У Варшаві гриби набирають політичної ваги

polit gribi

 
Найбільшою інтригою варшавського референдуму за відставку мера Варшави є явка виборців. Провладна партія закликає жителів польської столиці їхати у неділю за грибами, а не йти на референдум. Про це повідомив координатор громадської кампанії «За відповідальну владу» Ігор Курус, який разом з Володимиром Горбачем та Олександром Черненком перебувають у Варшаві для вивчення польського досвіду прямої демократії.


Про це «Конфліктам і законам» повідомили у прес-службі ГК «За відповідальну владу».

«Польські експерти говорять, що у попередніх подібних референдумах вирішальною була явка виборців. З польського досвіду: «якщо є явка - тоді є відставка». Тому у Варшаві все залежить від того, що виберуть варшав’яни - гриби чи референдум», - повідомив Ігор Курус.

Також експерт відзначає тиск польської влади на чиновників. Їх також закликають бойкотувати завтрашній референдум щодо відставки нинішнього мера Варшави Ганни Гронкевич-Вальц.

«Варшав’яни кажуть, що влада має можливість перевірити, хто прийшов на референдум, а хто ні. А оскільки прихід на референдум фактично є підтримкою звільнення мера Варшави, то чиновники збираються їхати по гриби»,- зазначив громадський діяч.

Ігор Курус повідомив, що референдуми у Польщі щодо відкликання обраних посадовців відбуваються за законом від 1998 року. Останнім часом такі референдуми набувають масовості. Наступного тижня подібний референдум відбудеться у польському місті Вадовіце.

Нагадаємо, що у неділю 13 жовтня у Варшаві відбудеться референдум щодо відставки нинішнього мера Ганни Гронкевич-Вальц.

Ініціатором референдуму за усунення мера Варшави була Варшавська спільнота самоврядування, а також опозиційні партії – «Право і справедливість» і «Рух Палікота».

Варто зазначити, що референдум вважатиметься дійсним, якщо в ньому візьме участь 3/5 осіб, які брали участь у попередніх виборах до органів місцевого самоврядування. Оскільки на попередніх виборах у Варшаві голосувало майже 650 тис. осіб, то референдум буде легітимним, якщо в ньому візьме участь 390 тис. осіб.



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

В ночь на сегодняшний день противник нанес авиационный удар по Украине с применением 3 крылатых ракет и одной противорадиолокационной ракеты

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.