​росія застосовує нову так звану військову доктрину генерала Герасімова

Дії росії в США можуть здатись суперечливими, зазначає американський експерт з питань міжнародної політики Моллі Мак’ю в статті для Politico. «росія то застосовує ботів, щоб підтримати Трампа під час президентської кампанії, а то вказує прокремлівським медіа зображувати слабкість Трампа після його приходу до влади. Путін виганяє американських дипломатів з росії, зменшуючи можливості для налагодження відносин з адміністрацією, яку він спочатку хотів бачити при владі», - перераховує дослідниця.


Про це пише «Голос Америки»

«Щоб це зрозуміти, потрібно знати доктрину генерала Валерія Герасимова, начальника генерального штабу збройних сил росії», - зазначає Мак’ю.

Генерал, в своїй невеликій публікації «Цінність науки в передбаченні», виклав нову військову доктрину, яка більше схожа на хакерство суспільства ворога, аніж на війну в лоб.

«Власне, «правила війни» істотно змінились, - пише російський генерал, - збільшилась роль не військових способів досягнення політичних і стратегічних цілей, які, в ряді випадків, за своєю ефективністю, значно перевищують силу зброї... все це доповнюється військовими засобами прихованого характеру».

«Підхід є партизанським, з залученням, хакерів, ЗМІ, бізнесменів, витоків інформації, неправдивих новин, а також із застосуванням як звичайних, так і асиметричних заходів, - відзначає дослідниця Моллі Мак’ю, - завдяки Інтернету та соціальним медіа, стали можливими операції психологічного впливу, про які радянські агенти тільки мріяли. Доктрина Герасимова розбудовує ці нові інструменти і ставиться до не військових тактик не просто як до допоміжного засобу, а як до найкращого способу виграти. Така тактика і є справжньою війною», - пише Мак'ю.

Метою протистояння, за Герасимовим, є досягти середовища постійного неспокою та конфліктів всередині ворожої країни.

«Під час протестів 2014 року в Україні, кремль підтримував екстремістів з обох боків – як проросійські сили, так і українських ультранаціоналістів, щоб підігріти конфлікт перед незаконною анексією Криму і війною на сході України. Плюс масштабна інформаційна війна і неоднозначне середовище – в якому ніхто не впевнений у мотивації іншого і ніхто не є героєм – саме там кремль може легко контролювати. Це – доктрина Герасимова в дії», - переконана дослідниця.

«Однак, не всі аналітики погоджуються з важливістю доктрини Герасимова, - зазначає Мак'ю, - Деякі вважають, що росія так завжди робила, або що роль росії перебільшують, або що конкуренція між різними олігархічними групами всередині кремля означає, що центральної стратегії немає. Однак, немає сумнівів в тому, що це втручання є систематичним і багаторівневим».

За словами Мак’ю, кремль не робить ставку на переможця, він послаблює ворога і створює середовище, де ніхто, крім кремля, виграти не може.

«Тут міститься справжня сила тіньової війни Герасимова – важко чинити спротив ворогові, якого не видно, або немає впевненості, що він є. Слабкість цієї доктрини в тіньовому керівництві. Тактика не працює, коли їх робота і їхні цілі стають відомими», - попереджає дослідниця.

Моллі Мак'ю закликає активно і чітко протистояти загрозі, зміцнити оборону та розробити дії у відповідь.

Фото AP



Коментарі

Коментарі відсутні. Можливо, ваш буде першим?

Додати коментар

Новости от Киноафиша.юа
Загрузка...
Загрузка...

Останні новини

Враг продолжает атаковать нашу страну с воздуха различными средствами нападения и в прошедшую ночь применил 13 ударных «шахедов»

детальніше
Конфлікти і закони © 2008-2024.

Електронна версія всеукраїнського юридичного журналу «Конфлікти і закони». Свідоцтво про держреєстрацію: КВ № 13326-2210Р від 19.11.2007 р. Повний або частковий передрук матеріалів сайту дозволяється лише після письмової згоди редакції. Увага! Починаючи з 21.11.2013 року (дня провалу євроінтеграції з ЄС), редакція журналу «Конфлікти і закони» (всупереч правилам правопису) залишає за собою право публікувати слова «партія регіонів» та «віктор федорович янукович» з малої літери. Також, починаючи з 29.06.2016 року, редакція «КЗ» залишає за собою право назавжди публікувати на своїх сторінках з малої літери слова (і утворені від них абревіатури) та словосполучення «москва», «росія», «російська федерація», «володимир путін», а разом з ними і скорочення «роскомнадзор» (як і всі інші держустанови росії), порушивши таким чином встановлені правила правопису незалежно від мов, на яких ці слова та назви публікуються. Це наша зброя в інформаційній війні з окупантом.