взяття під варту.

Юлія Тимошенко, у свою чергу, заявила, що такі дії влади є очікуваними. "Це буде абсолютно прогнозований сценарій продовження цього процесу. Це буде абсолютно логічне завершення розправи, яку влаштовують в цьому процесі на доручення Януковича, який розправляється зі мною як зі своїм політичним опонентом. Наша команда попереджала суспільство і всіх журналістів, що буде зроблена спроба поміняти міру запобіжного заходу. Це останній штрих в цьому судилищі", - переконана вона.

Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юліі Тимошенко суддя Печерського районного суду Родіон Кірєєв видалився до дорадчої кімнати для розгляду цього клопотання, оголосивши перерву до 13:45.

Перед цим суддя відхилив клопотання екс-прем'єра про відкладення розгляду її кримінальної справи. Таку постанову суддя ухвалив на місці, мотивувавши свою відмову задовольнити клопотання тим, що його було подано нібито з надуманих підстав.
«Янукович злякався зараз арештовувати та дав своїм поліцаям замість команди «фас» команду «фу». На цей раз санкцію не змінили», написала щойно Юлія Тимошенко на своїй сторінці у Twitter.
Представники посольств Франції та Німеччини прийшли на суд Тимошенко
У судовому засіданні Печерського суду Києва у справі Юлії Тимошенко присутні представники посольств європейських країн.

Як передає ЛІГАБізнесІнформ, зокрема, в залі знаходиться перший секретар посольства Франції Бернар Еммануель та заступник посла Німеччини Анка Фельдгузен.
Тимошенко подала клопотання про допуск Власенка до її захисту
«Зараз подала клопотання про допуск Власенка до захисту. Кірєєв відмовив, навіть не виходячи в нарадчу кімнату. Допитує свідків без захисту», - напичала Юлія Тимошенко у Twitter.
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв на місці ухвалив постанову про відмову у задоволенні двох клопотань Юлії Тимошенко: про відвід судді та залучення у якості захисника адвоката Сергія Власенка.

Заяву про відвід судді Юлія Тимошенко обґрунтувала тим, що суддя незаконно та шляхом застосування грубої фізичної сили видаляв з зали судового засідання присутніх народних депутатів та представників ЗМІ.

Суддя поставив, що, зважаючи на надумані підстави для клопотання залишити його без задоволення.

У другому клопотанні Юлія Тимошенко вимагала залучити в якості захисника Сергія Власенка, якого уповноважила на це партія "Батьківщина" згідно з законодавством. "Я є головою партії "Батьківщина" і згідно зі статтею 20 Закону "Про об'єднання громадян" партія зобов’язана охороняти інтереси своїх членів. Партія уповноважила Сергія Власенка стати моїм захисником у суді", - пояснила вона.

Юлія Тимошенко також наголосила, що Сергій Власенко є найбільш ознайомленим з матеріалами кримінальної справи з-поміж усіх її попередніх захисників.

Втім суддя постановив відмовити у задоволенні цього клопотання через те, що "не може бути захисником особа, яка не дає встановлювати істину і порушує порядок у залі, затягує розгляд справи".

У відповідь на відмову у задоволенні клопотань Юлія Тимошенко наголосила на замовному характері судового процесу. "І прокурор, і суд свідомо залишили мене без захисту. Процес замовний, і це пряме застосування репресій", - сказала вона.

