​Польське радіо: у 34-роковини, від початку квітня, у Чорнобильській зоні тривають масштабні пожежі лісів

Сьогодні минають 34-ті роковини вибуху на Чорнобильській АЕС. 26 квітня 1986 року на атомній електростанції стався вибух з подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку. Реактор було повністю зруйновано, а в довкілля потрапила велика кількість радіоактивних речовин.


Чорнобильська катастрофа є одною з найбільших катастроф в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків людей, так і за економічними збитками і суспільно-політичними наслідками. Останніми тижнями, 34 роки після вибуху, територію неподалік АЕС охопили масові пожежі — повідомляє кореспондент Польського радіо Павел Бушко:

«34 роки тому найбільшу дозу радіації отримали так звані ліквідатори — тисячі пожежників, солдатів, робітників, котрих радянська влада вислала гасити пожежу на четвертому енергоблоці та ліквідувати наслідки аварії. Як розповів Польському радіо один із ліквідаторів Микола Микитенко, влада не говорила про справжні причини пожежі, а люди працювали без належного захисту. Микола Микитенко був пожежником і працював неподалік знищеного реактора від 20 травня упродовж 20 днів. Чоловік згадує, що місяць після повернення з «чорнобильської місії» помер водій машини, якою пожежники виїжджали на місце. Катастрофа залишила після себе тисячі кілометрів забрудненої території. Внаслідок аварії з користування виведено близько 5 млн га земель, а навколо АЕС створено 30-кілометрову зону відчуження.

34 роки після катастрофи у Чорнобильській зоні палають ліси. Від початку квітня масштабні пожежі охопили 11,5 тисяч га. Це близько 5 відсотків загальної площі Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника. В акціях гасіння пожеж взяла участь понад тисяча пожежників. Українська влада запевняє, що пожежі не вплинуть на підвищення радіаційного фону».

Фото EPA



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Вчера поздно вечером враг атаковал многострадальный Харьков. Также в 7 часов утра были нанесені ракетные ударі по Одессе и предместью города Сумы

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.