Три правди про «харківську» угоду

 
Дозволивши Чорноморському флоту Росії й надалі базуватися в Криму, Україна так і не усвідомила до кінця тих «райдужних» перспектив, що відкрилися перед нею. Слід просто уважно прочитати документ, аби зрозуміти: в угоді написано не зовсім те, про що інформували громадськість.
 
По-перше, Росія отримала юридичне право на довічне базування свого флоту на території України. Це випливає із положення, відповідно до якого іноземний флот залишається в Криму не тільки на 25 років, а й «на наступні п’ятирічні періоди». Тобто не на одну п’ятирічку, як пояснив президент Росії Д. Медведєв одразу після підписання угоди у Харкові, що підхопили ЗМІ обох країн. Єдине обмеження, котре набирає чинності після 2042 року: один раз на 5 років сторони (Україна й Росія) матимуть змогу заявити про розірвання угоди.
 
По-друге, якщо інший склад Верховної Ради колись надумає денонсувати угоду, Україні доведеться повертати кошти, які накопичилися за пільгове споживання газу. Адже нинішня знижка – плата за перебування флоту в Криму після 2017 року. Це чітко виписано в документі. Щоправда, про відсотки в угоді не йдеться, однак виплатити їх Україну, вочевидь, зобов’яжуть – щонайменше за середньозваженою міжнародною ставкою. Передбачається, що до кінця 2010 року борг України перед Росією за пільгове споживання газу становитиме 3 млрд. дол. США, а потім щороку зростатиме на 4 млрд. У пояснювальній записці міністра закордонних справ К. Грищенка, який готував міждержавну угоду, цей борг названо «загальною економією коштів», що до 2019 року сягне 40 млрд. дол. США. Увага: після 2019 року знижка на газ вже не надаватиметься, принаймні це не передбачено ані міждержавною угодою про Чорноморський флот, ані чинними контрактами між «Нафтогазом України» і «Газпромом». Проте односторонню денонсацію документа Росія може не визнати.
 
По-третє, угода не обумовлює щорічних обсягів газу, на які поширюється знижка. З документа лише зрозуміло, що цей обсяг має погоджуватися між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром». Щоправда, такі цифри містяться в доповненні до газового контракту, дія якого закінчується 2019 року. Однак згодом вони можуть змінитись – це всього лиш контракт між господарськими суб’єктами, а не державами.
 
Додаток до контракту між НАК «Нафтогаз України» і ВАТ «Газпром» укладений лише російською мовою і містить таке ключове положення: «Фактическая цена на природный газ, поставляемый в объеме свыше 30 млрд. куб. м в 2010 году и 40 млрд. куб. м в год с 2011 года, не подлежит снижению». У філологів немає одностайної думки щодо змісту цього вітіюватого пункту: 1) не надається знижка на увесь газ, що купується в обсязі понад 40 млрд. куб. м на рік (якщо менше – то надається); 2) не надається знижка лише на той газ, що перевищує обсяг закупок 40 млрд. куб. м на рік; 3) не надається знижка на обсяг до 40 млрд. куб. м, куплений протягом року (на обсяг, що перевищує 40 млрд. куб. м, – надається). Поза сумнівом, угоди такого високого рівня мають містити більш чіткі формулювання.
 
Насторожує й те, що в «харківській» угоді йдеться про «кожний календарний рік, протягом якого застосовується вказане зниження». Невже можуть бути роки, протягом яких ці знижки не застосовуватимуться? Також упадає в око помилка в назві українського суб’єкта господарювання, який укладає контракти на постачання газу з Росією – НАК «Нафтогаз» замість НАК «Нафтогаз України» (див. оригінал на сайті ВРУ). Ще одна лазівка для зловживань?
 
Як бачимо, поспіхом підготовлена угода викликає чимало запитань, однозначних відповідей на які досі не дали урядовці. Допомогти їм не можуть і юристи. Головне науково-експертне управління Верховної Ради України, що здійснило експертизу документа, констатувало: «Угода не містить положень, які б забезпечували безумовне надання зазначеної знижки (на газ. – Ред.) з боку Російської Федерації».
 
Навіщо нам така угода – поживемо-побачимо. Слід, напевне, чекати, що згодом Росія змінить розуміння туманних положень цього хитрого міждержавного договору. Здається, наївно розраховувати на подарунок від Москви вартістю 40 млрд. дол. США. Не даремно ж президент Росії Д. Медведєв назвав цей документ «найважливішим дипломатичним успіхом». До речі, 17 травня він знову прибуде до України, щоб підписати, як сказав К. Грищенко, «більше десятка угод різного масштабу». Залишається сподіватися, що масштаб цих угод не буде катастрофічним для України.
 
Юрій ПОТАШНІЙ, журналіст

Наступна стаття »



Коментарі

  +0 #1 Олексій м.Миколаїв 11 мая 2010 г., 13:31:37
апупеть! слів немає.. одні матюки.. ще трохи і продадуть нас в рабство - або колонію зроблять. ппц.
  +0 #2 Джордж, Київ 11 мая 2010 г., 14:06:36
Чекаємо на остаточну здачу України в рабство. Вони взяли неслабий темп - поспішають.
  +0 #3 студент 11 мая 2010 г., 20:26:30
Кто-то сегодня не доплачивает за газ? Вот и будет рассчитываться с Россией. И во главе естественно с Януковичем и Азаровым
  +0 #4 alexandr 12 мая 2010 г., 10:50:45
ну мое не жалко сплошні ділета
  +0 #5 Микола 12 мая 2010 г., 11:34:43
Дивно, чому хвалені опозиційні юристи мовчать. Дивно, чому опозиціонери-політики жодного разу не використали аргументів, які наводить автор. Якщо самі не шарите, читайте пресу, панове.
  +0 #6 Днепр 1 июн. 2010 г., 13:44:26
Для МИКОЛИ. Оппозиционерам не дают слова сказать, как это было во время предвыборных агитаций. А Народ хотел видеть у руля зэка-разбойника и он его получил. Те, кто более-менее умный и образованный, те знали, к чему может привести правление этой банды. И голосовали за единственно умного человека в нашем правительстве, за Тимошенко. К сожалению, дебилов в нашей стране больше, чем умных. Вот поэтому от Украины скоро останется пшык - Янык отдал на растерзание России нашу державу. ВИВАТ, господа пока еще украинцы. Медленно идем в рабство к россиянам...

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.