​В Україні відновлюють військову юстицію

Верховна Рада України зробила перший крок до відновлення військової юстиції. Зокрема, 1 квітня було ухвалено за основу та в цілому законопроект 7058 (про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення діяльності органів прокуратури в умовах збройної агресії проти України).


Як йдеться у пояснювальній записці, досвід роботи у 2020−2021 роках спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері, особливо у зоні проведення Операції̈ Об’єднаних сил, засвідчив, що для «своєчасного реагування на сучасні виклики безпеці держави, законодавством має бути передбачена можливість комплектування окремих прокуратур військовослужбовцями Збройних Сил України».

Також законодавці акцентували: «Система спеціалізованих прокуратур у військовій та оборонній сфері, на відміну від територіальних прокуратур, будується за екстериторіальним принципом, що забезпечує максимальне наближення до структури і дислокації військових формувань та органів їх управління, для яких характерні висока мобільність і готовність до мобілізації резервів в особливий період. За необхідності такі прокуратури мобільно пересуватимуться разом з військами, забезпечуючи законність і правопорядок, з урахуванням специфіки внутрішньої діяльності самих військових об’єктів».

Прийнятий законопроект передбачає внесення змін до Закону України «Про прокуратуру» шляхом доповнення його ст. 42−1, якою буде врегульовано питання призову на військову службу прокурорів, відрядження їх до органів прокуратури та призначення на відповідні посади. Це не створює обов’язку комплектування органів прокуратури військовослужбовцями, але надає Генеральному прокурору таке право «для ефективного виконання передбачених законодавством функцій прокуратури в умовах триваючої агресії проти України».

Крім того, передбачається закріплення додаткових положень щодо незалежності таких прокурорів під час виконання службових обов’язків від військового командування та органів військового управління.

— Ми проголосували за фактичне повернення військових прокуратур, — зазначив у коментарі один із ініціаторів законопроекту, народний депутат України Максим Павлюк. — Крім того, ми адаптуємо сам кримінальний процес до реалій. На даний час до другого читання готується законопроект № 7183, який серед іншого визначатиме особливий режим досудового розслідування, судового розгляду в умовах воєнного стану. Мова йде, зокрема, про порядок дій під час відсутності доступу до Єдиного реєстру досудових розслідувань, неможливості розгляду певних видів клопотань слідчим суддею, неможливості звернення до суду з обвинувальним актом та інші.

За словами народного обранця, забезпечення законодавчої бази для існування військової юстиції — основний виклик, над яким зараз працює комітет ВР з питань правоохоронної діяльності.

— Однією з новацій, над якою зараз працюємо — запровадження військовї поліції (законопроект № 6569−1), — розповів Максим Павлюк.

Історичний екскурс

Вперше військову прокуратуру в Україні намагалися ліквідувати за часів віктора януковича.

Головні ініціатори реформ — на той час заступник керівника адміністрації Президента України Андрій Портнов та генпрокурор Віктор Пшонка. Серед аргументів: навіщо військова прокуратура країні, в якій фактично немає армії? Мовляв, військова прокуратура суперечить стандартам НАТО…

Реформаторске свербіння тоді викликало обурення серед ветеранів військової прокуратури. Верховному Головнокомандувачу Збройних Сил України вони надіслали відкритий лист:

«…що послужило підставою для реорганізації військових прокуратур, чи був на це державний запит або рекомендації Ради Європи, або приклади інших країн? Наскільки нам відомо ні запиту, ні рекомендацій не було».

Псевдореформаторам також нагадали, що військові прокуратури ефективно діють в США, Канаді, Великій Британії, Польщі, Угорщині, Іспанії, Італії, Греції, Португалії, Болгарії, Румунії та інших державах, у тому числі усіх країнах пострадянського простору.

«Крім Міністерства оборони і Збройних Сил України військовим прокурорам піднаглядні Державна прикордонна служба України, Служба зовнішньої розвідки України, Служба безпеки України, Управління державної охорони України, Державна спеціальна служба транспорту Міністерства інфраструктури України, Внутрішні війська Міністерства внутрішніх справ України, підприємства, установи, організації та заклади, що їм підпорядковані.

