Тимошенко пред’явлено логічно хибне і юридично неконкретне обвинувачення

29 вересня Печерський районний суд міста Києва продовжив розгляд по суті кримінальної справи, порушеної стосовно Юлії Тимошенко. Засідання почалося о 09:30.
 
Сьогодні у судовому процесі над Юлією Тимошенко виступ у судових дебатах продовжив адвокат Микола Сірий, який завив, що справа проти екс-прем'єр-міністра мала бути закрита ще на стадії попереднього розслідування.
 
«Ця справа мала бути закрита на стадії попереднього слідства, для цього є всі підстави»,- наголосив адвокат.
 
Він підкреслив, що в цьому процесі Юлія Тимошенко «була позбавлена права на компетентного, незалежного та безстороннього суддю», що передбачено міжнародними конвенціями про захист прав людини, громадських та політичних прав.
 
Адвокат наголосив, що його колеги-захисники екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко Юрій Сухов та Олександр Плахотнюк повністю довели її невинуватість та сфальшований характер справи.
 
«Про кримінальне переслідування Юлії Тимошенко сьогодні без перебільшення знає увесь світ, і цій справі вже дано належну оцінку як в Україні, так і за її межами», - сказав Микола Сірий.
 
«Кожна людина розуміє, що це переслідування є політично вмотивованим, що Юлію Тимошенко позбавили свободи та намагаються притягнути до кримінальної відповідальності виключно за політичні управлінські рішення та дії, що немає ніякого відношення до сфери застосування кримінального закону»,- підкреслив адвокат.
 
Микола Сірий: суд над Юлією Тимошенко є прямою образою на адресу країн ЄС
 
Захисник Юлії Тимошенко Микола Сірий переконаний, що кримінальне переслідування щодо екс-прем'єр-міністра є образою на адресу країн Європейського Союзу та Російської Федерації.
 
"Це переслідування є прямою образою на адресу країн Європейського Союзу, які у січні 2009 року залишилися без поставок газу і бажали, прагнули, вимагали за будь-якої ціни їх відновити на основі налагодження російсько-українських відносин", - заявив Микола Сірий.
 
Крім того, адвокат нагадав, що російська сторона підтвердила законність газових контрактів, підписаних з Україною у 2009 році. "Це переслідування є прямою образою на адресу Російської Федерації, яка, виступаючи у ролі монополіста на європейському газовому ринку, тривалий час визначала формат відносин у цій сфері, рамки договірного процесу та спосіб реалізації міждержавних та міжурядових домовленостей, стверджуючи їх належність, відповідність та законність", - сказав він.
 
Микола Сірий також заявив, що судовий процес над Юлією Тимошенко підриває інститут прем’єр-міністра як голови виконавчої гілки влади, погіршує міжнародний імідж України. "Це політичне переслідування, спрямоване не лише на Юлію Тимошенко, її права і свободи, не лише на адресу нинішньої політичної опозиції. Це переслідування прямо підриває основи інституту прем’єр-міністра як голови виконавчої влади, інституту президента як голови держави, засад державної служби та імідж України як надійного партнера у міжнародних відносинах", - наголосив адвокат.
 
Захисник також зазначив, що кримінальне переслідування Юлії Тимошенко є наслідком наведення нею порядку на газовому ринку України шляхом усунення газового посередника "Росукренерго". Саме тому, на його думку, справа мала бути закрита ще на стадії попереднього розгляду.
 
Для винесення об’єктивного вироку суду потрібно не менше двох тижнів
 
Захисник екс-прем'єра Микола Сірий вважає, що суд має ретельно проаналізувати позиції обвинувачення та захисту, висловлені у судових дебатах, для ухвалення об’єктивного рішення у справі.
 
"Потрібно уважно проаналізувати кожен доказ, по часу, щоб це зробити, в класичному варіанті розуміння кримінального процесу і кримінального права, я думаю, що найменше пару тижнів при спокійній роботі судді потрібно для того, щоб виконати цю роботу", - сказав Микола Сірий.
 
На його думку, суд при аналізі доказів має керуватися не лише нормами національного законодавства, але і положеннями міжнародного права. "Я хотів би висловити пропозицію, аби спростити цю роботу і більш просто подивитися на цю справу з точки зору міжнародного права, з точки зору господарського права, з точки зору конституційного права", - зазначив він.
 
