Суд над «васильківськими терористам» - сумнівність обвинувачень і доказів наявна

24.01.2012. Сьогодні у Києво-Святошинському районному суді продовжився розгляд справи «васильківських «терористів» – Ігоря Мосійчука, Сергія Бевза і Володимира Шпари, яких звинувачують в екстремістській діяльності та підготовці до теракту.
 
Все засідання прокурор читав обвинувальний висновок, який має 63 сторінки (!). Почалося це читання в кінці минулого засідання, і сьогодні ще не закінчилося.
 
Цього разу засідання проходило у іншому, трохи світлішому залі, а підсудні від початку сиділи в клітці з незакутими руками. Засідання почалося з того, що Ігор Мосійчук подав клопотання від себе і двох інших підсудних: «Після судового засідання 4 січня наші рідні стали свідками розмови працівників СБУ з конвоєм щодо вивезення нас із Лук’янівського СІЗО до якогось ІТТ. Вчора була спроба знову нас вивезти. Ми сприймаємо це як тиск. Просимо суд прийняти рішення, щоб нас нікуди не вивозили. До того ж, член слідчо-оперативної групи СБУ Дмитро Єрмакович погрожував нашим родинам і друзям».
 
Суддя Бурбела Ю.С.: «Якби ви спілкувалися з вашим захисником, ви б знали, що без дозволу суду ніхто не має права нікуди вивозити підсудних».
 
Мосійчук: «Вчора ми не мали змоги звернутися до захисників, а нас вивели з камер і збиралися вивозити».
 
Суддя: «У нас паралельно в суді відбувається розгляд кількох справ. Привезти вас складно. Це чисто технічне питання, а ви користуєтесь чутками. Єдине, кудись вас можуть вивезти – напередодні засідання в ІТТ Києво-Святошинського райвідділу, і це пов’язано з режимом роботи конвою».
 
Прокурор проводжує читати обвинувальний висновок.
 
(Прокурор читає скоромовкою, тому можливі деякі неточності, зокрема, в цифрах і прізвищах – О.Б.).
 
Згідно цього висновку, влітку 2011 р. Мосійчук, Бевз і Шпара, будучи членами організації «Патріот України» і Соціал-Національної асамблеї, виступаючи за насильницьке знищення на території України пам’ятників комуністичних лідерів, вступили у злочинну змову з метою знищити пам’ятник Леніну у Борисполі шляхом підриву, що могло завдати шкоду людям. Їхньою метою, зокрема, було привернути увагу громадськості до своїх поглядів.
 
Також вони виготовили 50 листівок з погрозами знищення пам’ятника Леніну і закликами до повалення існуючого ладу і вчинення терактів.
 
Невстановлені особи за погодженням з підсудними виготовили цей вибуховий пристрій і розмістили його, а також листівки, за адресою по вул. Грушевського (офіс у Василькові).
 
Співробітники СБУ розкрили злочинний умисел і запобігли йому на стадії готування. 22.08.2011 р. вони вилучили пристрій і листівки. Експертиза з’ясувала, що вилучене є вибуховим пристроєм, виготовленим кустарним способом людиною, що має знання підривника. Використано нітроцелюлозу і мисливський порох вагою біля 570 грам. При виявленні та вилученні міг вибухнути (що ж ви виносили його голіруч? – О.Б.).
 
Також Мосійчук у невстановленому місці придбав 8 набоїв калібру 7,62 і сховав у вентиляційній шахті в туалеті у себе вдома.
 
Шпара у невстановленому місці придбав тротилову шашку, яку теж сховав у себе вдома у коридорі. Також придбав вогнепальний пістолет «Зоракі» і боєприпаси до нього, якими спорядив магазин (13 набоїв) і теж сховав – під тумбочкою у дитячій кімнаті (старшій дитині – біля 10 років! Розумієте всю небезпеку такого вчинку, певніше, весь ідіотизм такої підстави з боку силовиків? – О.Б.).
 
Також Шпара придбав особливо небезпечну заборонену психотропну речовину СР-19 вагою 0,045 г. і теж сховав у шафі у дитячій кімнаті.
 
