​До українського позову проти росії в найвищому суді ООН впродовж понад року долучилися загалом 32 країни

Найвищий суд Організації Об'єднаних Націй у Гаазі став місцем небувалого вияву міжнародної солідарності на підтримку позову однієї держави проти іншої: України проти росії зі звинуваченнями щодо російського нападу на Україну, пише Голос Америки.


Україна подала позов проти росії до Міжнародного суду (ООН) в Гаазі через день після початку відкритого російського вторгнення 24 лютого 2022 року.

У березні того ж року суд оголосив тимчасове рішення з вимогою до росії припинити бойові дії проти України, але москва відмовилася це виконувати.

Українські представники стверджують, що всі російські виправдання для нападу незаконні і підкреслюють, що, зокрема, москва вдалася до «жахливої брехні», проголосивши одним з приводів для вторгнення захист етнічних росіян в Україні від загрози геноциду.

«Девʼять років ми терпіли брехню про геноцид з найвищих щаблів російської влади. Півтора роки ми зазнаємо жахливого нападу через ту брехню. Тому Україна просить, щоб Суд міг вирішити цей спір», - сказав український представник Антон Кориневич на цьому етапі слухань, які триватимуть до 27 вересня.

До українського позову проти росії впродовж понад року долучилися загалом тридцять дві країни, переважно держави ЄС, а також Австралія, Велика Британія та Канада, і їхні представники виступили в Гаазі.

Представник Німеччини Вібке Рукерт сказав 20 вересня, що погоджується з законністю юридичних підстав Міжнародного суду для розгляду українського позову і додав, що його країна зацікавлена у визначенні інтерпретації угоди про геноцид «не в останню чергу з огляду на наше минуле».

І Україна, і росія є серед 150 держав, які підписали та зобов’язані виконувати Конвенцію ООН 1948 р. щодо геноциду.

Українська сторона в цій справі домагається, щоб Міжнародний суд повністю розглянув позов і присудив покарання - репарації від росії на користь України.

росія доводить, що Міжнародний суд взагалі не має підстав розглядати український позов.

Рішення суду щодо розгляду справи по суті очікують через кілька місяців, а загалом такий судовий процес може тривати кілька років.

На додаток до Міжнародного суду ООН, позови України проти росії, пов’язані з війною, розглядає також Міжнародний кримінальний суд, Європейський суд з прав людини та інші міжнародні судові установи.

На додаток до того, Україна домагається створення спеціального міжнародного трибуналу для суду над росією за злочин агресії.

Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сложилась очень тяжелая обстановка на линии фронта - мы отошли на трех оперативных направлениях, и эта ночь была у нас довольно горячая

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.