​Остання спроба Трампа побудувати стіну - часткове закриття уряду США

Часткове закриття уряду в США триватиме, щонайменше, до четверга, а може затягнутися і ще на кілька днів або навіть тижнів. Президент Дональд Трамп твердо стоїть на своєму, вимагаючи, щоб Конгрес виділив кошти на будівництво стіни на кордоні з Мексикою, а демократи, як і раніше, рішуче відмовляються це зробити, повідомляє «Голос Америки».


«Єдиний спосіб припинити наркоторгівлю, торгівлю людьми і потрапляння кримінальних елементів в нашу країну - це стіна або бар'єр», - написав Трамп в неділю в своєму Твіттері.

«Опівночі президент Трамп вирішив закрити уряд через незадоволення своїх вимог побудувати середньовічну стіну на кордоні, - написав у Твіттері сенатор-демократ Дік Дурбін. - Це безглуздо і жорстоко».

Це вже четвертий випадок за останні п'ять років, коли Конгрес і Білий дім не можуть домовитися про те, скільки коштів виділити федеральному уряду і на які потреби, і не встигають вчасно прийняти бюджет, що призводить до часткового закриття федеральних установ.

Минулої середи часткове закриття уряду здавалося малоймовірним - контрольований республіканцями Сенат одноголосно прийняв тимчасовий законопроект щодо фінансування. Білий дім спочатку дав зрозуміти, що підтримує цей законопроект, який передбачає додаткові кошти на зміцнення прикордонної безпеки, але не на будівництво стіни. Однак в остаточному підсумку Трамп відхилив законопроект, зажадавши, щоб Конгрес виділив 5,7 мільярда доларів на будівництво стіни.

«У нашої великої країни повинна бути прикордонна безпека ... зі стіною або загородженням…», - заявив президент у відеозверненні в п'ятницю.

Контрольована республіканцями Палата представників прийняла законопроект по бюджету, який не передбачає фінансування стіни, проте ця версія не набере достатньо голосів в Сенаті, де демократи демонструють рішучий спротив.

«Цей законопроект ніколи не пройде через Сенат. Ні сьогодні, ні на наступному тижні, ні в наступному році, - підкреслив лідер сенатських демократів Чак Шумер. - Тому, пане президенте, президенте Трамп: якщо ви хочете відкрити уряд, вам потрібно забути про стіну. Легко і просто».

Тим часом республіканці в більшості своїй підтримали вимогу Трампа.

«Здавалося б, такі завдання, як забезпечення безпеки нашої батьківщини, контроль над нашими кордонами і захист американського народу повинні бути пріоритетами для обох партій ... ключовим обов'язком уряду будь-якої країни», - заявив лідер сенатської більшості Мітч Макконнелл.

У суботу Макконнелл відпустив сенаторів на канікули, і до 27 грудня ніяких голосувань в палаті не планується.

У минулому демократи проявляли гнучкість в питанні про додаткове фінансування прикордонної безпеки, в тому числі і стіни, в рамках більш масштабної домовленості щодо спірних імміграційним проблем.

Раніше в цьому році демократи були готові підтримати фінансування стіни в обмін на захист нелегальних іммігрантів, ввезених в Америку в дитячому віці. Трамп спочатку вітав цю домовленість, але потім відмовився від неї.

У 2013 році Сенат прийняв двопартійний законопроект про значне збільшення фінансування прикордонної безпеки в рамках комплексної реформи імміграційного законодавства, проте Палата представників, яка перебувала під контролем республіканців, цю ініціативу розглядати відмовилася.

Тепер Трамп вимагає виділити гроші на стіну, але поки нічого не пропонує демократам натомість. У неділю в Білому домі натякнули, що ситуація може змінитися.

«Президент дуже чітко дав зрозуміти, що готовий обговорювати більш широке рішення імміграційного питання», - заявив в.о. глави апарату Білого дому Мік Малвені в інтерв'ю ABC.

Фото VOA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.