Бевз за невстановлених обставин від невстановлених осіб отримав файли для друку буклету СНА з екстремістськими закликами, який зберігав у своєму комп’ютері. Надалі Бевз, будучи представником влади, доставив ці листівки до кімнати свого знайомого Чернеги і зберігав там (206 та 31 штука, двох видів). Листівки закінчувалися словами «Патріоти України, на карті нація!» (страшна крамола – О.Б.). Начебто там були заклики до збройного повалення існуючого ладу. А Бевз був представником влади, це обтяжуюча обставина (наскільки я розумію, він, як депутат Васильківської міськради, є все-таки представником місцевого самоврядування, а не влади – О.Б.). Йому інкримінують розповсюдження цих листівок, а також незаконне поводження зі зброєю та вибуховими речовинами.
 
(Жодного разу конкретних «закликів до повалення» в обвинувальному висновку процитовано не було. За свідченням близьких підсудних, екстремістськими визнані слова на кшталт «чужинська промосковська влада», і це означає, що треба шукати альтернативну незалежну експертизу – О.Б.)
 
Мосійчук провину не визнав і показав 27 і 28.10.2011, що йому надходили погрози від Гаврилюка, Мельниченка, Боровика та інших, що йому будуть підкинуті наркотики і зброя, і його посадять. Це було пов’язано із виборами у селі Саливонки і викриттям Мосійчуком земельних афер у цьому селі. Також Мосійчук намагався закрити там рибний завод, бо він є небезпечним для екології. Через це все у нього виникли неприязні стосунки із зазначеними громадянами.
 
Також Мосійчук показав, що Гаврилюк погрожував його дружині і його знайомому Зателепі. Бачив за собою спостереження, і що ці люди спілкувалися з Гаврилюком тощо. Дружину після арешту шантажували, вимагаючи від Мосійчука показів, що вибори міського голови начебто були сфальсифіковані – тоді його відпустять.
 
До вилученого у нього Мосійчук не має жодного відношення. Обшук проводився незаконно, бо слідчий не пред’явив свої документи і документи, які дають саме йому право на проведення обшуку. Членом ПУ Мосійчук не є, але йому відомі програмні документі і діяльність цієї організації. Йому не відомо, щоб члени цієї організації використовували вибухівку чи зброю, члени СНА також.
 
Звідки в офісі взялися вибуховий пристрій та листівки, він не знає. Востаннє там перебував у травні 2011 р. Що бориспільського Леніна буде демонтовано згідно рішення міськради, знав з Інету, ні від кого закликів про його підрив не чув. До того ж, згідно експертизи, пристрій призначено для ураження живої сили, а не пам’ятників.
 
Мосійчук підозрює, що вибуховий пристрій виготовив Гаврилюк. Вентиляційна шахта є наскрізною, набої могли кинути мешканці вищих поверхів.
 
Покази допитаного як підозрюваного Крикунова: Мосійчук матеріально підтримував васильківських патріотівців, усі троє мали навички володіння зброєю і вибухівкою, набуті на вишколах, у червні 2011 повідомляли йому про свої плани виготовити саморобну бомбу і підірвати Леніна у Борисполі, щоб привернути увагу до своєї діяльності і встановити в Україні націократичний режим. Пропонували йому участь, хотіли від нього матеріальну підтримку. Згодом його запросили на офіс, де повідомляли, що вибухівка вже готова і вони чекають лише дня Незалежності. Також нібито бачив листівки із погрозами теракту щодо Леніна і закликами до вчинення подібних терактів тощо.
 
На очній ставці з Мосійчуком підтвердив свої покази.
 
Покази свідка Дорошенка (це псевдонім – О.Б.). На початку 2010 року познайомився з підсудними, членами ГО «Патріот України», згодом був на зборах ПУ, звідки дізнався про погляди цієї організації. Мосійчук, Бевз та Шпара були там присутні. Вони казали йому, що хочуть створити політичну партію, а для цього треба стати відомими громадськості і здобути популярність – наприклад, демонтувавши пам’ятник Леніну у Борисполі (демонтувати цей пам’ятник закликав Шпара, а Бевз підтримав). Почалося обговорення, в результаті якого вирішили його підірвати. По завершенні зборів Шпара спитав у Дорошенка, чи є у нього болти (!) Згодом на офісі питали, чи є кошти для купівлі пороху.
 
