​Прокуратура Нідерландів заявляє, що росія заважає процесу МН17 - тиском на свідків і дезінформацією

Державна прокуратура Нідерландів на судовому процесі щодо збитого п’ять років тому над східною Україною авіалайнера каже, що росія намагається заважати розслідуванням.Прокурор Тийс Берґер повідомив про це 10 березня на процесі над чотирма підозрюваними, обвинуваченими у діях, які 17 липня 2014 року призвели до збиття пасажирського Боїнга 777 Малайзійських авіаліній і загибелі 298 людей, повідомляє «Голос Америки».


Підозрювані громадяни росії Ігор Ґіркін, Сергій Дубінскій, Олег Пулатов та український громадянин Леонід Харченко на суд не з’явилися, і кілька з них ще раніше заявили, що не визнають процесу, тому їх судять заочно.

Прокуратура вважає, що слідству вдалося зібрати переконливі докази збиття літака ракетою із російської ракетної установки Бук, завезеною у липні 2014 року на територію України, а потім вивезеною назад до російського військового підрозділу на території російської федерації.

Також прокурори заявили про наявність розповідей десятків свідків, багато з яких просили про анонімність та захист, побоюючись помсти проросійських сил в контрольованій росією частині Донбасу та остерігаючись російських спецслужб.

У заяві прокуратура нагадує, що «розслідування Об'єднаної слідчої групи виявило чіткі ознаки, що ті російські служби безпеки - фсб (федеральна служба безпеки росії) та гру (головне розвідувальне управління міністерства оборони росії) також тісно задіяні у збройному конфлікті в Україні».

«Є й інші чіткі ознаки, що російські служби безпеки активно намагаються зірвати зусилля, спрямовані на встановлення правди щодо збиття рейсу МН17. Британські та нідерландські офіційні органи встановили, що агенти російського гру були причетні до хакерських спроб зламати системи малайзійських слідчих органів та прокуратури. Перед тим було встановлено, що були намагання хакерів зламати системи Служби безпеки цивільної авіації Нідерландів під час розслідування падіння МН17. Свідки S28 повідомляють, що коли вони на території російської федерації намагалися з'ясувати обставини катастрофи МН17, то їхній комп’ютер був конфіскований. Свідки 28 повідомляють, що тепер їх переслідує служба безпеки фсб», - йдеться у заяві, поданій прокуратурою на процесі.

Прокурор Тийс Берґер сказав, що згадані обставини «кидають темну тінь на цей процес» і нагадав багато випадків убивств людей в різних країнах світу, за які покладають відповідальність на росію.

«Є потужні ознаки того, що російський уряд дуже хоче зірвати це розслідування і що він не утримується від використання для цього російських служб безпеки. Ті ж служби звинувачені у багатьох убивствах, скоєних у різних європейських країнах», - наголосив прокурор.

За словами прокурора «використання російських служб безпеки для виявлення свідків є реалістичним сценарієм», тому органами Нідерландів «проведено роботу щодо необхідних заходів» для захисту очевидців.

Прокурор Дейді Вуй-а-Цой окремо зупинилася на звинуваченнях на адресу росії у спробах приховати правду про те, що сталося.

«Доля рейсу МН17 стала зразком дезінформаційної кампанії російського уряду. Очевидно, що це ще не кінець цієї кампанії», - сказала вона.

Прокуратура Нідерландів також висловлює стурбованість, що «цинічна дезінформаційна кампанія щодо долі рейсу МН17, яка триває вже понад п'ять років, лягає важким тягарем на плечі близьких».

«Дезінформаційна кампанія безсумнівно триватиме», вважає прокуратура, принаймні допоки відбуватиметься судовий процес і розслідування, які також продовжуються.

Прокурори на судовому процесі у Нідерландах у справі МН17. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.