​НАБУ презентувало Звіт про діяльність за ІІ півріччя 2018 року

У 176 справах, розслідування в яких завершили детективи, Національне бюро як орган досудового розслідування виконало своє завдання. Далі естафету прийняли Спеціалізована антикорупційна прокуратура як сторона обвинувачення і суд, який має визначити ступінь винуватості та міру покарання для корупціонерів. На цьому наголосив Директор НАБУ Артем Ситник 8 лютого 2019 року, повідомляє прес-служба НАБУ.


«У ІІ півріччі 2018 року про підозру повідомлено 44 особам, стосовно дій 61 особи розслідування завершено. Однак, як і раніше, збереглася негативна тенденція, коли справи передаються до суду, але там не розглядаються. Із 28 проваджень, скерованих до суду за минулі півроку, лише у восьми випадках судді розпочали розгляд по суті. Інші справи й досі перебувають на стадії підготовчого засідання», — зазначив Артем Ситник, презентуючи Звіт про діяльність інституції за ІІ півріччя 2018 року.

Директор НАБУ нагадав, що вироки судів — це не лише можливість покарати корупціонерів, а й повернути державі втрачені кошти: «Щонайменше 9 млрд грн можуть бути повернуті державі після винесення вироків суду у справах НАБУ і САП. Але, на жаль, через те, що справи у судах не розглядаються, ці гроші поки що є недієвим активом. Сподіваємося, зовсім скоро ВАС почне свою роботу і ситуація зміниться».

Разом із тим, поки суди зволікають із ухваленням рішень, НАБУ переконує підозрюваних добровільно повертати предмет злочину ще на стадії досудового слідства.

«Загалом у 2018 році під час розслідувань було добровільно повернуто 200 млн грн», — повідомив Директор Бюро.

За словами Артема Ситника, завдяки позовній роботі НАБУ домоглося визнання недійсними 94 угод, укладених на державних підприємствах, на загальну суму понад 4,77 млрд грн. Це означає, що у державних компаній з’являються реальні підстави для повернення вкрадених у них ресурсів.

При цьому саме корупції на держпідприємствах стосуються більшість розслідуваних детективами схем.

«У фокусі наших розслідувань — понад 30 держпідприємств. Загальний розмір збитків, яких вони зазнали, за попередніми оцінками, перевищує 18 мільярдів гривень» — зауважив Директор.

Головним досягненням України у сфері боротьби з корупцією за друге півріччя 2018 року Артем Ситник назвав рішучі кроки у напрямку створення Вищого антикорупційного суду.

«Ми маємо конкретне зрушення у цьому напрямку. Є люди, які, на нашу думку, мають достатні і ділові, і моральні якості для того, щоб працювати у ВАС. Я, користуючись нагодою, звертаюся до цих людей, щоб вони не боялися протистояти топ-корупції, як це робимо ми у НАБУ. Адже лише спільна робота трьох органів — НАБУ, САП та Антикорупційного суду — є запорукою успіху України у боротьбі з корупцією», — акцентував Директор Національного бюро.

Фото nabu.gov.ua



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

На линии фронта произошло 131 боевое столкновение, очень высокая боевая интенсивность, враг напирает на Бахмутском и Авдеевском направлениях

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.