Харківський суд приготував для Тимошенко «скляне судилище»

sud harkiv timo

 

Київський районний суд Харкова сьогодні продовжив розгляд сфабрикованої проти Юлії Тимошенко справи щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" у 1997-1998 роках. 


До зали суду за перебігом судового процесу прийшли спостерігати екс-президент Європарламенту Пет Кокс та колишній Президент Польщі Олександр Кваснєвський, які були уповноважені Європейським парламентом здійснювати моніторинг судового розгляду справ Юлії Тимошенко. 

За інформацією прес-служби БЮТ, у судовій залі, за авторства міністра внутрішніх справ Віталія Захарченко та його безпосереднього керівництва, встановлено скляний бокс для підсудних, всередині якого знаходяться два столи, стільці, дві тумби, мікрофон, живі квіти та картини. Вперше у судовій практиці у скляній клітці знайшлося місце для плазмового екрану, на який виводиться відеотрансляція з камер спостереження у суді. 

Тимошенко не збиралися примусово доставляти до суду

Як повідомила вчора прес-служба Держаної пенітенціарної служби України, Юлію Тимошенко не будуть примусово доставляти до суду у справі «Єдині енергетичні системи України», оскільки раніше вона написала заяву про відмову від участі у судовому процесі, посилаючись на висновок німецького професора К.М. Айнхойпля. Відповідні документи (заява Ю. Тимошенко і висновок німецьких лікарів) тюремники обіцяли передати до суду.

Захисник вимагає призупинити провадження у справі Юлії Тимошенко через хворобу

Захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко вимагає зупинити провадження у справі Юлії Тимошенко через її відсутність за станом здоров’я.

Про це він сказав на початку засідання у Київському райсуді Харкова.

«Відкриваючи судове засідання без Юлії Тимошенко, головуючий позбавляє її права захищати себе», - сказав Сергій Власенко.

Він наголосив, що відповідно до законодавства, коли підсудний хворіє, суд зобов’язаний зупинити провадження у справі.

«Юлія Володимирівна перебуває на стаціонарному лікуванні у медичному закладі, а це значить, що вона хвора», - сказав захисник.

«Єдине, що треба прокурору, щоб продажні медики написали, що вона здорова і привезти її в ту клітку, яку тут побудували. Цей антураж не має нічого спільного з правосуддям», - наголосив Сергій Власенко.

Він також надав копії документів - лист голови Державної пенітенціарної служби та лист лікуючого лікаря, - які підтверджують, що Юлія Тимошенко перебуває на лікуванні.

«Зараз потрібно зупинити провадження у справі Тимошенко так як цього вимагає законодавство», - резюмував Власенко.

Суддя незаконно перервав засідання у справі Юлії Тимошенко

Суддя Київського райсуду Харкова Костянтин Садовський перервав сьогодні засідання суду у справі Юлії Тимошенко та «пішов читати вирок, який йому приготували з Банкової».

Про це на брифінгу заявив захисник Юлії Тимошенко, Голова фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрій Кожем’якін.

Він також повідомив, що суддя брутально обірвав його виступ, а також виступ захисника, не вислухавши жодних аргументів, що свідчить про повну заангажованість судді.

Під час брифінгу голова фракції також звернув увагу, що в залі суду встановлені невідомі конструкції і невідомо з якою метою.

У своєму виступі Кожем’якін наголосив, що так звана «справа ЄЕСУ – це «купа мотлоху» і вона була закрита всіма можливими вітчизняними судовими інстанціями.

Як зазначив лідер фракції, цією справою влада намагається залякати Юлію Тимошенко і не допустити її до політичного життя.

«Символічно, що місце для підсудного гарно зроблене. Напевно для того, щоб подивилися наші друзі з інших країн. Але Юлії Тимошенко там не повинно бути і не буде, бо вона невинувата», - сказав Андрій Кожем’якін.

Він також повідомив, що йому прикро бути на судилищі, де плямується честь і гідність не лише Юлії Тимошенко, але й всієї України.

«І саме прокурори, які замовлені для задоволення чужих політичних розваг, і суддя не мають ані честі, ані гідності, ані людського обличчя», - наголосив він.

За словами Андрія Кожем’якіна, пройде небагато часу, і «вони змушені будуть постати вже перед новим, чесним судом і нести відповідальність за свої негідні, злочинні дії».

Захист екс-прем'єр-міністра вимагатиме від суду пояснення причин встановлення скляної клітки у залі судових засідань.

У Харкові під судом прихильникам Тимошенко заборонили проводити мітинг

Одна тисяча прихильників Тимошенко й одна тисяча її противників зібралися на мітинг біля суду в Харкові.

Противники екс-прем'єра перебувають ближче до будівлі суду, ніж прихильники Тимошенко. Прихильники і противники Тимошенко розділені ланцюгами співробітників міліції. Противники Тимошенко тримають державні прапори з написом: "Досить!" і плакати: "Справедливості немає? А ти за неї боролася?", "Юля! Поматросила и бросила!" та інші. Прихильники Тимошенко тримають прапори "Батьківщини" і Блоку Юлії Тимошенко, державні прапори та її портрети. Будівлю суду оточено міліцією.

Між тим, окружний адміністративний суд Харкова обмежив право на мирні збори кільком районним організаціям партії "Батьківщина". Рішення про це судовий виконавець зачитав людям, які зібралися на підтримку Юлії Тимошенко перед приміщенням Харківського обласного апеляційного суду. Акції заборонено проводити з використанням сцени і звукопідсилювальної апаратури. При цьому рішення окружного адміністративного суду Харкова не стосується учасників провладного мітингу.

