Чи гарантує Європейська конвенція з прав людини право на жебракування ?

У справі Lacatus v. Switzerland ЄСПЛ вирішував питання застосовності статті 8 ЄКПЛ до жебрацтва. Заявниця ромської національності була дуже бідна. Вона не вміла читати та не мала роботи, не отримувала соціальної допомоги та не була на утриманні іншої особи.


Під час перебування на території Швейцарії на неї було накладено штраф за жебрацтво, яке було заборонено у відповідному регіоні. Її було зобов’язано заплатити 500 франків. У разі несплати штрафу, заявниця мала відбути 5-ти денний строк ув’язнення. Це й відбулось, оскільки заявниця очікувано не змогла заплатити такий штраф.

ЄСПЛ визнав порушення статті 8 ЄКПЛ.

Вирішуючи про застосовність статті 8, ЄСПЛ послався на поняття людської гідності. Суд вирішив, що людська гідність знецінюється у разі якщо у особи немає достатніх засобів для існування. У таких справах особливі умови мають бути взяті до уваги, особливо реальність економічної та соціальної ситуації особи.

У цій справі, застосовуючи безумовну заборону жебракування та засуджуючи заявницю, органи влади обмежили її в можливості наближатись до людей для отримання від них допомоги, яка в її ситуації, була одним із можливих засобів задоволення основних потреб.

На думку Суду, право просити інший людей про допомогу виходить із самої суті прав, гарантованих статтею 8 ЄКПЛ.

А тепер просто: особа ромської національності, не вміє читати, жебракує і тільки цим і живе, відбула покарання за це жебракування, а потім "покарала" Швейцарію за те, що Швейцарія покарала її. Тепер мабуть жебракує на законних підставах, пред'являючи рішення ЄСПЛ кожному поліцейському, можливо навіть тренінги організовує для своєї спільноти про те, як захистити свої права...

Присуджено 922 євро в якості відшкодування моральної шкоди.

Ирина Кушнир



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Враг продолжает атаковать нашу страну по ночам ракетами, шахедами, а также обстреливать ракетными системами залпового огня

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.