​У парламенті буде вчинено нову спробу наступу на свободу слова

Для включення до порядку денного стоїть законопроект 6688, внесений нардепами з комітету нацбезпеки і оборони Іваном Вінником, Дмитром Тимчуком, Тетяною Чорновіл - щодо протидії загрозам національній безпеці в інформаційній сфері.


Такими загрозами пропонується вважати, зокрема, «здійснення впливу на прийняття рішень чи вчинення або невчинення дій органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, службовими особами цих органів, об’єднаннями громадян, юридичними особами». Автори законопроекту пропонують вважати це складовою частиною «технологічного тероризму».

Службі безпеки України надається право без рішення суду за допомоги провайдера блокувати доступ до будь-якого інформаційного ресурсу. Підставою для цього може бути вже не тільки рішення суду, а й рішення прокурора, слідчого, погодженого з прокурором, або рішення РНБО.

Порівняльна таблиця - тут:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2…

Очевидно, що зі вступом в дію даного закону «технологічними терористами» стануть Найєм, Лещенко та всі, хто завтра вийде вимагати скасування депутатського імунітету під Верховну Раду. Адже вони здійснюватимуть вплив на орган державної влади.

Активісти, які пікетують сесії своїх місцевих рад з вимогою не роздавати в приватні руки рекреаційні ліси, теж стануть терористами, бо впливають на органи місцевого самоврядування.

А всі інформаційні ресурси, що висвітлюватимуть ці події, стануть кандидатами на закриття.

Ініціатори цієї екзотичної ініціативи говоритимуть про шляхетні цілі протидії інформаційній агресії. І саме цими цілями вони вже більше двох років виправдовують спроби запровадити цензуру з різних боків.

До речі, саме депутати Вінник і Тимчук в 2015 році були авторами законопроекту 2050а про цензуру в АТО - документом пропонувалося зобов'язати журналістів узгоджувати свої телевізійні репортажі з військовими прес-службами. Але після протесту журналістів автори ідеї від неї відмовилися.

І ще одна диктаторська ідея на сьогодні - цього разу в законі про кібербезпеку (2126а), який голосуватиметься в цілому.

Поправкою депутата Руслана Лук'янчука (фракція «Народний фронт») в перехідних положеннях вносяться зміни до Закону «Про інформацію» - пропонується запровадити нове поняття - «технологічна інформація». Це інформація про всі технологічні процеси в будь-яких галузях господарства, а також - інформація про процеси, що негативно впливають на стан здоров'я та безпеку людей, стану навколишнього природного середовища, економічної, політичної, соціальної стабільності суспільних відносин або провадження суб’єктами господарювання діяльності. Тобто, про все.

«Технологічна інформація», тобто, будь-яка, може бути віднесена до інформації з обмеженим доступом, простіше - засекречена.

Законопроект тут:
http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_2…

У разі прийняття сьогодні законопроекту про кібербезпеку з поправкою Лук'янчука, закону про доступ до інформації хана. Власне, ми повернемося у часи КПРС, коли інформація про небезпеку Чорнобильської катастрофи була засекречена як технологічна.

Законопроект такого самого змісту вносився урядом Яценюка десь минулої зими, йшов через наш комітет, але дістав негативний висновок і не потрапив на голосування. Тепер - друга спроба протягнути цензуру.

Olga Chervakova, facebook.com

Фото зі сторінки ФБ Olga Chervakova



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки на линии фронта произошло 68 боевых столкновений, враг нанес 2 ракетных и 64 авиационных удара, 75 раз обстрелял из РСЗО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.