Проте Микола Сірий зауважив, що протягом трьох місяців судового розгляду Юлія Тимошенко була позбавлена права на об’єктивного та неупередженого суддю. "Юлія Тимошенко насамперед була позбавлена права на компетентного, належного та безстороннього суддю. Йдеться про право, яке прямо передбачене статтею 14 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права та статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположні свободи. Ця справа мала бути закрита ще на стадії попереднього розгляду, і для цього були всі підстави", - наголосив адвокат.
 
Юлії Тимошенко пред’явлено логічно хибне і юридично неконкретне обвинувачення
 
Захисник екс-прем'єра Микола Сірий переконаний, що Юлії Тимошенко Генеральною прокуратурою України пред’явлено логічно хибне та юридично неконкретне обвинувачення.
 
"Юлія Тимошенко своїми діями не порушила жодного закону, тобто не вчинила жодного правопорушення, якщо сторона обвинувачення не вказала жодної норми, де було б сказано абсолютно чітку заборону, яку не можна було би порушувати. Юлії Тимошенко пред’явлено не лише логічно хибне, а і юридично неконкретне обвинувачення", - сказав Микола.
 
На думку адвоката, обвинувачення створило недопустиму правову невизначеність, з якою погодився суд. "Результатів всього цього тільки два – або виправдувальний вирок, або скасування всього того, що буде написано в обвинувальному", - підкреслив він.
 
Микола Сірий також наголосив, що обвинувачення не змогло конкретно сформулювати, перевищувала Юлія Тимошенко владу чи службові повноваження, що ускладнило роботу адвокатів з формування лінії захисту. "Український кримінальний закон передбачає кримінальну відповідальність або за перевищення влади, або за перевищення службових повноважень. Дана норма не містить кримінальної відповідальності за перевищення влади та службових повноважень, як зазначено в обвинувальному висновку", - пояснив він.
 
"Тобто, якщо ми з вами завтра опиняємося в нормальній судовій системі, то цього слова "та-або" достатньо для того, щоб будь-яке рішення – я не маю на увазі виправдувальний вирок, бо для нього це не потрібно – але будь-яке обвинувальне рішення в нормальній юридичній системі при наявності "та-або" – це стовідсоткова підстава для того, щоб скасувати судове рішення і повернути, я повторюю, якщо є в справі фактичні дані, які стверджують про те, що було вчинено службовий злочин. Може, ким – невідомо, але кимсь було вчинено повернути цю справу на дослідування і на стадії досудового розгляду сформулювати належне обвинувачення і вже тоді направити справу до суду", - зазначив Микола Сірий.
 
Евгения Карр. Письмо маме
 
Сегодня я должна была выступать в суде как защитник. Но я решила этого не делать. Я не буду обращаться к суду, потому что знаю, насколько это бесполезно. Сегодня, Мамочка, я буду обращаться только к тебе...
 
Так получилось, мама, что сегодня я твой защитник. Хотя и знаю, что ни в чьей защите ты не нуждаешься.
 
Раньше – и в детстве, и потом – всегда моим защитником была Ты. А сегодня – я твоя защитница. С одной стороны, я горжусь этим. Но с другой, для меня это очень непривычно и больно.
 
Я знаю, мама, что ты - Сильный Человек. Очень сильный… Намного сильнее, наверное, чем я, папа и бабушка вместе взятые…
 
Но для меня ты - прежде всего не лидер оппозиции и не Великий Политик (уж извини, что я так говорю).
 
Для меня ты - моя маленькая, любимая мама. И я, может, как никто другой, знаю, чего стоит эта сила, эта несломленность, эта гордость. Я горжусь тобой, мама… И когда мы приходим вечером домой после всего этого кошмара… мы не плачем, мама, честно… Мы - держимся, мы гордимся тобой.
 
…Прежде всего, я знаю, что ты ни в чем не виновна. И не потому, что так, наверное, скажут все дети в мире. Об этом прекрасно знают и все журналисты, присутствующие в суде, и дипломаты, и все люди, которые ночуют в палатках уже два месяца на Крещатике, и миллионы других людей Украины, наблюдающих за этим фарсом, который почему-то называется судом.
 
