У Національному університеті ім. Т. Шевченка читають лекції російською мовою

univer kiev

 
У Київському національному університеті ім. Тараса Шевченка вирішили, що в Києві вже введено російську мову як регіональну. Про це заявив заступник голови фракції «УДАР» у Київраді Андрій Странніков, повідомляє прес-служба політичної партії «УДАР Віталія Кличка».


«Отримуючи другу вищу освіту в Київському Національному університеті імені Тараса Шевченка, сьогодні на лекції «Методи психологічної експертизи» зіткнувся з грубим порушенням п. 4 Статуту університету, де йдеться про те, що освітня, наукова та виховна робота ведеться державною мовою. На моє зауваження завідувач кафедри факультету психології Швалб Юрій Михайлович відмовився виконувати цей пункт Статуту, заявивши, що державна мова для нього не є рідною», - зазначив Андрій Странніков.

За словами депутата, час від часу викладачі столичного університету нехтують державною мовою викладання, але, як правило, після зроблених зауважень, намагаються читати лекції українською.

«У цьому ж випадку я вперше зіткнувся з демонстративною заявою з боку викладача, який продовжив читати лекцію російською. Можливо, університет уже запровадив для себе російську як регіональну, хоча я не пригадую, щоб Київрада ухвалювала відповідне рішення. Але навіть мовний закон Ківалова-Колесніченка (ч.2 ст.20) гарантує громадянам України право отримання освіти державною мовою. А це тисячі студентів столичного університету.

На факультеті психології допускається викладання деяких лекцій іноземними мовами, але їхній перелік розміщено на сайті університету і лекція, яку читав Швалб Ю.М., не входить до цього переліку», - підкреслив депутат.

Разом з тим Странніков зауважив, що Київський університет Тараса Шевченка завжди був провідним осередком ідей української державності, і прикро, що зараз він завдає шкоди своїй репутації.

Фракція «УДАР» у Київраді звертається до ректора КНУ ім. Тараса Шевченка Леоніда Губерського з вимогою забезпечити дотримання законодавства про мови в очолюваному ним навчальному закладі та виконання п. 4 Статуту університету.



Коментарі

  +0 #1 тарас 4 мар. 2013 г., 16:12:27
Швалб Юрій Михайлович?-жид чи що?
  +0 #2 Vjcrfkzv 4 мар. 2013 г., 16:16:12
Ганьба москалям.
  +4 #3 Леонід 4 мар. 2013 г., 16:18:40
Тут логіка одна: або Швалба, або ректора треба звільняти. Перший ігнорує правила університету і зневажає Конституцію України, другий - запобігає перед правлячою партією. І те, і друге - промовичтий негатив.
  +3 #4 Виталий 4 мар. 2013 г., 16:19:48
Та вы что? Как же так? Ну НЕТ более страшного ущерба для Украины, как говорить на языке. Что нам убитая экономика, нищие сёла, разворованные богатства земли?.. Вот МОВА - это да. Она автоматически всё решит. Стоит только заговорить на мове, и сразу все воры вымрут, золотой дождь с неба как рухнет! А нужно то всего лишь...
Националисты - как скорпионы. у них сущность УЖАЛИТЬ. Это просто такая порода...
  +3 #5 Татьяна 4 мар. 2013 г., 16:28:51
Чим би Ви ще піарились:) дуже дивно, що під час пари Ви звертаєте в більшій мірі увагу на формальності а не на смислове наповнення лекції. Саме через те,що наша влада займається формальними речами ми не спостерігаємо ніяких дій і реального виконання поставлених перед народними обранцями завдань. Дякую, що замилюєте очі нісенітницями.
  +1 #6 Татьяна 4 мар. 2013 г., 16:35:31
чим би Ви ще піарились:) Дуже прикро і дивно, що під час пари Ви звертаєте увагу на формальні речі, а не на смислове наповнення лекційного занняття. Саме через те, що влада зациклюється на виконанні форамальностей на другий план відходить виконання прямих завдань і обов'язків наших обранців. Дякую за чергове замилювання очей. Ваша замітка дуже вплинула на рівень мого життя:)
  +0 #7 Татьяна 4 мар. 2013 г., 16:45:01
Дуже дивує те, що замість навчання людина звертає увагу на формальність а не на смислове наповнення курсу. Ще раз пропіарились і замилили очі. Можливо нашим посадовцям слід менше витрачати ресурси на формальність і почати щось робити відносно своїх безпосередніх завдлянь. Шановний депутат витратив свій час на написання замітки замістиь того щоб працювати на благо суспільства. Дякую! Дуже корисна інформація! Мені відразу стало краще жити після того як я прочитала данну інформацію:)
  +4 #8 eprst11 4 мар. 2013 г., 16:49:38
О, Швалб! Я у него в консерватории психолошию изучал. Честно, мне по барабану, на каком языке он читает, главное - чтоб студенты усваивали.
  +0 #9 Анна 4 мар. 2013 г., 17:01:27
Поддерживаю Виталия !!!!
Члены партии Удар хотят замылить нам глаза !!! Хватит лапши !!! Решайте проблемы, которых валом в стране !!! Верните стабильность и спокойствие, доверие к себе !!! Перестаньте заботиться только о своих карманах !!! Эта статья с языками ...... Вам больше нечем заниматься ? ???? Значит увольнять нужно ВАС !!!!
  -1 #10 Андрій Странніков 4 мар. 2013 г., 17:59:50
Шановні колеги! Насамперед ті, хто гостро відреагував на мою заяву. По-перше, її суть - звернути увагу на щоденне порушення прав тих, хто хоче отримувати в Київському університеті освіту державною мовою і кому таке право гарантоване законом. По-друге, викладання в університеті - це робота, а кожна робота має свої зобов'язання. І якщо викладач іде на роботу до Київського університету, він апріорі погоджується з умовами, викладеними у Статуті, який фіксує викладання державною мовою. Не погоджуєшся - будь-ласка, повно приватних вузів, де таких вимог не висувається. По-третє, не погоджуюсь, що питання мови - це формальність, оскільки саме через мову людина сприймає зміст курсу. І останнє, у мене не було ніяких намірів робити з цього політичну акцію. Я навчаюсь в університеті за свої, а не бюджетні кошти і хочу отримувати якісні послуги. Під час вступу і підписання договору мені це гарантувалось. Тому я просто вимагаю виконання обіцяного. Якщо цим я когось образив, приношу свої вибачення.
  -1 #11 Алекс 5 мар. 2013 г., 15:38:54
Cогласен с Виталием, в стране для депутатов непочаты йкрай работы. А про факультет и его руководство наслышан. Предыдущий декан опорочен связью со студентками и аспирантками, теперешний - с докторанткой. Готов на все ради получения еще одной квартиры, даже развелся с женой. А Вы - МОВА!
  -1 #12 Андрій Странніков 5 мар. 2013 г., 17:30:21
Шановні колеги! Вважаю, що сьогодні конфліктну ситуацію було вичерпано. Професор Швалб продовжить читання лекцій після того, як підготує їх українською мовою. Наша прес служба вже розповсюдила відповідну заяву:
http://klichko.org/ua/news/news/kerivnitstvo-kiyivskogo-natsionalnogo-universitetu-im-tarasa-shevchenka-pochulo-vimogu-udaru-shchodo-nepripustimosti-porushennya-zakonu-pro-movi

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.