Свідок Ярмоленко: у 2010 р. познайомився з членами ПУ, в т.ч. «Гуманістом» і «Сполохом» (Шпарою і Бевзом). Відвідував збори, де пропагувався соціал-націоналізм. Був на вишколах, де навчали стрільбі з пневматики (!), ножовому і рукопашному бою, промисловому альпінізму. Теж нібито чув, як вони розмовляли про підрив Леніна і про те, що у них вже є вибухівка. Наприкінці лютого 2011 р. найактивніші прихильники на чолі зі Шпарою обговорювали підрив бориспільського Леніна, казали про те, що в інеті можна знайти, як виготовити вибухівку. Згодом він дізнався, що вибухівка вже готова і зберігається в одному з приміщень у Василькові. Також свідку відомо, що Мосійчук фінансував ПУ.
 
Свідок Бондаренко, прихильник ПУ. Відвідував вишкіл у лісі в Харківській області, яким керував Шпара, де висловлювались націоналістичні ідеї, в т.ч. про чистоту білої раси. Рукопаш, ножовий бій і заклики до підриву пам’ятника у Борисполі.
 
Покази свідка Зателепи, директора ТОВ «Княже місто»: йому відомо, що приміщення офісу Бевзу надав Мосійчук.
 
Ще один свідок (здається, Крохмаленко): Мосійчук фінансував ПУ. Висловлювали націоналістичні гасла, пошкодили ятки, де торгують в’єтнамці, тощо. Закликали зруйнувати бориспільського Леніна і зруйнували калинівського.
 
Покази Голодного (понятий при огляді місця подій у Василькові) – бачив, як СБУшники вилучали вибуховий пристрій і листівки. Аналогічні покази Ладунського.
 
Покази понятих, присутніх під час обшуку вдома у підсудних. (Шпаченко, Супрун):
 
Свідок Дзюбенко (водій Мосійчука) показав, що неодноразово возив Мосійчука на збори ПУ, і що офіс належить Мосійчуку.
 
Свідок Корчинський показав, що йому невідомо, хто виготовив пристрій та листівки.
 
Свідок Шестаков: невідомо, хто виготовив пристрій та листівки.
 
Свідку Боровику теж невідомо, хто міг виготовити. Заперечив, що після арешту Мосійчука він телефонував його дружині, погрожував та шантажував її.
 
Свідок Гаврилюк: Діяльність ПУ побудована на силовому та моральному тиску на громадян, які не поділяють їхні погляди. Били іноземців, зокрема, в’єтнамців і циган. А Мосійчук висвітлював це в Інтернеті. Хто виготовив пристрій і листівки, не знає. Зустріч з дружиною Мосійчука і погрози їй заперечує.
 
Жодної причетності Гаврилюка до виготовлення вибухового пристрою в ході обшуку у нього виявлено не було.
 
Свідок Сергієнко: підсудні є активістами ПУ, користуються таким-то приміщенням у Василькові, незаконно знесли пам’ятник Леніну у Калинівці за допомогою кувалд, ломів і мотузок, а Мосійчук це висвітлив у мережі Інтернет.
 
Свідок Ісіченко ніколи не чула від Боровика і Шестакова погроз на адресу Мосійчука і т.д.
 
Далі в обвинувальному висновку перераховується усе вилучене у підсудних – вибухівка, зброя, листівки, схеми виготовлення вибухівки і макети листівок на картці пам’яті, 10 оптичних дисків зі схемами вибухівки і макетами листівок – багато разів те саме.
 
Оголошують результати дослідження сайтів ПУ і СНА. Допит сантехніка: вентиляційна шахта в домі Мосійчука не є наскрізною. Експертиза показала, що набої є боєприпасами.
 
Згадуються результати прослушки розмов Мосійчука з невідомим чоловіком. Мосійчук нібито казав, що може придбати незаконно зброю, зокрема, пістолет «Зоракі».
 
Шпара провину свою теж не визнав. Показав, що є активістом ПУ і СНА. Приїхав у Васильків на запрошення Мосійчука, який створював там осередок СНА.
 
Мета СНА: створення власної політичної сили, основна ідеологія якої співпадатиме з ідеологією ПУ.
 
Очолював Васильківський осередок ПУ (не зареєстрований). Працював директором ЖЕКу.
 