Судова передісторія

Як відомо, в 2001-2003 роках Генеральна прокуратура порушила низку кримінальних справ проти посадових осіб, пов'язаних з ЄЕСУ, в тому числі проти Юлії Тимошенко. У 2004 і 2005 роках ці справи були закриті рішеннями судів і постановами ГПУ. 

11 листопада 2005 року Верховний суд України на спільному засіданні двох палат – судової палати у кримінальних справах та військової судової колегії – виніс ухвалу про законність рішень суду про закриття всіх кримінальних справ стосовно Юлії Тимошенко. В резулятивній частині цієї ухвали зазначається: "Кримінальні справи обґрунтовано і відповідно до кримінально-процесуального законодавства компетентними органами і посадовими особами закриті за відсутністю складу злочину". 

Попри це 12 жовтня 2011 року Служба безпеки України порушила стосовно Юлії Тимошенко кримінальну справу. 

Захист Юлії Тимошенко в листопаді 2011 року оскаржив в судовому порядку постанову про порушення кримінальної справи, проте Шевченківський районний суд Києва в грудні 2011 року відмовився задовольнити відповідний позов. 

Служба безпеки України 20 січня 2012 року повідомила про завершення розслідування цієї справи та передачу її матеріалів на ознайомлення Юлії Тимошенко. У березні 2012 року справу було передано до суду. 

Юлії Тимошенко інкримінують частину 2 статті 15 та частину 5 статті 191 Кримінального кодексу. Її обвинувачують у нібито "замаху на розкрадання коштів з державного бюджету на суму 25 мільйонів гривень, ухилянні корпорації "ЄЕСУ" від виплати податків на загальну суму 4 мільйони гривень, у використанні платіжної карти іноземної компанії, з рахунку якої було використано майже 1 мільйон доларів на розрахунки в дорогих готелях і ресторанах". 

"На момент 1997-1998 років, які фігурують у справі, Тимошенко була народним депутатом України і ніяких усних вказівок нікому не надавала. Будь-яких доказів усних вказівок немає. Навпаки ті особи, яких нібито вважають співучасниками цього злочину, навіть не допитані у справі. У діях Юлії Тимошенко немає складу злочину. Це питання досліджувалося як самою Генеральною прокуратурою, так і всіма судами, включаючи дві палати Верховного суду. Справу щодо Тимошенко було закрито правомірно, належними посадовими особами, відповідно до КПК і за відсутності у її діях складу злочину", - наголошує Сергій Власенко. 

Київський районний суд Харкова 21 травня переніс на 25 червня судове засідання, задовольнивши клопотання сторони державного обвинувачення про перенесення розгляду справи до одужання Юлії Тимошенко, яка з 9 травня перебуває на лікуванні у харківській лікарні. 

Напередодні, 24 червня, голова правління берлінської клініки Charité Карл Макс Айнгойпль заявив про неможливість особистої присутності Юлії Тимошенко на судовому процесі. "Ми, як лікарі, можемо тільки порадити, щоб Юлія Тимошенко не відвідувала засідання суду, оскільки це зведе нанівець успішно проведене останніми тижнями лікування", – наголосив німецький лікар.
 

«Скляне судилище» над Тимошенко перенесено на два тижні

Головуючий у засіданні Київського районного суду Харкова Костянтин Садовський оголосив до 10 липня перерву у розгляді сфабрикованої проти Юлії Тимошенко справи щодо діяльності корпорації "Єдині енергетичні системи України" у 1997-1998 роках.

"Розгляд справи перенесено на 10 липня", - сказав захисник екс-прем'єр-міністра України Сергій Власенко після завершення сьогоднішнього засідання.

Сергій Власенко: У справі Тимошенко правосуддя як не було, так і немає

«Ми стали свідками безпрецедентних подій», - сказав на брифінгу захисник Юлії Тимошенко Сергій Власенко, коментуючи події у суді.

«Тут нічого немає таємного - їм треба «волокти» Тимошенко до суду. Вони погралися вже в демократію, почавши лікувати Юлію Володимирівну, і на тому демократія закінчилася», - зазначив він.

Власенко назвав «безпрецедентним» призначення додаткових експертиз у той час, «коли людина перебуває на стаціонарному лікуванні».

«Суддя у своїй постанові сказав, що в нього начебто немає документів, які підтверджують стан здоров’я Тимошенко. Я особисто долучив до матеріалів кримінальної справи 3 звіти німецьких лікарів», - сказав захисник.

«У цих документах, зокрема, зазначається, що якщо перервати лікування, то всі попередні зусилля будуть зведені нанівець. Вони хочуть довести до того, щоб Юлія Тимошенко опинилася на грані інвалідності», - обурився він.

Власенко також зазначив, що суддя створює всі умови для роботи обвинувачення і не дає жодних шансів для захисту.

«Цей план абсолютно чітко зрежисований, цей план абсолютно чітко спланований особисто Віктором Януковичем і виконується його оплічником Ренатом Кузьміним, який публічно заявив про призначення експертизи. Вони цей план виконали», - сказав захисник.

При цьому Сергій Власенко зазначив, що це показово було зроблено на очах представників президента Європейського парламенту, які спостерігали сьогодні за цим процесом.

«Я думаю, що вони будуть мати можливість сформувати власну уяву про українське правосуддя – правосуддя з пластиковими кубами, фікусами і килимами на підлозі», - сказав він.

Сергій Власенко додав, що це не має нічого спільного з правосуддям у справі Юлії Тимошенко - «правосуддя як не було, так і немає».

sklyana klitka timoshenko 



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.