​За кожним дурнем завжди стоїть пройдисвіт

Останнім часом маю таку звичку - перш ніж писати про щось, я формулюю тему і питаю в Гугла - чи хтось уже писав подібне, чи я беруся за нову тему? Так вийшло і на цей раз. Ледве я ввів до пошуку два російських слова - «дураки» и «подлецы» (благо, русский язык таки велик и могуч!), як на мене посипалось чимало прикладів художніх творів і сучасних ессе на цю тему. Тут тобі і Салтиков-Щедрін, і Тургенєв, і Теффі, і Достоєвський. І головне - казковий персонаж Іван Дурак, як універсальний прототип літературних образів.


Однак тема «подлецов» на тлі «дураков» чомусь таки залишилася нерозкритою у російських класиків. І лише деякі прогресивні сучасні журналісти та блогери почали активно досліджувати цю тему в зв’язку з путінською війною.

Однак, ця магічна зв’язка - «дураков и подлецов» цікава також і для нас, українців, у філософському аспекті, тільки ми називатимемо цю пару трохи інакшими словами - «ДУРНІ» та «ПРОЙДИСВІТИ».

Я міг би на цю тему написати щось фундаментальніше. Але в даному випадку, знаючи, як фейсбучне товариство не любить довгих текстів, пожертвую витонченою літературною формою і викладу лише основні тези, які сформувалися в моїй свідомості.

Отож, почну з того, що хоч це й виглядає кумедно, але існує чіткий взаємозв’язок у реальному житті між ДУРНЯМИ і ПРОЙДИСВІТАМИ. Бо саме вони, а не мудреці і подвижники, рухають цей світ. Невідомо лише, куди рухають - до прогресу чи до прірви.

Напевно, варто б якось розкрити суть дефініцій, якими я оперую. Отож, ДУРНІ - це не якась медично визначена категорія розумово відсталих людей. Чимало з нас час від часу потрапляє в цю категорію і, картаючи себе за допущену помилку, подумки говорить собі: «ну й дурень же я».

У дурнях може опинитись навіть розумна людина, а причиною цього може виявитись, що завгодно: неуважність, непоінформованість, довірливість, підозрілість, жадібність чи гординя. Інколи ми самі себе ставимо в таке дурне становище. А інколи нас «підставляють», свідомо, використовуючи одну з наших численних вад. Люди, що здатні на такі дії, й називаються не інакше, як ПРОЙДИСВІТАМИ.

На відміну від ДУРНІВ (все ж абстрагуємось і виділимо таку категорію), котрі бувають непередбачуваними, добрими, наївними чи смішними, ПРОЙДИСВІТИ такими не бувають ніколи. Навпаки, пройдисвіта можна назвати до певної міри мудрим, однак мудрість його збочена, егоцентрична і спрямована виключно на особистий авторитет, особисте збагачення або особисту владу. Причому, ПРОЙДИСВІТ ніколи не зупиняється на досягнутому, збагачуючись цінним досвідом, новими можливостями, знаннями та технологіями, він стає дедалі хитрішим, могутнішим і небезпечнішим. І розгледіти та розвінчати його стає практично неможливим, бо, як правило, він добре дбає про всі необхідні атрибути довіри і поваги - має важливі посвідчення, почесні звання чи гучні титули.

Є певна закономірність у тому, що чим наївнішим і довірливішим є суспільство, чим менш критичним і поінформованим воно є, тим швидше ПРОЙДИСВІТИ досягають своєї мети. Мета їх полягає в досягненні якоїсь ключової позиції - високого управлінського крісла, близькості до фінансових потоків чи державної посади, яка б давала матеріальні та адміністративні ресурси керувати масами.