Я не разбираюсь в газовых контрактах, я не изучала Уголовный кодекс, но зато я помню, как ты научила меня любить эту страну, я знаю, как ТЫ любишь ее, я знаю, что ты никогда и ни за что не сделала бы больно и плохо Украине. Для меня это намного важнее, чем сто тысяч кодексов, аргументов и уголовных дел вместе взятых…
 
Я помню, как ты радовалась во время Оранжевой революции, что много-много людей впервые в жизни заговорили по-украински, что миллион людей вперые пели вместе гимн Украины… Спасибо тебе, родная, за то, что так было, что в нашей истории был такой период… Был – благодаря тебе… Я не политик, и имею право так говорить и так считать…
 
Меня журналисты иногда спрашивают: могли бы ли Вы быть как мама, как Юлия Тимошенко? - Наверное, нет, не могла бы… Юлия Тимошенко – всего одна… И даже на кухне, когда ты с не с нами, мы тебя называем не мама, а Юля, как миллионы людей в Украине и в мире… Моя мама стала символом борьбы. Я не хотела этого, но так случилось, и я горжусь этим, горжусь тобой.
 
Когда я прихожу к вам с папой домой - мне выбегают навстречу все твои собаки и как будто спрашивают: где она? А я их обманываю, говорю, что завтра придет…
 
…Скоро суд пойдет на совещание и огласит свой приговор. Семь лет, - как они хотели, или семьдесят, или семьсот… Им – все равно…
 
Я не прошу милости у суда, потому что знаю, что тебе не нужна милость от них. Я не прошу снисхождения, потому что знаю, что ты – права и не нуждаешься ни в каком снисхождении. Я не взываю к совести и чести, потому что для некоторых в этом зале это абсолютно чуждые понятия…
 
Я просто хочу, мама, чтобы ты знала: что бы ни случилось в этом зале, что бы ни случилось в этом мире и на этой Земле - правда все равно победит. Победит правда и добро, и иначе – не может быть. Я знаю, что все должно быть хорошо и справедливо... Я верю в это.
 
Мы – с тобой! Мы - все-все-все!!! Я люблю тебя, моя родная мамочка! Держись моя, родная и милая!
 
