ВАС України відмовився визнати незаконним призначення Лутковської омбудсменом

vasu lytkovska

 
Вищий адміністративний суд України відмовився задовольнити позов народного депутата з фракції «БЮТ-Батьківщина» Юрія Одарченка до Верховної Ради України про незаконність призначення Валерії Лутковської Уповноваженим з прав людини та приведення її до присяги. Відповідне рішення колегія суддів оголосила вчора, 6 червня.


На засіданні у середу Юрій Одарченко та представник його інтересів у суді Дмитро Ільченко просили суд визнати протиправними дії ВР щодо призначення Валерії Лутковської Омбудсменом та скасувати постанови, якими була звільнена її попередниця, Ніна Карпачова.

Заяву вони мотивували порушенням вимог чинного законодавства, зокрема, порушенням процедури призначення та призначення Уповноваженим особи, яка не має права займати дану посаду.

Серед головних аргументів позивачів - відсутність у новопризначеної досвіду правозахисної діяльності, порушення у проведенні процедури таємного голосування, приведення до присяги особи на підставі постанови, яка не набрала чинності, дії ВРУ щодо приведення Лутковської до присяги, перевищення повноважень лічильною комісією тощо.

Суд відмовив позивачеві у клопотаннях про витребування оригіналів бюлетенів, у витребуванні протоколу лічильної комісії з окремою думкою. Також суд відмовив Одарченку перенести судове засідання на 10 днів для збору інших доказів у ході справи.

Після відмови заслухати у суді в якості свідків народних депутатів В’язівського та Олійника, Юрій Одарченко сам виступив свідком у засіданні. Він засвідчив недійсність виборчих бюлетенів, але й після цього колегія суддів не погодилася витребувати відповідні докази.

Заслухавши аргументи сторін, колегія суддів постановила відмовити Одарченку в задоволенні позову в повному обсязі. Судді зачитали тільки резолюційну частину постанови, мотивувальна частина буде оприлюднена протягом п'яти днів.

«Суд відмовив нам у всіх клопотаннях. Це однозначно була «гра в одні ворота». Коли ми попросили перенести засідання, щоб зібрати нові докази, нам також відмовили» - заявив Одарченко.

Коментуючи журналістам рішення суду, депутат повідомив, що збирається подавати до Європейського суду, оскільки порушення законодавства при обранні Омбудсмена 24 квітня цього року очевидні.

За його словами, Рада має скасувати постанови про «Про призначення Лутковської В.В. Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини» від 24 квітня 2012 року та визнати протиправними свої дії щодо приведення Лутковської до присяги 27 числа того ж місяця. А також скасувати постанову про звільнення Карпачової. 

Юрій Одарченко також зазначив, що заяву до Європейського суду з прав людини з цього приводу буде подано найближчим часом, повідомляє byut.com.ua.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.