Але для досягнення цієї заповітної мети ПРОЙДИСВІТУ просто необхідно мати в своїй схемі ДУРНЯ. Як я вже писав вище, Дурень не обов’язково має нести на собі печать дебіла, лузера і невдахи. Навпаки, це може бути досить симпатична, щира і в чомусь навіть талановита людина, якою користується ПРОЙДИСВІТ у своїх цілях. Буває, що ДУРЕНЬ може й не підозрювати, що його використовують «втемну», знаючи його психологію. Але частіше союз ДУРНЯ та ПРОЙДИСВІТА буває свідомим тандемом. ДУРНЮ здається, що він може поступитися частково своєю незалежністю заради задоволення своїх бажань. Тоді як ПРОЙДИСВІТ добре розуміє, як маніпулювати мотивованим ДУРНЕМ.

Ви, напевно, чули коли небудь таку сентенцію: брехня на вустах чесної людини звучить як правда, тоді коли навіть правда на вустах лицеміра виглядає брехнею. Ось так виникає маніпулятивна зв’язка - щира і емоційна людина, якій легко повірити, починає озвучувати абсолютно неправдиву, але вигідну комусь інформацію...

Далі - цікавіше, якщо така зв’язка успішно пройшла випробовування. ПРОЙДИСВІТ починає рухати свого (або своїх) ДУРНІВ по кар’єрній драбині, забезпечуючи їх ресурсами, необхідним піаром, відповідним авторитетом і повагою у певних професійних колах.

В ідеалі найкращі з ДУРНІВ досягають рівня високих управлінців або лідерів суспільної думки і стають агентами впливу на широкі маси. Масам навіть на думку не спадає, що ними маніпулюють - відверто і безсовісно, оскільки піар забезпечує дурню бездоганне публічне реноме і надійно ховає всі важелі керування цим ДУРНЕМ.

ДУРНІ топ-рівня поділяються на дві категорії. Одні навіть і не смикаються в бік незалежності своїх рішень, оскільки знають, як міцно вони пов’язані зі своїм ПРОЙДИСВІТОМ особистими пороками, кримінальними вчинками чи ще якимись таємними ниточками.

Але є й інша категорія ДУРНІВ, які зовсім не вважають себе ДУРНЯМИ. Такі, часом, впадають в ілюзію своєї виключності, гадаючи, що вони мають право на незалежність своїх дій. Варіантів нейтралізації таких бунтівних бунтівників багато - від публічного розвінчання до заведення кримінальних справ і навіть до фізичного усунення.

Уся видима і таємна історія аж кишить подібними симбіотичними зв’язками. На цьому будуються навіть бізнесові і політичні структури - аж до найвищих щаблів влади.

Якщо вам здається, ніби президент тієї чи іншої країни відвертий ДУРЕНЬ - будьте певні, що за ним стоїть досвідчений і могутній ПРОЙДИСВІТ.

Якщо при владі опиняється досвідчений, жорстокий і цинічний ПРОЙДИСВІТ - в його публічному оточенні неодмінно будуть красномовні, авторитетні, популярні у народу люди. Назвати їх ДУРНЯМИ язик не повертається, але як назвати тих, хто сподівається переграти ПРОЙДИСВІТА?

Чи можливо якось протистояти цим симбіотичним соціальним парам, які керують мільйонами людей? Так, безумовно! Усе залежить від ступені розвинутості суспільства - рівня його освіти, його юридичної грамотності, загального інтелекту. Багато залежить від телебачення та радіо, їх спрямованості або на розвиток суспільства, або на його тотальну деградацію.

Розумне суспільство, де мінімізована кількість ДУРНІВ, одночасно мінімізує і кількість ймовірних ПРОЙДИСВІТІВ. Бо тут існує чітка кореляція.

Кажуть, що коли до Ізраїлю прибували перші репатріанти з Радянського Союзу, в аеропорту Бен Гуріон їх довгий час зустрічав сивий чоловічок з великим плакатом, на якому було написано: «Только не думай, что ты будешь здесь самый умный! Потому что здесь такие все!»

Як на мене - краще й не скажеш!

Анатолій Матвійчук, facebook.com

Фото Getty Images



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.