​Вусатий «торговець смертю» Віктор Бут знову торгує російською зброєю, яку на цей раз продає єменським хуситам


Віктор Бут, російський торговець зброєю, засуджений до тюремного увʼязнення у США й переданий росії у 2022 році в рамках обміну в'язнями, наразі залучений до продажу російської зброї єменським хуситам.

Про це в ексклюзивному репортажі 6 жовтня повідомило видання The Wall Street Journal з посиланням на неназване джерело в одній з європейських служб безпеки та інші анонімні джерела, знайомі зі справою, повідомляє Голос Америки.

«Коли у серпні емісари хуситів відвідали москву, щоб домовитися про закупівлю автоматичної зброї на 10 мільйонів доларів, вони зустріли знайоме обличчя: вусатого Бута», — зазначає The Wall Street Journal.

Згідно з повідомленням, мова йде про продаж стрілецької зброї. У цьому випадку не йдеться про надання хуситам російських протикорабельних та протиповітряних ракет, які можуть становити суттєву загрозу міжнародному судноплавству у Червоному морі та американським і союзним силам, що забезпечують його охорону від нападів хуситів.

Також зазначену зброю - автомати АК-74с - ще не було доставлено угрупованню, визнаному у США та низці країн терористичним. Утім, за даними видання, доставка може бути здійснена вже у жовтні і замаскована під поставку продовольства, адже росія раніше постачала зерно до країни.

Попри те, що у теперішній угоді йдеться про стрілецьку зброю, розмови у москві велися також щодо можливого продажу протитанкових ракет «Корнет» і зенітної зброї, згідно зі свідченнями джерел.

Хусити є частиною підтримуваної Іраном мережі збройних угруповань на Близькому Сході, яка протистоїть Ізраїлю, а також Сполученим Штатам, й відома під назвою «Вісь опору».

З листопада 2023 року хусити здійснюють напади на комерційні судна у Червоному морі, повʼязані першою чергою з Ізраїлем, США та Великою Британією, діючи в такий спосіб, за їх твердженнями, із солідарності з палестинцями у Газі. За цей час вони здійснили близько 100 нападів. Їхня мета - змусити Ізраїль припинити війну проти ХАМАСу у Газі.

Утім, як зазначає агентство АР, багато кораблів, які зазнали нападів, мають дуже обмежене відношення до ізраїльсько-палестинського конфлікту або й взагалі з ним не пов’язані, а деякі судна прямують до Ірану.

«Вони справді вірять (у свою справу). Я б стверджував, що вони насправді найрадикальніша з усіх проіранських груп у всьому регіоні», - зазначив нещодавно генерал у відставці Кеннет Френк Маккензі, колишній командувач Центрального командування США.

«Знаєте, фундаментальним для їхньої філософії на прапорі є «Смерть Ізраїлю, смерть Сполученим Штатам», - додав він. - З усіх іранських проксі-груп у всьому регіоні вони єдині, хто дійсно виступив на підтримку ХАМАСу, і вони зробили все, що могли».

На думку Маккензі, загрози з боку хуситів для судноплавства у Червоному морі можуть бути вигідні росії та Китаю.

«Китай поступово збільшує свою частку на світовому ринку», - сказав Маккензі, не вдаючись у детальні пояснення.

«Росіяни теж намагаються скористатися цим», - додав він, коментуючи спроби хуситів паралізувати міжнародне судноплавство через Баб-ель-Мандебську протоку та Суецький канал.

Що стосується Бута, то він був одним із найбільш розшукуваних людей у світі до свого арешту в Таїланді в 2008 році за кількома звинуваченнями, пов’язаними з торгівлею зброєю.

Росіянина екстрадували до США, а у 2012 році суд в Нью-Йорку визнав його винним і засудив до 25 років ув'язнення. США звільнили Бута у 2022 році, обмінявши його на американську баскетболістку Брітні Ґрайнер, яка була заарештована росією на початку того ж року за звинуваченням у контрабанді наркотиків.

Після повернення в росію внаслідок обміну в грудні 2022 року, Бут приєднався до лояльної кремлю ультранаціоналістичної Ліберально-демократичної партії (ЛДПР).

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Полковник ЗСУ у запасі та військовий експерт Роман Світан у новому воєнному зведенні на 5 жовтня розповів про наступні воєнні ситуації:

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.