Зараз суд перейшов до допиту свідків. 
Суддя Кірєєв вигнав із зали засідань нардепа, якого не пускала до суду міліція
Суд видалив народного депутата України Олеся Донія (фракція НУ-НС) із зали судового засідання до завершення судового розгляду кримінальної справи проти екс-прем`єр-міністра Юлії Тимошенко.
Відповідне рішення оголосив головуючий у справі суддя Печерського районного суду Києва Родіон Кірєєв.
Суддя Кірєєв вдався до видалення народного депутата після того, як той увійшов до зали судового засідання через 20 хвилин після закінчення перерви та відразу звернувся до судді із запитанням, чому до суду не пускають його помічників.
«Я хочу запитати: це відкритий чи не відкритий процес? І чому не пускають моїх помічників?», - запитав Доній.
Головуючий у справі відразу визначив народного депутата як порушника порядку у суді та оголосив рішення про «видалення порушника із зали до завершення судового розгляду справи».
Після перерви у залу судового засідання увійшли представники Посольства США в Україні.
Як повідомлялось, 27 липня Тимошенко попросила суддю і прокурорів створити хоча б ілюзію судового процесу.
Крім того, після чергового прохання судді Кірєєва встати для виголошення реплік, екс-прем’єр сказала: «Я розумію, що вам необхідно, щоб я встала перед цією мафією, може ви хочете, щоб я одразу на коліна встала, але цього не буде».
Суддя наголосив, що висловлювання Тимошенко свідчать про зневагу до суду.
«Так, я зневажаю вас, це правда», - сказала екс-прем'єр.
Коли Кірєєв заявив, що діє від імені України як представник її судової системи, і тому її висловлювання ображають саму державу, Тимошенко заявила: «Я думаю, що вам треба заборонити законом вимовляти слово «Україна», так само як і словосполучення «Іменем України». Ви судите не іменем України, а судите іменем мафії і іменем авторитарного режиму», повідомяє ut.net.ua.
Нагадаємо, 26 липня Тимошенко заявила, що судовий процес з розгляду кримінальної справи проти неї щодо газових контрактів з Росією втратив всі ознаки правосуддя.
Юрій Продан спростовує на допиті всі обвинувачення
«В ці хвилини допитують екс-міністра палива та енергетики Ю.Продана, він повністю спростовує всі обвинувачення», - написала у Twitter Юлія Тимошенко.
Колишній міністр України палива та енергетики Юрій Продан заявив у суді, що всі директиви на підписання угоди про транзит та постачання газу між Україною та Росією у 2009 році сприймав виключно як директиви екс-прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко.
Як передає УНІАН, про це Ю.Продан заявив сьогодні під час допиту у Печерському суді, який розглядає кримінальну справу за обвинуваченням екс-прем’єра Ю.Тимошенко у перевищенні службових повноважень при підписанні газових угод з РФ у 2009 році.
За словами Ю.Продана, він був одним з учасників делегації, яка брала участь у переговорах в Росії.
В той же час, додав він, переговори проходили в дуже складних умовах, оскільки з одного боку європейська сторона наполягала на якомога швидшому вирішенні питання про постачання газу, а з іншого боку – Росія не йшла на жодні поступки.
За словами Ю.Продана, йому нічого не було відомо про засідання Кабінету міністрів, на якому у січні 2009 року начебто розглядалися відповідні директиви.
«Я був ознайомлений з директивами, вони відповідали указу Президента і відповідали домовленостям, що були досягнуті між прем’єрами України і Росії», - сказав він.
Відповідаючи на запитання прокурорів, яким чином він сприймав ці директиви, Ю.Продан сказав: «Я це сприймав як доручення прем’єр-міністра, яке є обов’язковим до виконання. Я їх сприймав як документ».
Під час допиту сторона обвинувачення допитувала у Ю.Продана, чи могла б ціна на газ бути нижчою, якби переговори були продовжені.
«Я вважаю, що подальші переговори ні до чого не привели б», - сказав він, додавши при цьому, що позиція Росії була досить жорсткою, зокрема, прем’єр Росії Володимир Путін та голова «Газпрому» Міллер наполягали на ціні в 450 дол. за тисячу кубометрів газу.
Ю.Тимошенко також скористалася своїм правом і ставила запитання Ю.Продану. У своїх відповідях на запитання екс-прем’єр-міністра колишній міністр палива та енергетики підтвердив, що сприймав директиви щодо газових угод як вказівки прем’єр-міністра НАК «Нафтогаз».
Під час допиту Ю.Продан надав судді копію документа, написаного від руки Ю.Тимошенко. Зокрема, вона в цьому документі доручала Ю.Продану довести до відома НАК «Нафтогаз» її директиви щодо укладання угоди про транзит на постачання газу.
В свою чергу, Ю.Тимошенко підтвердила правдивість цього документа, а також підтвердила, що під ним стоїть її підпис і попросила долучити цей документ до справи.
Суддя Печерського райсуду, головуючий у справі Родіон Кірєєв протягом тривалого часу намагався з’ясувати, де знаходиться оригінал цього документа. Ні Ю.Продан, ні Ю.Тимошенко на це питання не змогли відповісти.
«Це не компетенція Ю.Продана встановлювати, де цей документ. Це компетенція діловодства», - сказала Ю.Тимошенко.
В свою чергу, Р.Кірєєв, посилаючись на те, що наразі не встановлено місцезнаходження цього документа, відмовив у долучені копії документа до матеріалів справи. При цьому він запевнив Ю.Тимошенко, що вона може повторно звернутися з відповідним клопотанням, якщо буде встановлено місцезнаходження документа.
«Ю. Продан попросив долучити до справи моє письмове доручення тих часів, яке спростовує обвинувачення про перевищення моїх повноважень. (Кірєєв) відмовив», - написала Юлія Тимошенко у Twitter.
Юлія Тимошенко також звернулася до суду з клопотанням долучити до справи договір між "Нафтогазом України" та "Укртрансгазом" щодо постачання технічного газу на забезпечення транзиту. Але суд не захотів долучати до матеріалів справи документи, які є доказом законності дій Юлії Тимошенко щодо підписання угод з Росією на 2009 рік.
«Продана питають про збитки, які якби-то нанесені державі по транзиту газу через Україну. Він дає суду угоду, яка спростовує збитки. Суд не приймає», - пише у Twitter Юлія Тимошенко.
Почався допит інших свідків
«Почався допит екс-міністра промисловості. Він чітко та зрозуміло пояснив, що всі мої дії по підписанню газових угод були законними і вигідними», - написала у Twitter Юлія Тимошенко.
«Допитують фахівця по балансам газу МПЕ. Він підтвердив, що під час газової кризи країна була в надзвичайній ситуації, час йшов на години», - пише у Twitter Юлія Тимошенко.
«Кірєєв на вимогу прокурорів долучив до кримінальної справи мої твіти, але вперто не долучає документи, що спростовують весь цей абсурд», - пише у Twitter Юлія Тимошенко.
Суддя Кірєєв позбавляє Тимошенко елементарного права - на відпочинок
Юлія Тимошенко наголосила на незаконності продовження судового засідання у зв'язку з завершенням робочого дня.

