Підсумки Широкинської наступальної операції 10–15 лютого 2015 р. від командира полку «Азов» Андрія Білецького

nastup biletskiy

 

Закінчилася наступальна операція полку «Азов» у Новоазовському напрямку. Завданням операції був вихід на лінію Павлопіль – Комінтерново – Широкине. Метою - відволікання резервів противника від Дебальцевського напрямку та послаблення його тиску на Півночі. Крім того, вихід на вказану лінію унеможливив обстріли терористами міста Маріуполь, - такі, які мали місце 24 січня 2015 р.


В операції брали участь три піхотні роти «Азову», мінометна батарея полку, за артпідтримки ЗСУ.

Удари завдавалися у трьох напрямках: Павлопіль – Октябрь, Комінтерново – Заїченко, Широкине – Саханка. Два перші відволікаючі. Третій - основний.

У результаті першого дня наступу (10.02.2015) всі завдання були виконані на 100%. Звільнено Павлопіль, Піщевик, Лебединське, Комінтернове, Широкине. Ворогу були завдані втрати у півсотні вбитих і поранених, знищено декілька одиниць бронетехніки (офіційно ворог визнав шість убитих тільки в Широкиному та Заїченко, більше десяти поранених у Широкиному). Втрати полку за день – один загиблий, сім поранених.

11.02.2015. Важкі зустрічні бої на основному напрямку Широкине – Саханка. О 5.00 наступ піхоти противника після артудару. До обіду «азовці», відбивши атаку, перейшли у наступ і зайняли дві лінії оборони противника, наблизившись безпосередньо до Саханки. Наші втрати – троє поранених бійців. Втрати противника – до 20 вбитих. На інших напрямках спостерігалося затишшя.

12.02.2015. «Азов» закріплюється у селищі на зайнятих позиціях. Артилерійські дуелі. Бійці полку «Азов» допомагають в евакуації місцевих мешканців. У селищі через мінометні обстріли та роботу ворожої артилерії багато руйнувань.

13.02.2015. Відносне затишшя з обох боків, підтягувалися резерви і тили, перегруповувалися підрозділи. На жаль, ми не отримали очікуваних танків і бронетехніки для створення маневрових груп. Вночі розвідкою «Азову» ліквідовано двоє терористів.

14.02.2015. Широкинська бойня. 5.50 - після надпотужного удару РСЗВ «Град» по Широкиному, противник за підтримки п’яти танків, двох БМП, двох БТР і силами батальйону піхоти починає контрнаступ. Бій вівся з надзвичайною впертістю з обох боків. Противник кинув у бій, крім «ополченців», російську бронетехніку.

Особливо гострого характеру бій набув близько 12 години дня, коли бойові порядки були порушені, - «азовці» та сепаратисти перетнулися між собою, почався хаотичний бій за кожну вулицю і дім. У цих боях вдалося знищити два танки, БМП і БТР противника з їхніми екіпажами. 

Близько 14.00 прийшло підкріплення – два танки ЗСУ. Контратакою «азовцям» вдалося захопити домінуючі висоти у селищі. Близько 20-ї години почалася нічна контратака «Азову» і танків ЗСУ на ворога з метою його витіснення з Широкиного у бік Саханки. Близько першої години ночі ворог був повністю витіснений з населеного пункту. Втрати з нашого боку – чотири вбитих, 56 поранених, два бронеавтомобілі та один БТР. Втрати ворога – до сотні вбитими, два танки, БТР, БМП, два «Урали».

На жаль, у результаті вступу в силу умов перемир’я довелося припинити роботу танків і артилерії, «Азов» відійшов на заздалегідь підготовлені позиції. Користуючись цим, ворог близько 4 години ранку завів свою бронетехніку в східну частину Широкиного. О 5.00 противник атакував наші позиції за допомогою артилерії і танків. Не маючи танків і артилерійської підтримки, «азовська» піхота контратакувала ворога, відкинувши його на східну частину села. У результаті бою двоє наших бійців загинуло, 7 поранено. З боку ворога – до десяти вбитих бойовиків. Таким чином, до 12.00 встановився своєрідний статус-кво: «Азов» займає західну частину Широкиного і домінуючі висоти, супротивник зосередився в його східній частині.

Надвечір під час ротації частини «Азову» стався прикрий випадок, який став уже звичним на цій війні, - колона побратимів з «Донбасу», йдучи у щільному тумані й не знаючи місцевості, зайшла на територію сепаратистів. Маневрова група з бійців «Азову», «Східного корпусу» та морських піхотинців пробилася до колони й витягла її. Результат помилки – двоє загиблих.

На ранок 16 лютого на позиціях під Широкиним встановилася тиша, зрідка порушувана вогнем міномету сепаратистів по українських позиціях.

Підбиваючи підсумки операції, можна впевнено констатувати наступне:

Операція досягла основної мети – відтягування резервів техніки та живої сили противника з Північного (Дебальцевського) напрямку; розширення зони безпеки довкола стратегічного міста – Маріуполя.

Південний фронт ворога значною мірою розбитий і деморалізований. Якби не перемир’я, можна було б розвивати наступ на Новоазовськ з перспективою виходу на державний кордон України (за умови, що ЗСУ почне активно підтримувати наступальну операцію).

Також впевнено можна сказати, що наступальна тактика з переходом до мобільної оборони призводить до набагато менших втрат і більших здобутків, аніж сидіння в глухій обороні.

Підрозділи «Азову»: піхота, екіпажі бронетехніки, артилеристи, медики, водії, розвідники проявили надзвичайний героїзм і стійкість, як у наступі, так і в обороні. Навіть втративши за одну добу 20 % бійців вбитими і пораненими (14.02.2015 – 4 вбитих, 56 поранених), підрозділи не втратили керованість і бойовий дух і змогли після відбиття атаки організувати нічну контратаку!

Особливо треба відзначити ІІ сотню «Азову», яка була кістяком оборони Широкиного і заслужила в ній звання «Залізної», та її сотника Кирила «Кірта» - як приклад азовського командира, що всі дні і ночі операції провів на передовій.

Також треба відзначити побратимів з харківської роти «Східний Корпус», для яких цей бій став вогненним хрещенням і з якого вони вийшли з солдатською гідністю.

Зимовий наступ «Азову» - приклад того, що не міжнародні договори з ворогом, а віра у власні сили і бойовий дух приведуть до Перемоги і Визволення нашої Вітчизни. Свобода кується на полі битви, а не за столом переговорів.

Слава Україні!



Коментарі

  +0 #1 анна 17 февр. 2015 г., 09:39:24
Андрію слідкую за всіма новинами що стосується "Азову" --МОЛОДЦІ! СЛАВА УКРАЇНІ ! СЛАВА ВАШИМ ВОЇНАМ! Любимо вас і вдячні вам

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.