Слава маме! Слава Украине!
Юлія Тимошенко вперше встала в суді, щоб звернутися до співвітчизників
Лідер партії "Батьківщина", екс-прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявила, що в 2009 році під час укладення газових контрактів діяла виключно в рамках закону та в інтересах української держави.
"У той час я діяла законно, логічно, ефективно, по-державницьки. Я не торгувала землею і Чорноморським флотом, я не торгувала газотранспортною системою, "Енергоатомом", "Укртелекомом". Я не здала жодної п’яді української землі і жодної гривні державної власності не було поставлено під удар", - почала Юлія Тимошенко свій виступ у судових дебатах.
Екс-прем'єр наголосила на доцільності та правильності своїх дій під час газової кризи 2009 року. "Якщо б зараз, не дай Боже, повторилися хоч приблизно такі самі обставини, я діяла би так само: я би так само, використовуючи надану Конституцією і законами України владу, робила би те ж саме і так само чітко і зрозуміло виводила б країну з кризового стану", - зазначила вона.
Юлія Тимошенко зазначила, що сьогодні, коли чинна влада паплюжить демократію в Україні, вона на собі відчуває несправедливість судової системи. "Сьогодні в цих обставинах я розумію, що відчували люди, над якими знущалися під час радянського режиму, як почувалися люди, яких без суду і слідства кидали в радянські табори", - сказала вона.
Юлія Тимошенко, розпочинаючи свій виступ, підвелася "на знак поваги до українських громадян та світової спільноти, яка переконана в безпідставності висунутих обвинувачень".
"Повірте мені: вирок вже є, і якщо хтось в цьому залі або в суспільстві думає, що вирок буде виправдувальним, я хочу просто, щоб ви зараз не плекали надії. Вирок написаний, і він буде оголошений – саме обвинувальний", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні під час судових дебатів.
Екс-прем'єр наголосила, що протягом судового процесу сторона захисту була поставлена в нерівні умови зі стороною обвинувачення. "Це не був суд в класичному розумінні принципів судочинства. Це був суд дуже специфічний, це був суд без сторони захисту, ми були позбавлені права, по-перше, на повноцінний захист, і робили все в авральному режимі. По-друге, це був суд без свідків, які запропоновані стороною захисту, це був суд без експертиз які би проводилися за участі сторони захисту, суд без запрошення експертів для того, щоб вони в цьому засіданні мали можливість дати хоч якісь пояснення", - констатувала вона.
«Зараз, на 20-у річницю незалежності (як і на десяту), я в тій самій камері, в тій самій в'язниці за те ж саме - за те, що, будучи прем'єр-міністром, я посунула корупційні інтереси», - заявила Юлія Тимошенко.
Вона додала, що «треба цю традицію міняти і треба, щоб злочинці сиділи у в'язницях, на чолі з президентами, які повністю очолювали корупцію в країні, на чолі з деякими прем'єр-міністрами, які стають на чолі корупції і, на жаль, з допомогою силових структур».
Юлія Тимошенко висловила впевненість, що вже на наступну річницю Незалежності «все стане на свої місця, буде все, як мусить».
Юлія Тимошенко подякувала своїм адвокатам і міжнародним правозахисникам
Юлія Тимошенко висловила подяку всім своїм захисникам, які брали участь у процесі розгляду кримінальної справи, а також міжнародним правозахисним організаціям за доведення відсутності в її діях на посаді прем’єр-міністра складу будь-якого злочину.
"Я хотіла би зараз висловити подяку своїм адвокатам, своїм захисникам. Я думаю, що дуже уважно їх промови і виступи слухали – і не тільки в цьому залі. Я думаю, що перед ними було поставлене надзвичайне завдання: довести, спираючись на закон, очевидні речі. Мається на увазі, там, де очевидно, що немає злочину, їм треба було використати весь свій досвід, закони, документи, щоб довести, що двічі по два – це чотири. Це не проста робота, коли ніхто не чує їх абсолютно ніяких доказів, коли нікому не потрібна справедливість", - сказала Юлія Тимошенко сьогодні у своєму виступі у судових дебатах.
Екс-прем'єр висловила окрему подяку своїм нинішнім захисникам Юрію Сухову, Олександру Плахотнюку, Миколі Сірому, а також іншим захисникам, які відстоювали її інтереси на етапах досудового слідства та у судовому розгляді – Сергію Власенку, Миколі Титаренку та Богдану Ференцу.
Юлія Тимошенко підкреслила, що адвокат Микола Сірий, спираючись на міжнародне право, довів абсурдність процесу проти неї.
