​МКС звинуватив у скоєнні воєнних злочинів в Україні Шойгу та Герасімова і видав ордери на їх арешт


Міжнародний кримінальний суд (МКС) у Гаазі видав ордер на арешт проти ексміністра оборони росії Сергія Шойгу та начальника Генштабу рф Валерія Герасимова. Їх звинувачують у скоєнні воєнних злочинів та злочинів проти людяності у вигляді заподіяння надмірної випадкової шкоди цивільним особам або пошкодження цивільних об'єктів, повідомляє Голос Америки.

Йдеться про атаки на цивільні об'єкти української інфраструктури, вчинені з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року.

«Існують розумні підстави вважати, що вони несуть індивідуальну кримінальну відповідальність за вищезазначені злочини» та віддавали відповідні накази, йдеться у повідомленні МКС.

Слідство у Гаазі встановило, що існують підстави вважати, що ці удари «були спрямовані проти цивільних об’єктів, і для тих установок, які могли бути кваліфіковані як військові об’єкти у відповідний час, очікувана випадкова шкода та збиток для цивільного населення були б однозначно надмірними для очікуваної воєнної переваги».

«Існують достатні підстави вважати, що підозрювані навмисно завдали сильних страждань, тяжких тілесних ушкоджень психічному чи фізичному здоров’ю, несучи таким чином кримінальну відповідальність за злочин проти людяності у вигляді інших нелюдських дій, визначених у статті 7(1)( л) Римського статуту». МКС зазначає, що ключові фактичні звинувачення належним чином підтверджені доказами та іншими відповідними матеріалами.

Нагадаємо, у березні 2024 МКС видав ордери на арешт двох російських командувачів, генерал-лейтенанта збройних сил росії Сергія Кобилаша та адмірала вмф росії Віктора Соколова, яких звинувачують у причетності до воєнних злочинів - ракетних атак проти української енергетичної інфраструктури з жовтня 2022 року по березень 2023 року.

У березні 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт російського президента путіна та російської уповноваженої з прав дитини Марії Львової-Бєлової. Ордери, видані судом в Гаазі, звинувачують путіна у воєнному злочині примусової депортації населення - дітей з окупованих територій України до російської федерації.

При цьому, у Держдепі США очікують більше справ проти російських воєнних злочинців як в американських судах, так і в Міжнародному кримінальному суді. Про це в інтерв'ю Голосу Америки розповіла посолка з кримінального правосуддя Держдепу США Бет ван Скаак.

росія не визнає МКС. москва підписала Римський статут, який керує МКС, у 2000 році, але не ратифікувала угоду, щоб стати членом. Російська влада офіційно відмовилась від свого підпису під установчим статутом МКС у 2016 році, через день після того, як суд опублікував звіт, в якому російська анексія Криму кваліфікувалася як окупація.

При цьому, у червні стало відомо, прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують ймовірні російські кібератаки на українську цивільну інфраструктуру як можливі воєнні злочини. Це перше підтвердження того, що атаки в кіберпросторі розслідуються міжнародними прокурорами, що може призвести до видачі ордерів на арешт, якщо буде зібрано достатньо доказів.

Міжнародні воєнні злочинці Герасимов і Шойгу. Фото Reuters



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Сегодня ночь опять была неспокойная, противник пытался совершить массированный «шахедно»-ракетный удар по территории Украины

детальніше

Опитування

Чи вважаєте Ви Зеленського легітимним президентом після завершення терміну перебування на посаді?

Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.