​Пленарне засідання Верховної Ради України 18 березня 2021 року

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання. Головуючий повідомив, що в Україні з офіційним візитом перебуває Президент Литовської Республіки Ґітанас Науседа. Завтра на пленарному засіданні планується виступ Президента Литовської Республіки перед народними депутатами після закінчення «години запитань до Уряду».


Народні депутати продовжили розглядати правки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194, розпочатий на попередньому засіданні.

Розгляд парламентарії розпочали з 347-ї правки.

Роз’яснення до правок і позицію Комітету з питань аграрної та земельної політики доповів Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський.

Автори вимагали підтримати їхні правки, які стосувалися заборони продажу землі іноземцям. Зокрема, цими правками пропонувалося доповнити статтю 22 Земельного кодексу положеннями, згідно з якими: «Не допускається до проведення та встановлення результатів Всеукраїнського референдуму стосовно купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення: а) купівля-продаж земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної та комунальної власності, земель, що перейшли до комунальної власності відповідно до пункту 21 розділу Х Земельного кодексу України або передані до комунальної власності відповідно до статті 141 Закону України «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)», крім вилучення (викупу) їх для суспільних потреб; б) купівля-продаж або іншим способом відчуження земельних ділянок і зміна цільового призначення (використання) земельних ділянок, які перебувають у власності громадян та юридичних осіб для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земельних ділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім передачі їх у спадщину»; «Іноземці, особи без громадянства та юридичні особи, в яких іноземні особи чи особи без громадянства є кінцевими бенефіціарами (контролерами) або учасниками чи акціонерами, не мають права набувати корпоративних прав на юридичні особи, які є власниками земельних ділянок сільськогосподарського призначення»; «Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам. Якщо громадянин бажає відчужити земельну ділянку, держава зобов’язана її купити за ринкової ціною. Земельна діяльна не може бути відчуженою будь-кому, крім держави»; «Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватись у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам».

Правками також пропонувалося викласти частину першу статті 33 Земельного кодексу у редакції, згідно з якою: «Земельні ділянки, призначені для ведення особистого селянського господарства, можуть передаватися громадянами у користування юридичним особам, створеним за законодавством України, які надали вичерпну інформацію про своїх бенефіціарів, при чому серед них немає бути фізичних та юридичних осіб інших юрисдикцій. Подальше внесення до бенефіціарів поіменованих осіб, чи передача їм корпоративних прав управління є підставою для анулювання договору користування. Ділянка може використовуватися ними лише для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства без зміни цільового призначення цих земельних ділянок»; виключити статтю 46-1 Земельного кодексу; викласти в новій редакції абзац першого статті 46-1. «Обмеження у використанні земель територій та об’єктів природно-заповідного фонду» Земельного кодексу України: «Використання земель в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду дозволяється в обсязі та з урахуванням обмежень, передбаченому Законом України «Про природно-заповідний фонд України» тощо.

За результатами голосування усі правки були відхилено.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Народні депутати після закінчення перерви продовжили розглядати правки до законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

Парламентарії розглянули і за результатами голосування відхили правки, які стосувалися того, що «іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що належать їм на праві приватної власності»; що «Землі сільськогосподарського призначення не можуть перебувати в спільній сумісній або спільній частковій власності подружжя, якщо його стороною є громадянин іноземної країни або особа без громадянства»; доповнення статті 81 новою частиною п’ятою такого змісту: «Правочини із придбання земель сільськогосподарського призначення, стороною яких є фізична особа, яка не відповідає кваліфікаційним вимогам, визначених у статті 130 цього Кодексу, або будь-яка юридична особа, вважаються нікчемними за законом»; викладення частини другої статті 81 у редакції, згідно з якою: «Іноземці та особи із подвійним громадянством не можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення без погодження із місцевими громадами. Не допускається набуття іноземцями чи особами із подвійним громадянством ділянок несільськогосподарського призначення в прикордонній зоні»; «Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення лише в особливому порядку визначеному законодавством та в кількості, що не повинна перевищувати 50 га»; доповнення частини 4 статті 81: «Землі сільськогосподарського призначення не можуть бути прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства. Держава зобов’язана викупити земельну ділянку несільськогосподарського призначення за ринковою ціною у спадкодавця або спадкоємця, якщо за законом спадкоємцем є іноземець або особа без громадянства. Забороняється складення заповіту на користь іноземця чи особи без громадянства, яким у власність передається земля сільськогосподарського призначення».

За результатами голосування не підтримані правки щодо нової редакції статті 82 Земельного кодексу, згідно з якою: «Юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) установчими документами та основним видом діяльності яких згідно КВЕД передбачено ведення сільськогосподарського виробництва можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності у разі: а)придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, іншими цивільно-правовими угодами; б) внесення земельних ділянок її засновниками до статутного капіталу; в) прийняття спадщини; г)виникнення інших підстав, передбачених законом».

Народні депутати за результатами голосування відхилили правки до Земельного кодексу щодо того, що «земельні ділянки можуть передаватися в оренду громадянам України та юридичним особам України, заснованим виключно громадянами України»; щодо заборони набуття права власності на земельну ділянку за давністю користування (набувальна давність) щодо земельної ділянки сільськогосподарського призначення; щодо надання Кабінету Міністрів права передачі із земель державної власності у власність або у користування земельні ділянки дна внутрішніх морських вод та територіального моря, лісогосподарського призначення та земельні лісові ділянки для нелісогосподарських потреб (крім захисних насаджень на землях сільськогосподарського призначення), земельні ділянки зони відчуження та зони безумовного (обов’язкового) відселення території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи, земельні ділянки природоохоронного та історико-культурного призначення.

Народні депутати загалом розглянули 876 правки з 3128 законопроекту про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин №2194.

Розгляд правок буде продовжено на наступному пленарному засіданні.

Головуючий закрив пленарне засідання.

За матеріалами Інформаційного управління ВР України

Фото facebook.com/verkhovna.rada.ukraine



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.