«Юрій Сухов майже на атоми розклав 365 статтю КПК. Це було складно зробити, тому що знайти хоча б один доказ, хоча б один аргумент із того, що представила ГПУ, було неможливо, щоб хоч якось говорити про 365 статтю… Але він грамотно, доказ за доказом розклав цю ситуацію, і якби в країні був суд і не тільки для мене, а для сотень тисяч людей, то в принципі, в цьому процесі не було б вже чого обговорювати», - зазначила вона.
Юлія Тимошенко наголосила, що «коли Олександр Плахотнюк, витративши два тижні, і на відміну і прокурорів, і судді, і слідчих вивчив кожен папірець цієї кримінальної справи, і коли він все це сміття вивалив у своїй доповіді і розклав на складові: коли слідчі дії по вилученню ключових доказів проводилися 31 квітня 2011 року - в день, якого не існує в календарі, коли він показував, що експертизи замовлялися набагато пізніше, ніж по датам отримували результати, коли він проаналізував увесь цей мотлох і просто назвав все своїми іменами, то стало зрозуміло, чому немає прямої трансляції».
"Після того, як вони зробили свою роботу, в принципі, треба було припиняти цей абсурд, якщо на цьому етапі судового слідства передбачене тільки занесення виправдувального вироку, закривати цю ганебну для України лавочку, яка називається судовим процесом по газовій кримінальній справі", - додала вона.
"Крім того, хочу висловити і просто подякувати за глибокі людські почуття незалежним міжнародним правозахисним організаціям, і в першу чергу, це – Данський Гельсінський комітет, до якого звернулися представники Європейського Союзу і попросили проаналізувати матеріали справи для європейської спільноти, для посольського корпусу, дати свою оцінку цієї кримінальної справи", - наголосила Юлія Тимошенко.
У своєму виступі в судових дебатах Юлія Тимошенко розповіла про злочини влади Януковича
Юлія Тимошенко називає злочинними дії чинної влади, яка повертає корупцію на газовий ринок України, спрямовуючи населенню дорожчий російський газ замість дешевого газу власного видобутку.
"Зараз корупцію повернено на український газовий ринок. Абсолютна більшість парламенту на чолі з паном Чечетовим проголосувала закон, який дав право український газ забирати та експортувати, розуміючи, що український газ – самий дешевий. Населенню віддали російський газ, а український віддали експортувати тій же "Росукренерго". Ось за що треба судити – це я вам даю інформацію і прошу вважати все, що я говорю, заявою про злочин. І спробуйте на це не відреагувати", - сказала Юлія Тимошенко.
Екс-прем'єр нагадала, що намагалася викорінити корупцію на газовому ринку за часів свого першого прем’єрства – у 2005 році, проте її було звільнено з посади. "У 2009 році я довела цю боротьбу з корупцією до логічного завершення, повністю видалила корупцію з газової сфери, провела переговори, підписала директиви, забезпечила укладення контракту без корупції і залишила український газ для населення, щоб не піднімати ціну", - зазначила Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко також заявила, що команда влади, організувавши кримінальний процес проти неї, прикриває цією справою власні плани здачі національних інтересів України.
"Чому здали Чорноморський флот і отримали ціну на газ 350? Хто мені пояснить? А чому сьогодні збираються здавати газотранспортну систему, і ціна на газ доходить до 380? Тому що здають по домовленості. Саме Янукович і Азаров шантажують Україну, говорять про якісь невигідні контракти і під цією завісою просто здають Україну. Ось і все", - сказала Юлія Тимошенко.
За словами екс-прем'єра, всі об’єкти, заплановані до здачі, давно узгоджено. "Їм просто треба чимось прикритися, і вони сьогодні влаштували це шоу – інформаційну кампанію через свої, належні їм на правах власності, канали, що ці контракти невигідні, тому що їм потрібно прикриття для здачі заздалегідь обговорених об’єктів. Ось це вони роблять", - заявила вона.
"Чому 1 січня 2009 року Україна і Європа залишилися без газу? Коріння треба шукати в корупції, яка від 2004 до 2009 року практично роз'їдала Україну на самих високих щаблях влади – на рівні президентів, прем’єрів, міністрів, керівників НАК "Нафтогаз України", керівників президентських секретаріатів. Це все – їх бізнес", - резюмувала Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко назвала п’ять причин виникнення газової кризи