У повсякденній діяльності командування цих формувань керуються вимогами Статутів Збройних Сил України, що вимагає від військових прокурорів спеціальних знань у галузях військової адміністрації, тактики та бойового застосування військ, володіння спеціальними методиками проведення прокурорських перевірок, виявлення та розслідування злочинів, що відсутнє у працівників територіальних прокуратур", — написали тоді ветерани.

Утім, ці аргументи не почули ані на Банковій, ані на Різницькій… І тому 2012 року військові прокуратури ліквідували.

2014 року після початку військової агресії північного сусіда, анексії Криму та збройного вторгнення на Донбасі український парламент вніс зміни до законодавства та відновив систему військових прокуратур.

Але 19 вересня 2019-ого було ухвалено Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури», який, серед іншого, знову ліквідував військові прокуратури. Вже за ініціативи на той час заступника керівника офісу Президента України та майбутнього очільника офісу Генерального прокурора — Руслана Рябошапки.

Іноземний досвід

Якою має бути військова юстиція у країні, де тривають бойові дії? І чи суперечить військова прокуратура стандартам НАТО? Про це говорять військові юристи не перший рік говорять публічно, зокрема, 26 січня 2022 року у під час круглого столу «Окремі питання законодавчого врегулювання створення системи військової юстиції», що відбувася у Національному юридичному університеті у Харкові.

Велика Британія

Служба військових прокурорів (СВП) у Збройних Силах Великобританії сформована 01.01.2009 шляхом злиття служб прокуратури Військово-морських сил, Військово-повітряних сил та Сухопутних військ З С Великобританії. Очолює СВП директор, який призначає офіцерів на посади військових прокурорів. Діють під загальним наглядом Генерального прокурора Великої Британії. СВП проводить розслідування кримінальних справ та справ, що стосуються порушення військової дисципліни у ЗС країни. Є повністю незалежною організацією та не входить у систему військової ієрархії ЗС ВБ. Головний офіс СВП знаходиться на авіабазі Нортхолт та має представництва при військових судах Великобританії.

Ізраїль

Військова прокуратура Ізраїлю є структурною складовою Сил оборони (ЦАХАЛ), що здійснює нагляд за дотриманням законності в діяльності армії, її підрозділів і окремих військовослужбовців. При окружних військових судах військове звинувачення представлено прокурорами військових округів, а також: головним прокурором з оперативних справ; головним прокурором у справах дезертирів; головою транспортної прокуратури; головний прокурор з особливих доручень (координує діяльність окружних прокуратур і представляє обвинувачення при Військовому апеляційному суді, а також при окружних судах в справах особливого характеру (наприклад, у справах щодо високопоставлених офіцерів).

Італія

У системі військової юстиції Італії існують такі органи: Рада військової магістратури; Генеральна військова прокуратура Італії при Верховному касаційному суді; Генеральна військова прокуратура Італії при Військовому апеляційному суді; Військовий апеляційний суд. Адміністративним органом управління в системі військової юстиції є Рада військової магістратури. Органами військової юстиції першої інстанції є три військові прокуратури та три трибунали — у містах Рим, Верона та Неаполь. До органів другої інстанції відносяться: Генеральні військові прокуратури Італії при Верховному касаційному суді та при Військовому апеляційному суді, а також сам Військовий апеляційний суд. При кожному представництві Військового апеляційного суду існують відділи Генеральної військової прокуратури на чолі з генеральними військовими адвокатами. До складу Військового апеляційного суду також входять судова колегія та три військові трибунали (м. Рим, м. Верона, м. Неаполь). Військові трибунали, серед іншого, мають у своєму складі військові республіканські прокуратури.

Польща

У структуру прокуратури Республіки Польща входить Департамент з військових справ, а також відділення окружних прокуратур та районних прокуратур, що відповідають за розгляд військових справ військовими судами та інші повноваження (далі — прокурори з військових справ), які підпорядковуються заступнику Генерального прокурора з військових справ. Прокурори з військових справ, які є кадровими військовослужбовцями, також виконують службові завдання у випадку застосування чи перебування ЗС РП за межами країни, у разі оголошення мобілізації, введення військового стану та у випадку війни. Також існують військова поліція та військові суди.

