Спецдоповідач ООН закликала ЦРУ розкрити дані щодо вбивства саудівського журналіста

Спеціальний доповідач ООН з питань позасудових розправ Агнес Калламар зажадала від ЦРУ оприлюднити докази причетності наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана до вбивства саудівського журналіста Джемаля Кашікчи (Хашогі - ред). Про це Калламар заявила в розмові з агентством «Анадолу» в режимі відеоконференції з нагоди другої річниці вбивства Кашікчи в генконсульстві Саудівської Аравії в Стамбулі.


«Це в першу чергу почуття жалоби, глибока печаль для його дружини і дітей, всіх його колег і знайомих. Цей день завжди будуть згадувати з болем і ненавистю », - зазначила Калламар.
Вона наголосила, що Кашікчи убитий владою Саудівської Аравії. За минулі два роки ми змогли досягти чималого прогресу в розслідуванні цього злочину, сказала Калламар. «З іншого боку міжнародна громадськість не доклала достатніх зусиль для того, щоб залучити владу Саудівської Аравії до відповідальності», - сказала Калламар.

Калламарт зазначила, що і в майбутньому продовжить чинити тиск на міжнародну громадськість. «Я не чекаю багато чого від Саудівської Аравії. Ми не можемо бути заручниками судової системи королівства, тому що знаємо, наскільки залежна від влади. На жаль, проведені з січня 2019 року по вересень 2020 року суди це довели. Ми повинні шукати справедливості в інших місцях. Суд Саудівської Аравії не забезпечить справедливість для Кашікчи», - сказала спецдоповідач.

Калламар знову назвала наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана «головним підозрюваним» в справі про вбивство Джемаль Кашікчи. Без відома й схвалення наслідного принца подібне вбивство не могло б статися, впевнена вона.

Вона привернула увагу до того факту, що в числі головних фігурантів справи значиться одна з наближених до принца особа. Калламар сказала, що сама особисто не знайшла прямих доказів причетності кронпринца до вбивства, проте подібними відомостями володіють США. «Американська розвідка провела важливу роботу в цьому напрямку. Ми продовжимо вимагати у ЦРУ оприлюднити докази причетності Мухаммеда бін Салмана до вбивства», - сказала вона.

Відомий саудівський журналіст Джемаль Кашікчи, активно співпрацював з Washington Post, був убитий другого жовтня в будівлі генконсульства Саудівської Аравії в Стамбулі. Генпрокуратура Туреччини за підсумками розслідування дійшла висновку, що журналіст став жертвою спланованого вбивства. Кашікчи задушили одразу після того, як він увійшов до будівлї дипмісії.

Після вбивства тіло Кашікчи було розчленоване і знищено. Туреччина виступає за організацію в Стамбулі судового процесу у справі Кашікчи і закликала Ер-Ріяд видати осіб, причетних до вбивства журналіста.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха: двумя баллистическими ракетами Искандер М 16 ударными беспилотниками типа «шахед»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.