Порошенко повідомив про Мінські домовленості

12min domov

 
У Мінську завершилися складні переговори у «нормандському форматі» — за участі Президента України Петра Порошенка, Канцлера Німеччини Ангели Меркель, Президента Франції Франсуа Олланда та Президента Росії Володимира Путіна. Перемовини тривали більше 18 годин, повідомляється на сайті Президента України.


«Тристороння контактна група підписала документ, який готувався у важких дискусіях. Головне, що в ніч з суботи на неділю (з 14 лютого на 15 лютого) о 00:00 має бути встановлене безумовне припинення вогню. В умовах, коли розгортається конфлікт в зоні АТО, для нас це є надзвичайно важливим», — повідомив Петро Порошенко.

За його словами, українській стороні виставляли низку неприйнятних умов. «Ми не пішли на жодні ультиматуми і чітко наголосили, що припинення вогню оголошується без будь-яких попередніх умов. Припинення вогню має супроводжуватися відведенням важкої артилерії калібром більше 100 мм на відстань від Мінської лінії для незаконних збройних угрупувань і фактичної лінії перебування для Збройних сил України на 25 км. Загальна буферна зона складе таким чином 50 км», — розповів Президент. При цьому буферна зона для реактивних систем залпового вогню буде складати 70 км, для РСЗВ типу «Смерч», «Торнадо» та «Ураган» — 140 км.

Також підписані домовленості передбачають звільнення всіх заручників протягом 19 днів. Для відведення важкої артилерії встановлено термін у 14 днів, після цього протягом п’яти днів мають бути звільнені заручники. Президент повідомив, що підняв питання про звільнення Надії Савченко. «Мене було поінформовано, що це має бути зроблено найближчим часом, по завершенні медичної експертизи і попереднього слідства. Я звернувся, щоб це було зроблено негайно, і це було підтримано Федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та Президентом Франції Франсує Олландом», — розповів Глава держави.

Президент повідомив, що є чітке зобов’язання про виведення найближчим часом всіх іноземних військ з території України.

Також детально розписана імплементація частини Мінських угод щодо перекриття державного кордону. Наголошено, що після завершення політичного врегулювання має бути запроваджено спільний захист українського кордону за участі представників ОБСЄ. «На другому етапі до кінця року українські прикордонники мають в повному обсязі відновити контроль над українським кордоном», — повідомив Президент. За його словами, чітко зазначені дати та цифри в спільній декларації лідерів країн «нормандського формату» в Мінську.

Відповідаючи на питання журналістів, чи не обговорювалося питання автономії територій, Президент Порошенко наголосив, що, незважаючи на жорстке наполягання, на статус автономії українська сторона не погодилась. Він зазначив: «Розширення повноважень регіонів України буде відбуватися виключно в рамках конституційних змін щодо децентралізації, на жоден компроміс щодо федералізації ми не пішли». Петро Порошенко додав, що соціальні виплати мають бути відновлені на окупованих територіях Луганської та Донецької областей після «стабілізації ситуації та відновлення державного суверенітету України».

Президент також зазначив, що моніторинг за режимом припинення вогню буде забезпечувати місія ОБСЄ. Найближчим часом буде відновлена діяльність спільного центру контролю за виконанням цих домовленостей. 13 лютого Начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко та Начальник Генерального штабу ЗС РФ Валерій Герасимов планують зустріч щодо забезпечення контролю за режимом припинення вогню.

Також Президент повідомив, що вдалося домовитися про безумовний доступ України та міжнародних партнерів до надання гуманітарної допомоги населенню окупованих територій. «Ми будемо робити все можливе, щоб подолати гуманітарну кризу та доставити необхідне для місцевого населення», — наголосив Петро Порошенко.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.