КСУ оприлюднить рішення щодо справи про рівність сторін судового процесу

ksu17 04 2012

У середу, 18 квітня о 10 годині, Конституційний Суд України оприлюднить прийняте 12 квітня Рішення у справі за конституційним зверненням громадянина Трояна Антона Павловича щодо офіційного тлумачення положень статті 24 Конституції України (справа про рівність сторін судового процесу).

Суддя-доповідач у справі – Михайло Колос.

Суть питання

Громадянин України Троян Антон Павлович, будучи засудженим до позбавлення волі та відбуваючи покарання у кримінально-виконавчій установі закритого типу, звернувся із цивільним позовом до суду загальної юрисдикції. Проте суд не дозволив йому як стороні брати участь в судовому засіданні, зазначивши, що Цивільним процесуальним кодексом України не передбачена доставка засуджених під конвоєм для участі в цивільному процесі.

У зв’язку із цим автор клопотання просить Конституційний Суд України офіційно витлумачити положення частини першої статті 24 Конституції України „громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом“ в аспекті питання, чи має право засуджена особа, яка перебуває у місцях позбавлення волі, бути доставленою до суду для участі в судовому процесі у справах цивільної юрисдикції.

На думку Трояна А.П., суди України неоднозначно вирішують питання щодо можливості засуджених, які перебувають у місцях позбавлення волі, брати безпосередню участь у судових засіданнях під час розгляду справ, в яких вони є стороною. В одних випадках суди приймали рішення щодо етапування засуджених для участі у судових засіданнях або визнавали їх право бути присутніми у судовому засіданні, де вони були стороною у справі, а в інших – відмовляли у задоволенні таких вимог.

Автор клопотання вважає, що недопущення його як позивача до особистої участі у розгляді судом справи у зв’язку з тим, що він відбуває кримінальне покарання у виді позбавлення волі на певний строк у кримінально-виконавчій установі закритого типу, є дискримінаційним і таким, що порушує конституційне право на рівний доступ до правосуддя.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.