Юлія Тимошенко заявила, що коріння виникнення газової кризи 2009 року знаходиться у 2004 році та назвала п'ять причин її виникнення.
«Те, що Україна та Європа у 2009 році залишилися без транзиту та без газу, коріння треба шукати в корупції, яка від 2004 року до 2009 року роз’їдала Україну практично на самих високих щаблях влади на рівні президентів, прем'єрів, міністрів, керівників «Нафтогазу», керівників секретаріатів президентських - це все їхній бізнес», - заявила Юлія Тимошенко.
Вона заявила, що «ще у 2005 році поставили собі завдання звільнити Україну від цієї ракової пухлини. В 2005 мені не дали це зробити, тому що звільнили з посади прем'єра за боротьбу з корупцією. В 2009 я це довела до логічного завершення. Я повністю видалила корупцію з газової сфери: провела переговори, підписала директиви і забезпечила укладання контракту без корупції».
Вона нагадала, що зробила все, щоб український дешевий газ власного видобутку залишався у українців і повідомила, що цей дешевий газ зараз влада продає за кордон, а люди отримують дорогий російський газ.
«От за що треба судити», - наголосила Тимошенко.
Перша і сама головна причина газової кризи, за словами Юлії Тимошенко, свідома планова ліквідація у 2001 році чіткого поєднання сплати за транзит російського газу з ціною на російський газ.  
«Відпустили все, монополіст диктує ціни і робить все, що завгодно», - підкреслила вона.
Другою причиною екс-прем'єр-міністр назвала позбавлення країни середньоазійського газу та передачу його «РосУкрЕнерго». Вона нагадала, що до 2006 року не було проблем з транспортуванням туркменського газу. «Якби цю угоду не зруйнували, у нас на дві третини був туркменський газ і у нас не було б монополії», - сказала Юлія Тимошенко.
Все це, зазначила вона, було зруйновано 4 січня 2006 року підписанням договору про відмову від туркменського газу, підписаного Ющенком, Івченком та Єхануровим.
«Півтора аркуша, і цими півтора аркушами була поставлена крапка на всіх національних інтересах в газовій справі. Підписанням цього документу Україна була позбавлена можливості боротися з монополістами», - обурено заявила Тимошенко.
«Після того НАК «Нафтогаз» не був уже суб'єктом будь-яких стосунків з Газпромом», - сказала вона.
За словами Тимошенко, цією угодою передали РУЕ можливість постачати в країну 41 млрд. кубометрів туркменського газу, 7 млрд. куб. узбецького газу та 8 млрд. казахського газу й 18 млрд. російського.
«З цього документу виник монополіст – «Газпром» і другий монополіст РУЕ», - сказала екс-прем'єр-міністр України.
Вона нагадала, що цією угодою від 2006 року була закріплена плата на транзит газу  в розмірі 1,6 дол. США, ціну на газ з 50 доларів збільшили до 95 доларів за тис кубометрів, заради того, щоб ввести РУЕ.
Третьою причиною екс-прем’єр-міністр назвала руйнацію прямих стосунків між НАК «Нафтогазом» та «Газпромом».
«З моменту підписання у 2006 році цієї угоди НАК «Нафтогаз» почав перетворюватися в банкрута, тому що його позбавили ринку збуту всередині країни, його позбавили права експорту, купувати газ. Все. Більше «Нафтогаз» не існув», - сказала Тимошенко.
«З цього моменту він почав перетворюватися в об'єкт для банкрутства і приватизації через банкрутство відповідним колом людей», - додала вона.
Четверта причина, сказала Юлія Тимошенко, це наявність боргу перед «Газпромом» на 1 січня 2009 року в розмірі біля двох мільярдів доларів. Тимошенко пояснила для прокуратури, що Україна перерахувала РУЕ увесь обсяг грошей.
«А РУЕ не виплатив ці гроші «Газпрому» та залишив на офшорних рахунках», - сказала вона.
Юлія Тимошенко звернулася до представників прокуратури, щоб вони пошукали 2 мільярди доларів та вважали цю інформацію заявою про злочин.
За словами екс-прем’єр-міністра, п'ята причина виникнення газової кризи була озвучена  головою НАК «Нафтогаз» Олегом Дубиною.
«Він сказав, що 31 січня 2008 року, коли були парафована угода - 235 доларів газ і 1,8 доларів плата за транзит - в цей час йому зателефонував Ющенко і сказав ці контракти не підписувати і казав повертатися додому», - нагадала Тимошенко.
«Чому Ющенко відкликав його з переговорів? Тому що РУЕ прибирався як посередник і на газовий ринок була введена одна легендарна компанія, яка називається "Петрогаз"(до якої причетна родина В. Ющенко – ред.)», - сказала Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко: Жоден мій крок не сповідував подвійних стандартів
