Відмова комісії у питаннях помилування щодо Юлії Тимошенко продиктоване особисто Януковичем

pomiluvannya timoshenko

 
27 квітня Комісія при президентові України у питаннях помилування відмовилася внести пропозицію про застосування помилування до лідера опозиції та партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, повідомляє byut.com.ua.


Комісія, по суті, втекла від відповідальності, сховавшись за юридично беззмістовним виправданням про те, що нібито не може вносити відповідні пропозиції, поки триває розслідування кримінальних справ проти Юлії Тимошенко та не завершено їх судовий розгляд. Члени комісії просто забули про існування презумпції невинуватості.

Як уже неодноразово заявляв захист Юлії Тимошенко, у вітчизняному законодавстві відсутні норми, на які посилається комісія. Більше того, згідно статті 106 Конституції України Президент України має необмежене право на помилування, порядок та особливості його застосування визначається самим президентом і його указами. Тому на сьогодні немає жодних юридичних підстав, які заважають винести позитивне рішення в цій справі, крім відсутності політичної волі у Віктора Януковича.

На жаль, своїм несправедливим рішенням комісія проігнорувала звернення сотень відомих та авторитетних українців: дипломатів і послів, політологів і громадських діячів, Героїв України, чемпіонів паралімпійських ігор, письменників, колишніх урядовців, депутатів місцевих рад Волинської, Житомирської, Хмельницької, Кіровоградської областей, Львівської та Луцької міськради, громадськості Києва, Запоріжжя, Закарпаття, Донеччини та інших міст і регіонів України.

Всі вони зверталися до президента з проханням помилувати Юлію Тимошенко до свята Великодня та забезпечити її повну політико-правову реабілітацію, тим самим надавши їй можливість брати участь у президентських виборах 2015 року.

Саме тому в Об’єднаній опозиції «Батьківщина» розцінюють рішення комісії виключно як політичне та продиктоване особисто президентом Януковичем. Дане рішення вкотре підтвердило замовний характер справ, порушених проти Юлії Тимошенко, та пряму зацікавленість Януковича в тому, щоб його головний політичний опонент продовжував незаконно перебувати за ґратами. Адже рішення Комісії про помилування носять лише рекомендаційний характер, а президент приймає особисте рішення про помилування тієї чи іншої особи.

Відмовившись помилувати Юлію Тимошенко, режим Януковича перекреслює європейську перспективу України, оскільки негайне звільнення політичних в’язнів та припинення політично вмотивованого кримінального переслідування проти опонентів влади є однією з принципових вимог Європейського союзу на шляху до підписання Угоди про Асоціацію з Україною.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.