Парк «Юність»: сутичка через храм УПЦ МП

Учора мешканці навколишніх будинків провели у парку громадські збори, до яких долучилися запрошені ними свободівці та патріоти з інших організацій. Після зборів люди підійшли до паркану, що оточує будівництво, і тут на них "стрибнули" охоронці. Зав’язалася бійка, в цей час мешканці почали відривати дошки від паркану. Але багато відірвати не встигли - втрутилася міліція.

 
Передісторія конфлікту така: УПЦ МП несподівано почала будувати у парку храм, не показуючи мешканцям, які хочуть зберегти зелену зону, журналістам і взагалі нікому документів, які дають дозвіл на будівництво. Причому в прес-службі УПЦ МП стверджують, що нічого не знають про це будівництво, а чиновники з Київської мерії кажуть, що будівництво храма у цьому місці проектом реконструкції парку взагалі не передбачене. Докладніше про це можна почитати тут: http://www.umoloda.kiev.ua/number/1727/189/61085/.

Початок конфлікту я пропустила - прибігла на місце, якраз коли почалася сутичка і хтось з охоронної фірми застосував газовий балончик, від якого, як завжди, дісталося й мені, але не дуже сильно :) Далі була коротка сутичка за балончик, і всіх розвела міліція. Обійшлося більш-менш без жертв, тільки одному "захиснику церкви" трохи розбили обличчя.

Серед захисників будівництва з’явився старшого віку чоловік у блакитній сорочці, помітно нетверезий. "Це депутат від Партії регіонів, який кришує будівництво!" - закричали місцеві, і почалося дружне скандування "Ганьба!". "Брехня! Я не депутат!" - закричав чоловік. Я потім підійшла до нього і спитала, хто ж він такий. "Я рядовий член Партії регіонів", - була відповідь. Але місцеві мешканці продовжували стверджувати, що знають його і що він депутат райради від ПР. Можливо, правду сказали і він, і вони: вже не депутат, бо райрад більше немає :)

 
Міліції, за інформацією члена ініціативної групи мешканців Катерини Борисенко, приїхав весь місцевий райвідділ. Було три машини - Катерина сказала, що це весь їхній автопарк. Також вона повідомила, що 25 серпня вона і журналіст Сергій Розов, член Незалежної медіапрофспілки, прийшли у парк і попросили тих, хто був за парканом, показати документи на будівництво. Охоронці запросили їх пройти всередину, де у грубій формі відібрали у журналіста посвідчення. Катерина і Сергій викликали міліцію, але поки та приїхала, ці охоронці втекли.

Тим часом на місце події прибув оперуповноважений карного розшуку Олег Дмитрик, і потерпіла сторона (мешканці і група підтримки) почали писати заяви про напад. Фотокор газети "Маю право" Максим Требухов (сміливий журналіст, бачу його на всіх акціях, пов’язаних з протистоянням), почав це фотографувати, і один міліціонер сказав йому: "Не надо с нами ссориться" і спробував забрати фотоапарат. Требухов підняв страшенний гвалт про порушення закону, казав, що так його і поб’ють, і арештують, і що він має - діставати пістолет і стріляти в працівників міліції? "Як журналіст, я маю на це право!". Присутні засміялись і зааплодували.

- Ви мені погрожуєте? - обурився міліціянт.

- Ні, я питаю у вас, що мені робити. На мене напали працівники міліції!

Після того, як Требухов пообіцяв написати про це заяву, від нього відстали. Трохи пізніше він розповів мені, що на власні очі бачив, як поки дорослі чубились, МП-шні бабусі зібрали навколо себе дітей і взяли у них підписи на підтримку храму - мовляв, ніхто не буде перевіряти, що це діти.

Майже весь час, поки тривала акція, ці жіночки стояли трохи осторонь і як заведені осіняли натовп хресним знаменням. "Сектанти! Хочуть, щоб наші діти пішли у секту!" - обурювались жінки з протилежного табору.

 
"Класикою жанру" були суперечки на тему: "Это наша церковь! Столько лет была одна страна, почему теперь должно быть иначе!" - "Була одна, а тепер різні, ми у себе вдома, а ви гості. Не подобається українська держава і українська церква - їдьте до Москви!".