Юлія Тимошенко заявила, що жоден її крок не сповідував подвійних стандартів і не порушував національні інтереси України, а підписуючи газові контракти, вона дбала про політичну незалежність України.
Юлія Тимошенко пояснила, що під час газових переговорів не було ніякої спеціальної формули на газ для України.
За її словами, за такою ж формулою обраховується ціна на газ і на транзит для всіх без виключення споживачів російського газу.
"Для України підписаний контракт і підписана формула давала стратегію виходу на ринкові ціни, - заявила Тимошенко. - Скажіть, чому тоді не більш заможні, ніж Україна, прибалтійські країни з першого дня перейшли на жорсткі ринкові ціни і заявили, що будуть сидіти без тепла, опалювати вугіллям, але через ціну на газ не дозволять формувати політичні  впливи на їх країни. Скажіть, чому Грузія не ставить спеціальних умов дати їм пільгові ціни, а живуть політично вільними!  А що наша сусідня Польща не хоче мати ціну на газ 200 доларів? Хоче, але вона знає, що треба вибудовувати сильну економіку, незалежну країну»..
Також Юлія Тимошенко висловила обурення тим, чому Україна мусить кожен раз здавати або землю під Чорноморський флот, або газотранспортну систему.
"Скільки це ще буде тривати? І що у нас ще залишилося здавати?", - підкреслила Тимошенко.
Юлія Тимошенко також зазначила, що перехід на формульний підхід ціни на газ значить для України політичну свободу, здатність і можливість будувати ринкову економіку, так як ми хочемо.
Тимошенко також повідомила, що під час переговорів Ющенка та Медведєва неодноразово вирішувалося питання про перехід на ринкові ціни і застосування однакової для всіх формули.
При цьому Тимошенко пояснила, що розуміючи необхідність перехідного періоду для України для нової ціни на газ, зокрема, для модернізації всіх підприємств та системи опалення, було підписано відповідний меморандум про трьохрічний перехідний період.
За словами Тимошенко, «альтернативи переходу на ринкові ціни не існує. Але це не стосується громадян, тому що вони користуються газом українського походження».
Екс-прем’єр заявила, що вона діяла як державний діяч і в кризу не допустила підняття тарифів на газ, тепло, гарячу воду. «Так що я поганого і антидержавного як прем'єр зробила?», - запитала вона.
Юлія Тимошенко заявила, що домовилась про найвигіднішу ціну на газ, а справи треба порушувати проти чинної влади
Юлія Тимошенко заявила, що ціна на газ для України, про яку домовився її уряд, була вдвічі нижчою ринкової ціни в кризовий 2009 рік, а також була більш вигідною, ніж до виникнення газової кризи.
Екс-прем’єр-міністр процитувала висновок Київського науково-дослідного інституту судових експертиз, зроблений на замовлення прокуратури і який є документом матеріалів кримінальної справи, згідно з яким середньозважена ціна за тис. кубометрів природного газу, що надійшов 2009 року в Україну, складає 232 долара 98 центів.
«Тобто, коли сусідня Польща мала ціну 510 дол. за тисячу кубометрів газу, Україна внаслідок розв'язання газової кризи отримала ціну 232 долари 98 центів. Питання: погана це ціна чи гарна?», - запитала Тимошенко.
Вона також додала, що 31 грудня 2008 року планувалося домовитись про ціну для України у розмірі 235 доларів «і вважали це великою перемогою".
Вона також нагадала яка ціна на газ була розрахована помісячно та додала, що ці ціни обраховані по формулі без врахування 11 мільярдів кубометрів газу, який був спільним з  РосУкрЕнерго, і це також підтверджено експертизою Генпрокуратури.
«Тому я стверджую, що директиви підписані правильно, була розумна домовленість і абсолютно точно НАК «Нафтогазом» підписані контракти», - заявила Тимошенко.
При цьому Юлія Тимошенко вважає, що кримінальну справу потрібно порушувати проти Юрія Бойка, який сьогодні є міністром палива та енергетики та засновником «РосУкрЕнерго», який  29 липня 2004 року підписав контракт між «РосУкрЕнерго» і НАК «Нафтогазом» про фіксовану плату за транзит газу аж до 2030 року з правом переглянути цю ціну лише двічі за 25 років.
«Так проти кого тут кримінальні справи потрібно порушувати?!», - зазначила Тимошенко та додала, що таке правосуддя є вибірковим.
За її словами, ці контракти є в матеріалах її справи і прокуратура мала б ними давно поцікавитись.
Окрім того, Юлія Тимошенко процитувала попередні газові угоди, згідно з якими, за логікою Генпрокуратури, потрібно порушувати кримінальні справи проти Януковича, Кучми та Бойка. «Ми ці документи не приносили. Це матеріали вашої кримінальної справи», - зауважила Тимошенко.
