​Слідчі у справі збиття МН17 заявили, що є вагомі ознаки того, що путін схвалив поставку ракети


Міжнародна група слідчих заявила в середу, що виявила «вагомі ознаки» того, що президент росії володимир путін схвалив постачання важкої зенітної зброї силам, які збили рейс MH17 Malaysia Airlines у 2014 році російською ракетою.

Однак члени Спільної слідчої групи заявили, що у них недостатньо доказів для переслідування путіна чи будь-яких інших підозрюваних, і вони призупинили своє 8,5-річне розслідування збиття, в результаті якого загинули всі 298 людей на борту Boeing 777, що летів з Амстердама до Куала-Лумпура, повідомляє «Голос Америки».

росія заперечує будь-яку причетність до збиття літака над східною Україною 17 липня 2014 року та відмовляється співпрацювати з міжнародним слідством.

Прокуратура Нідерландів заявила, що «є вагомі ознаки того, що президент росії вирішив поставити» силам в Україні ракетну систему «Бук» — зброю, яка збила MH17.

«Хоча ми говоримо про вагомі ознаки, висока планка повних і переконливих доказів не досягнута», — сказала нідерландський прокурор Дігна ван Боцелер, додавши, що без співпраці з росією «розслідування досягло своєї межі».

Вона також сказала, що, як глава держави, путін матиме імунітет від судового переслідування в Нідерландах. Команда відтворила запис перехопленої телефонної розмови, під час якої, за їхніми словами, можна було почути, як путін обговорює конфлікт на сході України.

«Чи ми розчаровані? Ні, тому що ми думаємо, що ми зайшли далі, ніж ми могли думати в 2014 році. Чи хотіли б ми пройти далі? Звичайно, так», — сказав Енді Крааг з нідерландської поліції.

Команда повідомила родичам загиблих під час збиття MH17 про свої висновки, перш ніж оприлюднити їх.

«Було розчарування, тому що... вони хотіли знати, чому MH17 був збитий, - сказав Крааг. - Нам дійсно ясно, що сталося, але відповідь на питання, чому був збитий MH17, все ще залишається в росії».

Ван Боцелаєр сказала, що поки розслідування призупинено, телефонні лінії залишатимуться відкритими для можливих свідків, які хочуть надати докази. Якщо це станеться, запит може бути повторно активовано.

Російські чиновники кажуть, що рішення про надання військової підтримки ОРДЛО влітку 2014 року було в руках путіна.

Рішення про постачання зброї було навіть відкладено на тиждень, «оскільки рішення приймає лише одна особа, людина, яка зараз перебуває на саміті у Франції», - повідомила слідча група, цитуючи телефонну розмову, де йшлося про путіна.

Прокурори заявили, що в той час путін був на святкуванні Дня D у Франції.

Оголошення слідчої групи з'явилося майже через три місяці після того, як нідерландський суд визнав винними двох росіян і українця за їхню роль у збитті літака. Одного росіянина суд виправдав.

Жоден із підозрюваних не з'явився на суд, і невідомо, чи троє, визнані винними в численних вбивствах, коли-небудь відбуватимуть покарання.

Обвинувальний вирок і висновок суду про те, що ракету «Бук» класу «земля-повітря» доставлено з російської військової бази, розглядаються як чітке свідчення причетності москви до трагедії. росія заперечує свою причетність. У листопаді мзс росії звинуватило суд у підкоренні тиску голландських політиків, прокурорів і ЗМІ.

Але листопадові вироки показали, що у 2014 році москва повністю контролювала самопроголошену Донецьку народну республіку, сепаратистську територію на сході України, звідки була запущена ракета. Ракетний комплекс «Бук» надійшов із 53-ї зенітно-ракетної бригади російських військ, яка базується в місті Курськ.

Спільна слідча група складається з експертів з Нідерландів, Австралії, Малайзії, Бельгії та України. Більшість жертв були голландцями. Вона продовжив розслідування екіпажу ракетної системи, яка збила літак, і тих, хто віддав наказ про її розміщення в Україні.

Окрім кримінального процесу, який відбувся в Нідерландах, уряди Нідерландів та України подають позов проти росії в Європейському суді з прав людини через її ймовірну роль у збитті MH17.

Висновки, оприлюднені в середу, ймовірно, посилять справу в суді з прав людини, а також можуть бути використані прокурорами Міжнародного кримінального суду, які розслідують можливі воєнні злочини в Україні.

Члени спільної слідчої комісії у справі збиття літака рейсу МН17. Фото АР



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.