Румунія

Ключовою структурою у системі військової юстиції Румунії є Управління військових судів. В структурі міністерства національної оборони Румунії діє Дирекція військових судів, яка займається організацією діяльності в межах своєї компетенції. Військові установи, які здійснюють правосуддя: військові суди; територіальний військовий трибунал; військовий апеляційний суд; районні військові суди; військові суди, які мають статус військової частини. До кожного військового суду Румунії, входить відділ військової прокуратури. Зазначені військові прокуратури мають статус військової частини. До складу військової прокуратури входять: кримінальна та судова служби; служба мобілізації, людських ресурсів; економіко-фінансовий, бухгалтерський та адміністративний відділ; відділ обліку документів з обмеженим доступом.

США

Американська система військової юстиції діє з 1806 року і діє на підставі Єдиного кодексу військової юстиції. Існує три види військових судів: дисциплінарний військовий суд — розглядає справи стосовно осіб рядового та сержантського складу, які скоїли незначні правопорушення; спеціальний військовий суд — має право розглядати справи про малозначущі та тяжкі злочини. Разом із тим, суд обмежений у призначенні покарань (не більше шести місяців позбавлення волі або трьох місяців виправних робіт); загальний військовий суд — може розглядати усі справи про злочини, скоєні військовослужбовцями, а також справи цивільних осіб, що перебувають на службі у ЗС США, або підлягають військовій юрисдикції у зв’язку з умовами воєнного часу. Цей суд має право призначати будь-яке покарання за законом, у тому числі смертну кару та довічне ув’язнення. Вищою апеляційною інстанцією для військових судів є військово- апеляційний суд виду ЗС США. Система військово-прокурорського нагляду відповідає структурі виду ЗС США. Органи цієї системи в США не є частиною федеральних органів прокуратури, а входять до складу видів ЗС США. Представник З С США, посада якого прирівнюється до військового прокурора, контролює здійснення правосуддя у суді виду ЗС США згідно з Єдиним кодексом військової юстиції та підпорядковується начальнику штабу виду ЗС США. У системі військової юстиції діють наступні органи досудового розслідування: служба розслідувань Міністерства оборони США; командування розслідувань СВ ЗС США; служба розслідувань ВМС ЗС США; офіс спеціальних розслідувань ВПС ЗС США, військова поліція. Таким чином, у ЗС США система військово-прокурорського нагляду відповідає структурам видів збройних сил. Елементи цієї системи є самостійними органами розслідування, не відносяться до федеральних органів прокуратури і входять до складу видів ЗС США.

Канада

Канадська служба військової прокуратури — це особливий підрозділ у складі Збройних сил Канади. Ця служба була утворена 1 вересня 1999 року. Завдання КСВП полягають у справедливому, швидкому та доступному розгляді справ, вчинених військовослужбовцями. Девіз служби — Ordo per Justitia — Дисципліна через справедливість. Військовослужбовці КСВП є підготовленими юридичними працівниками, які переглядають справи, що передаються до суду органами досудового розслідування. Переглянувши докази, вони визначають, чи є обґрунтована перспектива засудження і чи є в інтересах суспільства продовження розслідування. Якщо так, то справа передається на розгляд у воєнний суд. Воєнний суд може відбуватися в будь-якому місці, де працюють Збройні сили Канади: від тимчасового притулку в Афганістані до військової зали суду в Оттаві. У разі оскарження рішення у судовому засіданні офіцер КСВП представляє інтереси ЗСК перед Воєнним апеляційним судом. Військовослужбовці КСВП також надають постійну юридичну консультацію Національній службі розслідувань з таких питань, як ордери на обшук, погоджують обвинувачення та інші юридичні поради щодо розслідувань.