"Ми працюємо без перерви, і було би правильно, щоб ви хоча б якихось елементарних норм закону дотримувались. Я хочу сказати, що судовий процес без перерв, без обіду є порушенням будь-яких режимів роботи. Не можна так гнати процес і виконувати так буквально доручення Януковича, швидко завершувати репресії", - сказала Юлія Тимошенко у судовому засіданні.

Юлія Тимошенко вкотре наголосила, що змушена брати участь у судовому засіданні без кваліфікованих захисників.

У свою чергу, суддя Родіон Кірєєв звинуватив її у порушенні правил проведення судового засідання і заявив, що сьогодні будуть допитані всі свідки, які з'явилися до суду, та продовжив допит.

Зараз допитується п’ятий свідок з сімох запрошених на сьогоднішнє засідання. Як відомо, напередодні суд встиг допитати чотирьох свідків.
«Якісь у Кірєєва свідки неправильні. Жоден не визнає, що я здавала національні інтереси в обмін на матрьошку чи тульський пряник», - написала у Twitter Юлія Тимошенко.
Кірєєв почув Юлію Тимошенко і оголосив перерву до четверга
Головуючий у судовому процесі з розгляду кримінальної справи Юлії Тимошенко суддя Печерського районного суду міста Києва Родіон Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 10:00 28 липня. Відповідне рішення він ухвалив після звернення Юлії Тимошенко завершити сьогодні судове засідання і не порушувати трудове законодавство.

Сьогодні у судовому засіданні були допитані п’ять свідків.

Як відомо, Юлія Тимошенко сьогодні у судовому засіданні наголосила на незаконності продовження судового засідання у зв'язку з завершенням робочого дня.


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.