У Києві винайшли засіб, як зробити владу відповідальною перед громадянами

vidpovid vlada

 
У середу, 24 липня 2013 року,у прес-центрі Інформаційного агентства «Українські Новини» за участю громадськості, політологів, соціологів, експертів та журналістів відбувся круглий стіл на тему «Крах демократії: безвідповідальність влади та примарність опозиції», повідомляють «Конфлікти і закони».


Координатор громадської ініціативи «За відповідальну владу» Ігор Курус презентував концепцію та структуру законопроекту «Про владу в Україні». Зокрема, він зазначив, що будь-яку чесну і порядну людину, яка сьогодні потрапляє у державну владу, нинішня система або ламає, або викидає. «В народі кажуть: «серед вовків жити, по-вовчому вити». Проект закону «Про владу в Україні» - це лікувальна ін’єкція в хворий організм системи державної влади. Цей законопроект має оздоровити систему влади, щоб люди із честю і гідністю працювали у владі, а негідників система викидала, без революції і бунтів»,- підкреслив Ігор Курус.

Директор Соціологічної групи «Рейтинг» Олексій Антипович повідомив, що згідно соціологічного опитування - 72% громадян хочуть відкликати депутатів і чиновників.

«В Україні сьогодні немає представницької демократії, немає парламентаризму, нині Верховна Рада далеко не парламент. Народ, не маючи можливості реалізувати свої права в класичній формі представницької демократії, вдається до волевиявлення у формі бунтів. І хочемо ми того чи ні, нам потрібно шукати дієві механізми, аби волю громадян спрямувати в конструктивне русло. Дуже важливо вибудувати трикутник: відповідальний виборець, відповідальний громадянин - обирає відповідальних політиків, а вже відповідальні політики формують відповідальну владу», - зазначив голова політради партії «Вся Україна» Ярослав Погарський.

«Відкликання – це спроба почистити владу. Відкликати суддів – це прекрасна ідея, але що робити з суддями апеляційних інстанцій? Потрібно диференційовано підходити до цього питання на різних рівнях влади, щоб це не нашкодило»,- закликала у своєму виступі правозахисник Валентина Теличенко.

Завершуючи дискусію, голова Ради аналітичного центру Лабораторія законодавчих ініціатив Ігор Когут зазначив, що така дискусія ведеться не лише в Україні, принципи контр демократії обговорюються європейськими науковцями. «Поряд з народом - виборцем має стояти народ - спостерігач, народ - вето і народ -  суддя», - підкреслив Ігор Когут.

Підводячи підсумок дискусії, Ігор Курус запросив усіх учасників круглого столу до співпраці і заявив, що подібні заходи будуть відбуватися в усіх областях України.

На думку ініціаторів кампанії «За відповідальну владу»,нинішнє становище - це наслідок безвідповідальності представників влади і нездатності опозиції контролювати владу. Таке переконання - результат кількамісячного обговорення проблеми в соціальних мережах.

Отже, ефективним механізмом посилення відповідальності посадовців є Закон України «Про владу в Україні», концепцію якого і було представлено в ході круглого столу. Даний законопроект передбачає запровадження інститутів відкликання виборних осіб та вотуму недовіри до призначуваних по вертикалі влади, що дозволить створити нову систему стримування і противаг між суспільством та державою. За таких умов чиновник не буде виконувати відверто злочинні накази свого керівника, а виконуватиме закон, бо в іншому випадку його «звільнить» громада. Така ж доля чекатиме і політиків, які не виконуватимуть своїх передвиборчих обіцянок, і суддів, які не встановлюватимуть справедливість.

Особливістю представленого законопроекту, закладеною авторами в його основу, є те, що запровадження механізмів відкликання депутатів, звільнення суддів та чиновників не потребує внесення змін до Конституції України.

Основними положеннями запропонованої концепції законопроекту є: визначення і закріплення на тривалий період виборчої системи в Україні; відсутність двозначностей; наявність чітких кваліфікаційних ознак злочину за невиконання цього закону; наявність переліку посадових осіб, до яких застосовується механізм відкликання мандату чи вотум недовіри, що тягне за собою звільнення з посади; встановлення механізму звільнення посадовців, призначених на посаду та відкликання мандату обраних громадами осіб; гарантії незмінності та тривалої дії закону.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

За прошедшие сутки боевая активность уменьшилась - на фронте произошло 54 боевых столкновения, враг нанес 8 ракетных и 85 авиационных ударов

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.