Вона також процитувала газову угоду від 4 січня 2006 року, підписану Ющенком, Єхануровим, Івченком, Бойком, Фірташем, Льовочкіним та іншими, яка закріплює плату за транзит на 5 років, а п.4 цієї ж угоди говорить, що ціна на газ встановлена тільки на половину 2006 року і піднята на 90% порівняно з 2005 роком.
«От вам історія корупції. І якщо проти мене порушують кримінальну справу за те, що я дала директиви, згідно з якими з 1 січня 2010 року вартість плати за транзит підвищилась на 70%,  то що тоді потрібно робити з цими президентами і прем'єрами, міністрами палива та енергетики, які закріплювали стабільну ціну на транзит на 25 років, а ціну на газ пускали у вільне плавання?», - сказала Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко: Наступною буде справа проти Януковича
Екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко під час виступу у судових дебатах наголосила, що справа проти неї багатофункціональна, а наступною буде справа проти Януковича.
Юлія Тимошенко заявила, що «газове питання завжди було в Україні кризовим, через яке робиться велика політика».
«А тому всі керівники держави – президенти, прем'єри – вирішували ці питання і раніше», - зазначила вона.
За словами Тимошенко, їй інкримінують нібито втручання в діяльність НАК "Нафтогазу" при підписанні контрактів та нібито перевищення повноважень, тому вона вважає логічним, що справи мають бути порушені проти президента Віктора Януковича та інших президентів, які втручалися в справи господарюючих суб'єктів.
«Завжди керівники «Нафтогазу» всі жили в кабінеті президента. То давайте порушимо кримінальні справи проти всіх – від першого до останнього президента», - наголосила Юлія Тимошенко.
Юлія Тимошенко: оголосивши мені вирок, Янукович отримає клеймо диктатора
Юлія Тимошенко переконана, що винесення обвинувального вироку зашкодить не їй особисто, а в першу чергу, інтересам української держави.
"Це буде вирок, по-перше, всій системі правосуддя, тому що рано чи пізно всі дізнаються про те, що тут відбувалося, по-друге – це буде вирок системі силових структур, СБУ, прокуратури, тому що там клеймо кожному поставлено, що ви фальшуєте справу, що ви займаєтеся політичними репресіями. Це однозначно буде вирок не мені. Це буде вирок Януковичу, тому що він собі на лоб поставить клеймо, що він просто є диктатором і що він позбавляється всіх елементів демократичного суспільства", - сказала Юлія Тимошенко.
За словами Юлії Тимошенко, сьогоднішня влада об'єднала всі гілки влади в одну, що загрожує державі диктатурою. "У нас сьогодні з вами немає парламенту, у нас немає сьогодні системи судочинства. Ви знаєте, що все це сьогодні підпорядковано одній людині. У нас три гілки влади – виконавча, законодавча і судова – злиті в одну і підпорядковані одній малоосвіченій людині", - сказала вона.
"Крім того, якщо буде винесено обвинувальний вирок, це й ще буде вирок проти України, тому що так чи інакше це поставить під сумнів підписання Угоди про асоціацію і зону вільної торгівлі (з Євросоюзом) і точно поставить під сумнів її ратифікацію", - окреслила Юлія Тимошенко можливі загрози для України.
Юлія Тимошенко: Янукович прибирає мене як дієвого політичного конкурента
Юлія Тимошенко вважає, що її політичним переслідуванням президент Віктор Янукович намагається позбутися сильного політичного конкурента.
"Перше його важливе завдання – це, безумовно, зробити політичне поле України неконкурентним. Тобто він мене прибирає як головного, дієвого і достойного конкурента. Повірте мені: якби я була слабким опонентом, як вони намагаються розповідати по каналах телебачення, не було б ані цієї кримінальної справи, ані в’язниці", - на останнє сказала Юлія Тимошенко сьогодні у своєму виступі у судових дебатах.
Після завершення виступу Юлії Тимошенко у судових дебатах присутні у залі почали їй аплодувати та скандувати "Юлі – волю!".
На цьому головуючий у справі суддя Кірєєв оголосив перерву у судовому засіданні до 09:00 п'ятниці, 30 вересня.
 
Інформація оновлюється за матеріалами tymoshenko.ua


Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Эта ночь тоже прошла для нас неспокойно. Враг продолжает беспокоить воздушное пространство Украины ракетно-«шахедными» атаками

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.