Від приміщення офісу ключі були у нього, Бевза, Чернеги і ще кількох людей. Туди завжди також могли проникнути сторонні, бо двері були у занедбаному стані. (Прокурори заперечують – нібито там був надійний замок).
 
Заклики у листівках суперечать програмним цілям ПУ. (Це прокурори «спростовують» інформацією про вишколи з рукопашем і ножовим боєм). Вибухівку і листівки вважає провокацією, до якої можуть бути причетні Боровик, Неділько, Сергієнко, з якими у нього склалися неприязні стосунки. Вибухівку міг підкинути Гаврилюк.
 
Зброю у його помешкання могла підкинути, наприклад, Малиневська – наскільки я зрозуміла, це колишня дружина власника помешкання, яка з ним ворогувала. На допиті свідок Малиневська показала, що нічого подібного не робила і у неї немає ключів від помешкання Шпари.
 
Шпара, прослухавши запис своєї телефонної розмови, заперечив, що казав слова: «Короче, для террористической деятельности нужны бабки». Йому невідомо, хто виготовив пристрій та листівки.
 
(Господи, наскільки ж обережним треба бути у телефонних розмовах! Я теж, іронізуючи над прослуховуванням моїх розмов, іноді кажу: «Кого ж їм ще слухати – тільки нас, матьорих злочинців» або «Хай слухають, все одно я по телефону не скажу, де труп зарито» – і це мені теж колись можуть інкримінувати, і написати в обвинувальному висновку, що я терорист і вбивця  – О.Б.)
 
Поговорила з близькими, які не один раз чули цей запис під час слідства – виявляється, все ще простіше: там чітко чути, як Шпара каже «практичної діяльності». Та й чи міг би справжній терорист сказати «для терористичної діяльності»? Звісно, що ні. Він сказав би: «для справи» абощо.
 
Далі – повторення показів усіх свідків, що по Мосійчуку.
 
Повторення результатів експертиз – характеристики вилученого вибухового пристрою, листівок, дисків, флешки «трансенд». Повторення протоколу про огляд сайтів ПУ і СНА. (Цей огляд підтвердив, що підсудні є активістами цих організацій, і що на сайті є заклики до пошкодження пам’ятників Леніну, що засвідчує політичні погляди підсудних).
 
Перед зачитуванням останнього епізоду, по Бевзу, адвокат попросив перерву, і суддя оголосив технічну перерву на 15 хвилин, до 16:30.
 
Засідання продовжується. Прокурор зачитує обвинувачення Бевзу. Він також не визнав своєї провини, у гуртожитку, де знайшли листівки, ніколи не жив, тільки зареєстрований там був, і звідки вони там взялися, не знає.
 
Показав, що з 2010 року є депутатом Васильківської міської ради і був директором КП «Васильківський комбінат житлово-комунальних послуг». Приміщення офісу за його згодою використовували Шпара і Чернега для роботи своїх комунальних підприємств. Хто ще мав ключі від приміщення, він не знає.
 
І листівки, і вибухівку вперше побачив під час їх вилучення. Листівки вважає підробкою, бо патріотівці ніколи не використовували свастику і не закликали до фізичного знищення високопосадовців, ніколи не закликали вивчати підривні матеріали, до того ж листівки оформлені у не властивому ПУ стилі.
 
Повторення показів свідків, результатів експертизи по вилученому у підсудних. Знову багато кажуть про листівки, де нібито були заклики до силового повалення ладу, але цих закликів не цитують, а цитують лише початок і кінець тексту листівки – на кшталт «Слава Україні! Героям Слава!», «Майбутнє належить нам!» тощо.
 
На цьому суддя, о 17:00, у зв’язку із закінченням робочого дня, оголосив перерву до 15:30 6 лютого.
 
P.S. Журналісти, вийшовши із судової зали, знущаються з показів свідків обвинувачення, явно даних під тиском і написаних «під копірку», особливо з епізоду про те, як у хлопця питали, чи є у нього болти. Трохи раніше, виходячи на перерву, один з журналістів сказав: «Грьобаний стид! Це єдине, що про це можна сказати.
 
Олена БІЛОЗЕРСЬКА, фото автора


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Заява спікера Джонсона нарешті підкріплена його рішучістю винести на голосування 60 мільярдів доларів допомоги від США Україні

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.