Заява Юрія Луценка з приводу рішення Європейського суду

euro sud lutsenko

 
Як ми вже повідомляли, сьогодні Європейський суд визнав незаконним арешт Юрія Луценка, а також визнав наявність політичних переслідувань відомого українського опозиційного політика. З приводу цього екс-міністр зробив заяву на ім’я президента України та генерального прокурора. 


Заява Юрія Луценка з приводу рішення Європейського суду


Президенту України
Віктору Януковичу
Генеральному прокурору України
Віктору Пшонці

ЗАЯВА

26 грудня 2010 року слідчим в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України Сергієм Войченком була винесена постанова про мій арешт. Ця постанова була затверджена Першим заступником Генерального прокурора України Ренатом Кузьміним.

На підстави цього рішення та відповідного клопотання Печерський районний суд м. Києва 27 грудня 2010 року під головуванням судді Марії-Маргарити Пилаєвої прийняв незаконне рішення про тримання мене під вартою безтерміново.

5 січня 2011 року Апеляційний суд міста Києва у складі суддів Олександра Беця, Анатолія Кузьміна, Валерія Лашевича «не знайшов достатніх підстав» для скасування рішення Печерського суду про зміну запобіжного заходу з підписки про невиїзд на утримання під вартою.

18 лютого 2011 року суддя Печерського районного суду м. Києва Вікторія Гаркава прийняла рішення про подовження тримання мене під вартою на три місяці за відсутності моїх адвокатів, які не були попереджені про засідання суду.

25 лютого 2011 року головуюча в колегії суддів Апеляційного суду м. Києва Ольга Єфімова залишила незаконне рішення судді В.Гаркавої в силі.

23 травня 2011 року суддя Печерського районного суду м. Києва Сергій Вовк виніс рішення про подовження арешту із формулюванням «у зв'язку з відсутністю обставин зміна запобіжного заходу не доцільна».

Вже 27 лютого 2012 року судова колегія у складі трьох суддів Печерського районного суду м. Києва – Сергія Вовка, Анни Медушевської та Оксани Царевич – оголосила мені вирок про позбавлення волі на 4 роки із конфіскацією майна, забороною протягом 3 років обіймати державні посади, а також сплатити завдані країні «збитки» у розмірі 643 тис. грн. і в інтересах МВС виплатити майже 294 тис. грн.

Це рішення суду безапеляційно підтримала судова колегія Апеляційного суду м. Києва у складі суддів Івана Рибака, Валерія Одинця та Олега Присяжнюка. 16 травня 2012 року колегія суддів прийняла ухвалу про підтримання рішення Печерського районного суду м. Києва від 27.02.2012 р. про позбавлення мене волі на 4 роки.

3 липня 2012 року Європейський суд з прав людини прийняв рішення про порушення конституційних прав Юрія Луценка. Євросуд нарахував сім порушень конкретних статей Європейської конвенції з прав людини: два порушення параграфа 1 статті 5 (право на волю й безпеку) щодо арешту й ув'язнення Луценка, порушення параграфа 2 статті 5 (право бути інформованим щодо причини арешту), два порушення параграфа 3 статті 5 (право заперечити своє утримання під вартою) і порушення статті 18 (обмеження відносно використання обмеження права).

Відповідно до статей 16 Закону України «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини» (у разі невиконання або неналежного виконання Рішення винні службові особи, до повноважень яких належить це виконання, несуть адміністративну, цивільну або кримінальну відповідальність, передбачену законами України), статті 17 цього ж Закону (суди застосовують при розгляді справ Конвенцію та практику Суду як джерело права), статті 400-12 Кримінально-процесуального кодексу України (підстави для перегляду судових рішень Верховним Судом України),

ВИМАГАЮ:

- виконання рішення Європейського суду з прав людини та притягнення до кримінальної відповідальності Першого заступника ГПУ Рената Кузьміна, заступника прокурора міста Івано-Франківська Сергія Войченка, суддів Печерського районного суду міста Києва Сергія Вовка, Анну Медушевську, Оксану Царевич, Марію-Маргариту Пилаєву, Вікторію Гаркаву, суддів Апеляційного суду міста Києва Івана Рибака, Валерія Одинця, Олега Присяжнюка Олександра Беця, Анатолія Кузьміна, Валерія Лашевича, Ольгу Єфімову за порушення моїх конституційних прав, що виявилося у безпідставному арешті понад 18 місяців.

Нереагування на цю заяву буде підтвердженням відсутності верховенства права в Україні та продовженням курсу політичних репресій, що відбуваються в нашій державі.

Юрій Луценко,

в'язень Лук'янівського СІЗО з 27.12.2010 року

03.07.2012 р.

Джерело: "Народна самооборона"



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.