Двоє хлоп’ят - Льоша і Влад - самі захотіли дати мені інтерв’ю і розповіли, що вони проти храму - хай краще побудують дітям гірки. Але поки я спілкувалася з ними, підішли інші діти і почали казати, що вони за храм, бо від храму у парку буде порядок, "а то грабят, бьют и насилуют". Один зовсім малий хлопчина - на вигляд молодшого шкільного віку, спитав мене: "А почему вы против храма? Обоснуйте!".

Я не встигла йому відповісти - трохи в глибині парку двоє молодих хлопців напали на третього, але той відбіг від них ближче до міліції, і міліція поклала сутичці край. Ті двоє пояснили, що хотіли побити скінхеда, бо той не любить кавказців :) Міліціянти сказали, що хто буде порушувати громадський порядок, тих вони заберуть у райвідділ, і на тому все скінчилося.

Розговорилася я з тими противниками скінхедів. Потім свободівці сказали мені, що то була "антіфа". Ну, не знаю, посвідчень "антіфи" вони мені не показували :) Вони сказали, що вони тут живуть, і їм повідомили, що прийшли скінхеди і хочуть розвалити церкву, вони зібралися, щоб їм наваляти, а тут міліція, облом :) Як і діти, вони пояснили, що вони за церкву, бо ввечері у парку стрьомно ходити - валяються п’яні, наркомани, нападають, грабують, а якщо буде церква, то буде освітлення і буде підтримка порядку.

 
Вони не розуміють, що ввечері всі церкви закриті, і парк як був криміногенною зоною, так і залишиться, і ніяка церква нікого від хуліганів не захистить. Запропонувала їм краще не скінхедів бити, а об’єднатися і патрулювати парк ввечері. Виловити пару злочинців і здати міліції (краще б, звісно, розібратися самим, але за це можна мати проблеми, так що не треба :) Після цього хулігани мають трохи вгамуватися.

Те саме повторила потім свободівцям - що варто було б організувати і підсилити такі патрулі, щоб полювання на хуліганів не вилилось у п’яні бійки і відбирання мобілок. І була б усім користь.

Під кінець Катерина Борисенко заявила, що хоче потрапити за паркан, і зробила кілька активних спроб туди пройти. Її схопили, вона почала вириватися, можливо, зачепила рукою міліціонера, бо він сказав їй: "Ви підняли руку на працівника міліції!" і забрав її у "бобик". "Бобик" зрушив з місця, і всі націоналісти негайно зібралися, щоб іти до відділку і вимагати її звільнення, але дівчину лише вивезли з парку і відпустили. Міліція не любить активно втручатися у релігійні конфлікти.

А я додам від себе: ніяких релігійних конфліктів насправді нема. Є втручання Кремля в наші внутрішні справи і наші інтереси. Якби не це, якби будувалася наша, українська церква, то й проблем, мабуть, ніяких не було б.
 
Олена БІЛОЗЕРСЬКА, фото автора
 


Коментарі

  +0 #1 Валентин 15 сент. 2010 г., 13:17:14
"Є втручання Кремля в наші внутрішні справи"... Ну що за бредове марево, пані Олено. Я теж колись виступав і писав пасквілі проти Церкви. І теж, як ви думав, що це УПЦ МП. Насправді йдеться про Церкву, яка у нас існує ще з хрещення Русі. А назву "Московський Патріархат" придумав анафемований Михайло Денисенко, який грає роль "патріарха Філарета". Що поганого в тому, що будують храм? В часи більшовизму їх знищували набагато більше, аніж сьогодні відбудовують. Чи може, ви пані Олено, теж належите до цих примітивних провокаторів. Ганьба!
  +0 #2 уген 25 нояб. 2010 г., 12:23:56
" І теж, як ви думав, що це УПЦ МП. Насправді йдеться про Церкву, яка у нас існує ще з хрещення Русі" забирай своє хрещення і свою надуману "хрещену русь" до москви, там таке зїдять із задоволенням. тут нам московське нічого не потрібно - ані церкви ані грошей ані "культури". це все закабаління людей.

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Этой ночью рашисты провели 10-часовую «шахедную» атаку по Украине - всего 13 «шахедов» было выпущено противником, все 13 БпЛА сбиты силами ПВО

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.