Португалія

Військова державна прокуратура належить до Федеральної державної прокуратури і є відомством, відповідальним за військові злочини в рамках військового правосуддя, створена в 1920 році з появою Кодексу судової організації та військового процесу. Протягом багатьох років ВДП відповідає за збереження ієрархії та дисципліни у Збройних Силах, відповідальних за збереження національного суверенітету. Діяльність військової прокуратури регулюється спеціальним законом, який відносить цю структуру до Військових органів юстиції. Військова державна прокуратура здійснює кримінальне переслідування, вирішує питання несумісності або недостойності перебування на військовій службі, організовує досудове розслідування органами військової поліції, координує їх діяльність, підтримує обвинувачення в суді.

Іспанія

Військовий юридичний корпус виконує функції застосування правосуддя в межах Збройних сил Іспанії. Їх функції ідентичні тим, які виконують державні прокурори. Військова юстиція має свої представництва у постійних арміях, є частиною судової влади держави. Їх юрисдикція поширюється на кримінальні справи, захист прав у дисциплінарному провадженні та інші питання, визначені законом. Наразі його склад налічує близько трьохсот військовослужбовців. Військова прокуратура Іспанії відрізняється жорстким відбором військовослужбовців, для них обов’язковою є вища військова та вища юридична освіти, а також знання англійської мови. Окрім того, вони проходять спеціальне навчання в залежності від роду військ, у яких вони будуть виконувати свої функції.

Болгарія

У системі органів прокуратури Болгарії функціонують 5 військово-окружних прокуратур. Відповідно до положення п. 3 ст. 37 КПК на військові прокуратури покладено обов’язок розслідувати справи про злочини, вчинені військовослужбовцями Збройних Сил та працівниками Міністерства внутрішніх справ, які беруть участь у міжнародних військових чи поліцейських представництвах за кордоном, серед яких контингенти, які беруть участь в операції Міжнародних сил сприяння безпеці в Афганістані, військової операції Європейського Союзу в Боснії та Герцеговині та інші. Військові прокурори та слідчі мають військові звання та не підпорядковуються військовому командуванню. Також функціонують військові суди.

Греція

Існування військових прокурорів у Греції передбачено окремим військово-кримінальним та процесуальним кодексом, на них покладено обов’язок кримінального переслідування за військові злочини та підтримання обвинувачення в суді. У цій країні існують також військові суди та військовий суд ВМС.

Данія

Військова прокуратура Данії — це незалежний орган Міністерства оборони, який розслідує та розглядає військові кримінальні справи. Військовий прокурор не залежить від системи оборони та військового командування. Основою військової прокуратури є військова кримінально-виконавча система, яка отримала сучасний зміст після законодавчої реформи у 2005 році. Юрисдикція військових прокурорів поширюється не лише на території держави, але й за її межами.

Ірландія

Військова прокурора існує в системі Міністерства оборони Ірландії, де діють також військові суди, до складу Міністерства входить Директор з військових переслідувань, який по суті є Головним військовим прокурором і здійснює функцію підтримання обвинувачення у військових судах.

Нідерланди

Військові прокурори Нідерландів відповідають за виконання завдань військової поліції, підтримують обвинувачення в суді. На відміну від цивільних прокурорів, які в суді виступають у спеціальній чорній мантії, військові прокурори зобов’язані підтримувати обвинувачення лише у військовій формі, мають офіцерські звання.

Військові прокуратури розташовуються у місцях найбільшої концентрації військ, а їх повноваження розповсюджуються на весь світ.

Швейцарія

У системі судочинства Швейцарії існують військові суди, які діляться за територіальним та мовним принципами (франкомовний, німецькомовний та італомовний). У складі кожного військового суду існує інститут військових прокурорів.

Азербайджан

У систему органів прокуратури Азербайджанської Республіки входить Військова прокуратура АР, Військова прокуратура Нахчиванської Автономної Республіки, військові спеціалізовані прокуратури. Військові прокуратури утворюються на території розміщення військових гарнізонів Збройних сил АР з урахуванням кількості військових частин. Військову прокуратуру АР очолює Військовий прокурор АР, який одночасно являється заступником Генерального прокурора. Офіцери військових прокуратур АР за своїм статусом є військовослужбовцями Збройних сил АР, але призиваються та звільняються з військової служби Військовим прокурором країни.

Олена МЕЛЬНИК - журналіст, юрист

Фото i-ua.tv



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.